Entrevista a Fra Pere Vallespir TOR, rector de les parròquies de S’Illot, Cala Millor/Cala Bona, sa Coma, i prior del Convent dels Franciscans d’Artà

Fra Pere, com està passant la crisi del coronavirus?
Com tots, a casa en el convent d’Artà, on estem 3 pares franciscans, la meva mare i una feligresa de Cala Millor. També amb molta preocupació per les notícies i tot el que passa, que fa preguntar-nos, perquè arribarem a Mart un dia, però no podem posar remei a la bestiola del COVID-19…? Què grans que ens crèiem ser, i aquesta crisi ha suposat una lliçó d’humilitat.

Les activitats que duia a terme des de les diferents parròquies d’ajuda als necessitats i el repartiment d’aliments que fan a Cala Millor, han quedat interromputs?
Totes les activitats de Càritas segueixen el seu curs, però amb més mesures de seguretat personal, per part de personal voluntari i professional. És veritat que hi ha més peticions d’ajuda en aliments, però sobretot en sol·licituds d’ajuda per poder pagar, els lloguers, aigua, electricitat …Les donacions segueixen arribant tant en material com en donatius, molts vénen i duen coses quasi en secret perquè no poden sortir de casa, però vénen aprofitant les sortides que fan per anar a comprar. Estam molt agraïts perquè les necessitats s’han incrementat.

Quant als sagraments i enterraments, hi assisteix?

Quant als sagraments confessions, la comunió als malalts i l’assistència a sales de vetlla i enterraments, es continuen fent si se’ns sol·licita, amb les mesures de seguretat necessàries. Dir-vos que els enterraments que es realitzen són molt tristos, però posem tot l’afecte i amor per als familiars del difunt. Al Convent d’Artà cada dia realitzem els tres sacerdots frares, la missa diària comunitària, (a porta tancada) i en ella preguem per les necessitats i de manera especial pels difunts del món, de les nostres parròquies, i per tots vosaltres.

Les famílies que a els seus fills tenien previst fer la Primera Comunió, estan preocupats davant la incertesa amb. Com està el tema?
Jo també estic preocupat per això, fins que no se’ns autoritzi a reobrir les esglésies, jo no puc respondre. El que si és segur és que les primeres comunions comunitàries que tenia previstes fer el 30 de maig a Cala Millor, i el 29 a s’Illot, estam suspeses. I és aconsellable, com molt bé diu la circular de el Bisbat de Mallorca de començar a cercar una data per a l’any que ve, ja que aquest any creiem que serà impossible realitzar-les.

Quines són els directrius a seguir que ha ordenat el Bisbe, a l’Estat actual que estam vivint?
En totes les esglésies de la meva zona en els taulers d’anuncis hi ha unes indicacions al respecte que poden ser llegides per tots. Les ordes del Bisbe són les mateixes per a totes les parròquies, i el passat 17 d’abril ens va fer arribar les directrius a seguir.

Ens podria fer un resum?
Més que el meu resum personal, si vols et pas les directrius que ens va enviar el bisbe a totes les parròquies i que són les següents:

Havent consultat el consell episcopal i els arxiprestes, i en comunió per a la missió que el Senyor em té encomanada, he cregut important fer-vos arribar les indicacions següents en allò que es refereix a alguns aspectes de la pastoral diocesana:
1. Les esglésies i els llocs de culte de la nostra Diòcesi romandran encara tancades i sense culte públic, només amb la missa del capellà celebrada en privat, fins que el Govern no aixequi l’estat d’alarma, que és el que prohibeix que la gent surti de casa i es reunesqui amb altres.

2. Aquest és el motiu pel qual encara no podem posar una data fixa d’obertura de les esglésies i els llocs de culte. La qual cosa vol dir que tota programació que teníem per aquest temps pasqual i el que hi segueix – sobretot en relació amb la celebració de sagraments (baptisme, confirmació, eucaristia, matrimoni, funerals…), queda supeditada a la decisió estatal i a la normativa que se’n desprengui sobre els aforaments dels llocs públics.

3. Per tant, em sembla evident que en aquests moments no podem posar dates concretes de celebracions. Serà possible en la mesura en què es normalitzi la situació i puguem tenir llibertat per decidir com actuar en els nostres espais on hi ha més concentració de persones.

4. Aleshores, quan arribi aquest moment, veurem quina o quines decisions hem de prendre, ja sigui de conjunt o donant ocasió que cada parròquia o comunitat pugui decidir sobre la seva manera de procedir, ja que ciutat i part forana poden presentar situacions distintes i, per tant, decisions que no hagin de ser igual per a tothom, o hagin de dependre del fet que el nombre de participants en una celebració sigui nombrós o reduït.

5. Serà important que escoltem també les famílies i els qui han de rebre els sagraments. Tanmateix, tampoc no hem de posar cap dificultat perquè –sobretot en el cas de les primeres comunions i confirmacions– puguin celebrar-se durant el temps pasqual de l‘any que ve, com ho han insinuat algunes famílies. De moment, quedam així.
Amb tot el meu afecte i benedicció,

Sebastià Taltavull Anglada,
Bisbe de Mallorca</stro
Foto primera visita pastoral del Bisbe Sebastià Taltavull a sa Coma 12 de setembre de 2019.

Convet dels Franciscans d’Artà celebració Santa Missa diumenge de Pasqua de 2020.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.