Concerts de fi de curs al Conservatori de Felanitx i estrena de l’obra «Enyorança» del compositor Josep Prohens Julià

Els propers dies 7 i 8 de juny els alumnes d’Ensenyaments professionals dels Conservatori de Felanitx, oferiran el seu concert de fi de curs. Així mateix alumnes que acaben el 6è curs i que obtindran el Títol Professional de la seva especialitat, també realitzaran el seu recital de graduació.
En aquesta ocasió el professor i reconegut compositor Josep Prohens Julià, ha compost una obra titulada «Enyorança» que està dedicada a la memòria de l’activista musical felanitxer que va dur a terme una important tasca d’impuls musical a la ciutat de Felanitx, Llorenç Siquier Mir, padrí precisament de Maria Siquier Mestre, una de les interpretes que a la flauta estrenarà aquesta obra acompanyada al piano de la també alumna del Conservatori de Felanitx, Elisa Bernácer Aznar.
Els concerts tindran lloc a la Sala d’Audicions del Conservatori de Felanitx, a les 19 hores.
Apunts biogràfics de Llorenç Siquier Mir, a qui ha dedicat l’obra “Enyorança” el professor i compositor del Conservatori de Felanitx, Josep Prohens Julià, i que ens han estat facilitats pel director del Conservatori de Felanitx, Joan Oliver.
Quan es recerqui dins la història de la música a Felanitx a partir dels anys setanta i fins ben entrats els vuitanta del segle passat, no es podrà obviar la figura de Llorenç Siquier Mir.
Sense cap dubte, Llorenç Siquier, persona molt activa i que visqué la música de forma intensa, fou el principal dinamitzador de la vida musical felanitxera d’aquella època.
Cal emmarcar aquests anys dins la nova situació política que es vivia a Espanya amb l’arribada de la Democràcia. Llorenç, aprofità la major sensibilitat cultural del polítics responsables del nou Ajuntament per engrescar-los a modernitzar les principals institucions musicals de Felanitx.
Llorenç estava ben convençut de la importància de la música i de la necessitat d’afavorir la formació musical, principalment dels més joves. Amb aquest objectiu, al 1972 col·labora estretament amb el aleshores director de la Banda de Música, Bartomeu Artigues, per reobrir les portes de l’Escola de Música Pare Aulí, creada al 1946 per l’Ajuntament.
Fou la primera passa per a la reactivació i modernització de la Banda de Música que presidia Llorenç Siquier. Per primera vegada la Banda realitza concerts a recintes tancats sense altre objectiu que interpretar música. Nou director, nous músics procedents de l’Escola, nou rigorisme a l’hora de treballar les composicions als assajos, forta motivació del músics i tot això amb l’empenta de Llorenç Siquier, aconseguiren que la Banda assolis un nivell força envejable.
Al 1973, forma la coral Sant Isidre de s’Horta i també es fa càrrec de preparar el nins que ballaven els Cavallets, en un moments on perillava certament la seva continuïtat. Al 1975, juntament amb Jaume Estelrich i Bartomeu Artigues foren els principals impulsors de la creació de la Coral de Felanitx.
Una de les agrupacions a les que dedicà més hores i il·lusió, fou el Quintet Infantil Pare Aulí, format per alumnes de l’Escola de Música i a la vegada membres de la Banda, els quals de la mà de Llorenç; responsable del funcionament del grup en tots els sentits, tant musical com organitzatiu, oferiren concerts a molts de pobles de Mallorca, així com a Cadis i Granada i realitzaren un gira pedagògica organitzada per Joventuts Musicals actuant a la gran majoria dels col·legis de Palma. La novetat de la formació propicià moltes entrevistes als principals diaris, on Llorenç Siquier aprofitava per reivindicar la introducció dels instruments de vent al Conservatori de Palma; ja que en aquells moments, els alumnes havien de desplaçar-se a València per examinar-se. Poc després s’aconseguí.
Totes aquestes agrupacions musicals felanitxeres, conformaven aleshores el Patronat Local de Música, el qual també organitzava la majoria dels concerts que es celebraven a Felanitx. Fou dins aquesta institució on Llorenç Siquier planteja la idea d’organitzar per primer cop a Felanitx, un cicle de concerts que anomenaren Setmana de Música.
Llorenç Siquier, portà els pes de l’organització de les cinc primeres Setmanes de Música, aconseguint dur a la nostra Ciutat, figures musicals de primer nivell.
Qüestions d’indole personal el portaren a residir a Benifaió (València), on continuà involucrat en el món de la música i dedicat a la seva altre passió d’artesà i escultor de la pedra.
Llorenç Siquier morí el 6 de desembre de 2013. D.E.P.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.