Gran Concert celebració del 200 aniversari de la Banda de Música de Felanitx i entrega de la Medalla d’Or per part de l’Ajuntament de Felanitx a la banda

Per obrir el Concert celebració del 200 aniversari de la Banda de Música de Felanitx, no podia faltar una obra que ha marcat la vida musical i social al municipi: la marxa de Jofredi. D’autor desconegut, no es sap si fou o bé dedicada o bé escrita per Filippo Geofredi, músic, professor, director i compositor que residí durant una temporada a Palma a mitjans del segle XIX. Aquesta obra es toca el dia de Pasqua a l’Encontre i sempre la banda entre al temple tocant Jofredri, és una obra que els felanitxers i felanitxeres tenen amb gran estima i l’han feta seva.
Va ser molt emocionant, el passat diumenge dia 1 de març, veure entrar la banda a l’auditori tocant aquesta marxa, desfilant i tocant pels passadissos de l’auditori, ocupant tots els laterals, i davant l’escenari continuaren tocant envoltant el públic, que emocionat va dedicar una clamorosa salva d’aplaudiments als músics de la banda.
Seguidament, la banda va ocupar l’escenari, i el jutge instructor de l’expedient, per a la concessió
de la Medalla d’Or de l’Ajuntament de Felanitx a la Banda de Música, el regidor de Cultura, Xisco Duarte, va procedir a la lectura de l’expedient, acompanyat pel batle Jaume Monserrat, i el president de la banda Xim Tomàs. Duarte va dir que havia estat un honor l’encàrrec de l’expedient, ja que havia pogut aprofundir en la història de la banda, i després d’explicar el procés, va cedir la paraula al president de la banda, Xim Tomàs que , amb un acurat discurs, entre altres coses, va dir que era un goig veure l’auditori ple, i que quan Felanitx demana als felanitxers a fer poble, els felanitxers responen. Va agrair al batle Jaume Monserrat Vaquer, i tots els 17 membres del Consistori que votaren a favor i per unanimitat l’entrega de la medalla d’Or, així com a les 27 associacions musicals, culturals,veïnals, i partits polítics que es sumaren a la iniciativa. Continuà dient que la medalla no reconeixia només als músics que estaven a damunt l’escenari, sinó a tots aquells músics que dedicaren una part de la seva vida a formar part de la Banda de Música de Felanitx al llarg dels seus 200 anys d’història.
Acabat el discurs d’agraïment, el batle de Felanitx va procedir a fer entrega de la medalla al president de la banda, el qual molt emocionat i en nom de tots els músics va recollir la medalla d’Or.
Va començar el concert celebració baix la batuta del director titular, Víctor Ferragut, amb l’obra Caballeria Ligera, una obra que la banda havia estrenat fa 40 anys. En total 52 dos músic, a l’escenari 11 dels quals eren ex músics que s’havien unit a la banda per aquest especial concert celebració dels 200 aniversari de la Banda de Música de Felanitx.
El repertori del concert va ser escollit pel director i la junta directiva, amb obres molt especials per a la banda,a més de la esmentada obra tocaren: La leyenda del beso (intermedio), Cançò de Poda de Bartomeu Oliver-Martí, Ateneo Musical de Mariano Puig, Suite Mallorquina de Bartomeu Artigues, Moment for Morricone de Ennio Morricone, i Felanitx Fantasy.
La banda que va tocar amb una afinació i pefecció increïble, i amb una emoció que arribava al públic. La Banda de Música de Felanitx és una gran banda amb història, i a l’actualitat una de les millors de Mallorca.
Després de cada obra, es projectaren a l’escenari vídeos amb imatges de músics actuals, ex músics, i ex directors que anaven contant anècdotes i petites històries de la banda. Va ser un concert molt emotiu, espectacular, i especial, on la Banda de Música de Felanitx, emocionà al públic amb les seves històries i sobretot amb la seva música, i tots els que tingueren l’honor d’esser presents i escoltar el concert, sens dubte gaudiren d’un concert molt especial que recordarem i passarà a la història de la Banda de Música de Felanitx.
Acabat el concert, el director de la banda, Víctor Ferragut, va agrair al públic la seva assistència i als músics el seu treball, esforç, i implicació per aquest concert celebració, afegint que era un honor haver pogut dirigir aquest concert, i esperava poder estar molt d’anys amb la banda.

Discurs Xim Tomas president Banda de Música de Felanitx
Bones tardes a tothom, és tot un goig veure l’auditori quasi ple. Quan Felanitx demana als felanitxers a fer poble, els felanitxers responen. Volem agrair l’atorgament d’aquesta medalla al jutge instructor de l’expedient i regidor de cultura, en Xisco Duarte, al senyor batle, en Jaume Monserrat, i a tots els 17 Membres del Consistori que votaren a favor i per unanimitat l’entrega d’aquesta medalla, i a les 27 associacions (musicals, culturals, veïnals i partits polítics) que se sumaren en aquesta iniciativa.
Aquesta medalla no reconeix només els músics que estan avui aquí damunt l’escenari, sinó a tots aquells músics que dedicaren una part de la seva vida a formar part de la Banda de Música, al llarg deus seus 200 anys. Són molts anys, per tant, hi han passat moltíssims músics. Músics que ja no són entre nosaltres, músics que mos acompanyen avui entre el públic, i els músics que tenim aquí damunt l’escenari.
Actualment comptam amb una quarantena de músics, bastant joves la majoria, i a més a més mos acompanyen 13 exmembres que mos han volgut acompanyar per formar part d’aquest dia tan especial.
En 200 anys, és molt difícil que una formació musical pugui arribar a assolir una trajectòria d’aquesta durada. Aconseguir una continuïtat durant tant de temps és una fita que molt poques formacions han assolit. L’esser una de les bandes més antigues de Mallorca és un fet que, perdonau la redundància, la Banda de Felanitx sempre ha lluït com a medalla. Avui podem dir que ja duim 200 anys en funcionament de manera continuada.
La banda va néixer com a banda militar en els seus inicis, també durant uns anys a Felanitx hi hagueren dues bandes (per motius polítics) i ha anat patint transformacions, però han estat 200 d’estar al servei de la cultura del poble.
Serveis que han estat tant culturals com socials. Dins la part cultural hem de mencionar tots els concerts de temporada que oferim de manera oberta per a tothom, com el Concert de Pasqua, el Concert de la Setmana de la Música, el Concert de Sant Jaume a Portocolom, el Concert de Santa Cecília, entre d’altres. També mos trobareu sempre amenitzant la vetllada en molts actes de la vila de Felanitx, tots els passa-carrers, com l’arribada dels Reis d’Orient, les Processons de Setmana Santa, el pregó de les festes de Sant Agustí, i tots els esdeveniments on se sol·liciti la nostra presència.
Socialment també hem de mencionar que la Banda realitza una funció molt important a diferents nivells. Per una banda ofereix un lloc on els joves estudiants de música poden continuar amb el seu aprenentatge musical. També és un punt de trobada per tots aquells músics felanitxers que volen continuar amb la seva afició, i també la Banda de Felanitx ha estat el punt de partida de molts músics professionals de la contrada que ara mateix toquen arreu del món.
Dins la Banda de Felanitx també hem de destacar tots els valors que representa: formam una gran família, no només perquè dins la mateixa banda hi hagi molts de membres que hi tenguin germans, fills o pares, sinó que també com a conjunt mos consideram família, mos inculcam valors musicals entre noltros, i ja mos agradaria poder fer arribar més profundament aquests valors fora de la Banda i poder sumar cada any més membres a la nostra formació. Som músics de diferents edats, nivells i orígens, i encara així mos avenim gràcies al llenguatge musical, que és universal. També hem de destacar l’altruisme dels músics, i el seu compromís (i dels seus familiars) que vénen cada setmana a assajar per poder oferir als oients una qualitat musical digna. Finalment també hem de mencionar el treball en equip, perquè fer funcionar tanta gent de forma conjunta no és gens fàcil, i la música, com a element cohesionant, mos aplana aquest camí.
Avui se m’ha donat una responsabilitat molt grossa, que és xerrar en nom de tots, tots els músics que han format part de la història de la Banda durant tots aquests anys. Quan vàrem començar a fer una llista d’exmembres, intentant recordar tots aquells membres que varen passar uns anys a la Banda, vàrem fer una llista llarguíssima, i encara així creim que mos hem deixat gent sense comptar, com també hem recordat companys que ja no hi eren.
Per acabar, vull agrair a tota la comitiva que ha format part el passa-carrers, des de la Casa de Cultura fins aquí [l’auditori], encapçalada pels “banderistes” de la Banda, els 3 expresidents vius de la banda i jo, els 3 directors més recents, n’Andreu Julià, en Pere Siquier i l’actual director en Víctor Ferragut, els mateixos músics de la banda, els exmembres que mos han acompanyat avui encara que sense instrument i tancant la comitiva les autoritats.
Vull presentar aquest concert com un recopilatori de les obres que han marcat d’una manera més especial l’historia d’aquesta banda, i m’agradaria que gaudíssiu d’escoltar-ho com noltros hem passat gust de preparar-ho. Moltes gràciesDeixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.