Binissalem celebrà la LV edició de la Festa des Vermar

El diumenge 29 de setembre, i convidats pels nostres veinats i amics (que des de fa deu anys resideixen a sa Coma) Sion Sureda i Joana Aina Villalonga, varem assistir a la cloenda de la LV edició de la Festa des Vermar de Binissalem.
En Sion és natural de Porto Cristo, i na Joana Aina va nèixer a Binissalem, el matrimoni l’any que ve celebraran les noces d’argent. Na Joana, des de ben petita va aprenda a estimar i viure amb passió les festes del seu poble, el seu pare va ser un dels primers cantadors de l’agrupació Tall de Vermadors, que es va fundar a Binissalem l’any 1927. Na Joana, a l’edat de onze anys va aprenda de tocar la bandúrria amb la tuna i més tard va passar a tocar-la amb l’agrupació fins el dia d’avui. El actes de la cloenda de la Festa del Vermar de Binissalem, varen començar amb la recepció de les màximes autoritats de les institucions mallorquines, civils i militars i a les portes de l’Ajuntament per part del batle Víctor Martí. A les 10:45 es dirigiren cap a l’església, va presidir la comitiva el president del Parlament Vicenç Thomàs, acompanyat per la presidenta del Consell, Catalina Cladera, i la Vermadora Major, Aida García Martí, les vermadores Xesca Canyelles García, i Catalina Ferrà Català, i els vermadors Llorenç Vicens Ginjaume, i Mateu Padilla Gamundí, que varen esser elegits per votació popular d’entre 30 joves i al·lotes del poble. Acompanyaren a la comitiva els xeremiers, els gegants Jaume i Aina, i els components de l’agrupació del Tall de Vermadors.
La missa va ser concelebrada pel nou rector de Binissalem, Juan José Lamedo, mossèn Guillem Feliu, mossèn Jaume Mas, i el diaca Juan Andreu, durant l’homilia el rector va destacar que era un honor passar a formar part de la comunitat cristiana de Binissalem, que la Parròquia tenia 771 anys d’existència, i la Festa des Vermar 55. I va convidar als feligresos a viure la seva vida cristiana com una gran festa des vermar. El cor parroquial acompanyà la solemne celebració i l’Agrupació Tall de Vermadors va ballar el Ball de l’Oferta.
Acabada la celebració religiosa les autoritats i el nombrós públic assistent sortiren als “vasos” de l’església on els gegants, Jaume i Aina feren el tradicional ball, seguidament mentre els dos “vermadors” Llorenç i Mateu, es posaven el típic “cassot” per trepitjar el raïm, i celebrar l’ofrena del most novell a Santa Maria de Robines, Maria Coll i Borràs, de (difusió de patrimoni de Binissalem) presentà l’acta, i va anar recordant el llarg recorregut de la festa i entre altres coses va dir: “ Des d’aquell 10 d’octubre de 1965 la festa ha fet un llarg recorregut. D’un dia de festa hem passat a gairebé un mes. Des del darrer dissabte d’agost, quan celebram l’elecció de les Vermadores i dels Vermadors, al darrer diumenge de setembre. Un recorregut de 55 anys que no ha estat de bades. Les curolles i curiositats d’aquells joves els portaren a fer una ullada cap a enrera, interesant-se per la nostra història, la nostra economia, la nostra cultura i tot això fent ús de la nostra llengua, d’aquest català de Binissalem que tant ens caracteritza… Tenint en compte que això succeïa a mitjans dels anys 60, no deixa d’esser tota una aventura. Varen esser uns valents i unes valentes!”.
Després de l’ofrena per part de la vermadora major, va arribar l’esperada actuació de l’agrupació del Tall de Vermadors, que ballaren els seus millors balls i tonades des vermar, el nombrós públic assistent va aplaudir tots i cada un dels balls que varen esser ballats per distintes generacions.
Seguidament arribaren els parlaments del batle, Víctor Martí, i del president del Parlament, Vicenç Tomàs. El batle va començar agraint a totes les persones que participaren directe o indirectement amb la preparació de la festa, i a més va lloar la tasca tant dels professionals del sector, gràcies als quals va dir: “Binissalem disposa d’uns vins de qualiat que fan possible unes festes des Vermar cada any més intenses i sentides”. Pel que fa el president del Parlament Vicenç Tomàs, va agrair la convidada i va acabar el seu parlament amb aquestes paraules:“ hi ha dades que sempre estan marcades en vermell al calendari. Una d’elles és la festa des Vermar de Binissalem, especialment el que suposa per voltros, una demostració d’alegria col·lectiva i d’orgull del que vos ha fet referents: Quan dius Binissalem penses, obligatòriament en vi. En bon vi. L’any pròxim arribarà setembre i esper que poguem tornar a celebrar tots junts aquesta festa que celebra el regal que ens ofereix amb cada collita la nostra terra.”
Finalment, la cantant local, Maria Cànoves, amb una veu prodigiosa va cantar l’Himne de Mallorca (La Balanguera) acompanyada a cor per molts dels presents.
Als mallorquins ens agrada sortir de la roqueta i conèixer altres pobles i les seves festes i costums, però a vegades no coneixem de primera mà les que se celebren a Mallorca, com és el meu cas, gràcies a Joana Aina i en Sion, varem gaudir d’aquesta festa tant especial i presenciaren per primera vegada l’ofrena del vi novell a Santa Maria de Robines.
El capvespre es va clausurà la Fira del Vi de Binissalem. Segons informació del Consell Regulador Denominació d’Origen Binissalem, enguany han entrat en els cellers 1.202.163 Kg de raïm, dels quals 802.963 kg corresponen a varietats negres (67%). En total amb una collita al voltant dels 1.400.000 kg, són 11 els cellers productors de vi amb Denominació d’Origen, 4 dels quals es troben en el terme municipal de Binissalem. Els viticultors inscrits són 111 amb una superfície total de 570,96 hectàrees de vinya. Les varietats autòctones, sempre presents als vins de la DO Binissalem, confereixen als vins una marcada personalitat i singularitat. En relació a la comercialització, el mercat local (Mallorca) segueix essent el més important (87%), seguit de l’Alemany i el Suïs, destins exteriors majoritaris.
Segons les darreres dades analitzades de la campanya 2018-2019, s’observe un augment de les expotacions i el manteniment del preu del vi, tant al mercat interior com a l’exterior.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.