Xerrada amb Carme Garí i Gabriel Fiol “Voicello” sobre la seva carrera i l’actual situació a causa del Coronavius

El passat 13 de març, estava previst a l’Auditori Sa Màniga de Cala Millor  l’acomiadament de l’espectacle de Voicello Crossover Opera Pop, de Carme Garí i Gabriel Fiol, amb l’acompanyament del bateria Miquel Marqués i la pianista Marina Fiol. L’espectacle es va suspendre amb motiu de l’actual crisi del coronavirus. El duet Voicello, l’any 2018 amb el seu primer disc van aconseguir el 1er Premi al Millor Disc de Música Clàssica de Balears, gràcies a les votacions del públic. Després d’aquell èxit Carme Garí i Gabriel Fiol «Voicello» han continuat treballant amb totes les seves energies i han aconseguint nous èxits internacionals al llarg del 2019 que els va dur a visitar nombrosos països. Parlem amb ells de la nova situació a que ens enfrontem tots amb la crisi del coronavirus, i dels seus records i projectes dins el món de la música.

Què opineu del que està passant amb el coronavirus?

És una situació nova que ens ha agafat a tots per sorpresa. Ens ha tocat suspendre els concerts que teníem previstos per aquest 15 mes de març i és moment de seguir amb molta consciència les ordres que ens ha enviat el Govern per tal que aquesta situació duri el menys temps possible. Tots ens hem de quedar a casa seguint els consells que ens han recomanat les autoritats sanitàries. Encara no ens havíem trobat en una situació d’haver d’estar setmanes sense poder sortir a fer concerts, això és ben curiós perquè estam acostumats a dur un ritme de treball molt alt i a moure’ns molt per tota l’illa, i viatges, així que aprofitarem aquesta situació per descansar una mica, i passar temps junts a casa dedicant el temps a crear noves músiques i nous projectes.

Heu pensat fer un vídeo per a poder acomiadar-vos dels vostres seguidors de l’etapa Crossover, ja que haguéreu de suspendre el concert?
Hem vist aquests dies que els músics de tots els indrets han començat una nova iniciativa de fer concerts en viu des de les seves cases i ens ha semblat una proposta molt innovadora i molt sorprenent. No ens havia passat pel cap aquesta idea tan original però ara que ho hem vist ens volem sumar a ells i els dies vinents començarem a experimentar fent alguns d’aquests vídeos en línia. No podrem fer un acomiadament del concert Crossover Opera Pop amb un vídeo perquè no ens podrem ajuntar tots els membres, ja que el comiat el volíem fer a l’Auditori de Sa Màniga amb es nostre bateria Miquel Marquès i la germana d’en Biel, la nostra pianista Marina Fiol. Així que segurament la posposarem per una nova data.

Quin any és va crear el duet. On vau fer la primera actuació?
El vàrem crear a l’estiu de l’any 2014 per fer un concert al Claustre del Monestir de Sant Bernat, al Secar de la Real, la meva barriada. Era un concert curtet, però va agradar molt a sa gent i vam decidir continuar, el primer concert el férem a Deià Cultural 2015 i després un altre a la Primavera Musical Bunyola, i després van anar sortint altres concerts. En fèiem esporàdicament.

Com va néixer la idea de formar el duet?

Va sorgir arrel d’aquest concert al Claustre de Sant Bernat, l’estiu de 2014. Com en Biel havia fet duets amb cantants els anys abans que de conèixer´ns, ja tenia repertori preparat per presentar amb cantants, així que me’l va mostrar i entre el seu repertori i el meu vàrem preparar un concert curtet, que després vàrem anar allargant per tenir un concert sencer.

Quina nova etapa musical comenceu junts?
Després d’aquests dos anys presentant el concert Crossover Opera Pop i el darrer any presentant el concert de sarsuela, hem decidit que ha arribat el moment d’acomiadar aquests dos projectes i començar a crear un nou espectacle amb Voicello. En aquest nou concert volem seguir amb la línia del crossover, fusionant òpera i música popular de Mallorca, però oferint un caire molt més íntim i personal, presentant cançons escrites per nosaltres amb lletres que parlen de la nostra història com a parella i músiques creades des dels nostres sentiments. Fa uns mesos que l’estem assajant i creant una posada en escena amb el director artístic Rafel Fiol (i no són família amb en Biel). El títol encara no està definit però oscil·larà entre “Òpera” i “Mediterrània”.


I individualment, quins són els vostres projectes actuals?

Carme: com a projecte personal a més de cantant, m’agrada dedicar el meu temps a la gestió musical, des de sempre he estat treballant amb el que no es veu de Voicello fent les funcions de management i màrqueting i des d’enguany també amb el projecte en solitari d’en Biel “Cello Words 2”. Un projecte que m’agradaría molt dur endavant és la presentació d’un nou Festival de Música, però encara no puc desvetlar els detalls.
Gabriel: enguany he presentat el nou projecte de músiques pròpies per a violoncel, inspirades en les Illes Balears. Per enguany tenia programada una gran gira de concerts entre Mallorca, Menorca i Catalunya que esperem que pugui reprendre quan acabi l’actual crisi del coronavirus. A més, amb el grup Tugores hem estat preparant un nou concert titulat, “El matí inventat” i que presentaran al Teatre Principal ben aviat; també estic amb el conjunt instrumental Ensemble Tramuntana sota la direcció de Barry Sargent (fa 10 anys que hi toc); i una versió més roquera la tenc amb el meu grup de pop rock Negre i Tres Colors, amb el qual pensam treure un nou disc amb la discogràfica Blau.

Què us ha aportat l’èxit del vostre primer disc conjunt de Voicello?
Ens ha proporcionat una gran satisfacció personal, ha suposat una gran dosi d’autoestima i de confiança amb nosaltres mateixos per dedicar-nos a fer el que ens agrada, que és treballar com a músics i fer concerts. Com ja sabeu, va ser tota una sorpresa la bona acollida d’un primer disc que fèiem per nosaltres, els nostres amics i la nostra família, però que ens va fer crear una família major de seguidors als qui estimam moltíssim. El darrer any hem tingut una gran activitat musical que ens ha permès realitzar el nostre somni de ser músics i poder deixar de donar classes per centrar-nos en els concerts.

Ha estat satisfactòria l’experiència?
Sí, molt, això ens ha permès arribar a un nivell musical molt més alt i amb tants concerts hem agafat moltes “tables”, i molta confiança damunt l’escenari. Per això ara ens sentim preparats per treure un nou projecte un tant personal, on parlarem de nosaltres mateixos.
Hi haurà un segon disc?
Potser, tal vegada es concretarà en un segon disc si els nostres seguidors en recolzen. Però abans d’anunciar que volem fer un segon disc, ens agradaria fer diversos concerts per veure la resposta del nostre públic a la nova proposta, i agafar confiança interpretant les noves cançons, perquè la música sempre va evolucionant i agafant noves formes, i quan arribi el moment d’anunciar un segon disc volem que aquest sigui la millor versió de nosaltres mateixos.
Res més Gabriel i Carme?
Sí, desitgem que aquesta crisi del Coronavirus que afecta a tants de països i persones acabi aviat, i que els investigadors puguin trobar una solució i vacuna. I volem testimoniar el nostre agraïment a totes les persones que col·laboren per salvar vides i a les que ajuden a poder controlar l’actual situació. A més en aquest temps de reclusió aquesta setmana hem fet un mini concert des de casa nosaltres sols i el vam donar en directe per Facebook i altres xarxes socials, i a partir d’aquesta setmana a les 20 hores de la nit quan acaben els aplaudiments massius per a totes les persones que treballen i lluiten per salvar vides, sortim a la balconada de casa a (Palma on residim) i cada dia toquem tres cançons per als veïns del nostre carrer que s’alegren molt. A més volem informar pels lectors de card.cat que des del passat dilluns 23 fins el proper diumenge dia 28, diferents músics de Mallorca van participant al Festival #SomTantíssimesDesDeCasa, que els aficionats a la música podeu seguir.
Foto Espai 36 any 2018

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.