Entrevista a Antònia Bauzà Lliteras, 1a tinent del batle de l’Ajuntament de Sant Llorenç des Cardassar.

Antònia Bauzà Lliteras, a més de 1a tinent de batle de l’Ajuntament de Sant Llorenç, és l’actual regidora de Noves Tecnologies, Esports, Mobilitat, i Parcs Infantils. Pertany al partit GISCa. Aquesta és la seva segona legislatura, i fruit de la seva preparació i experiència està fent un bon treball.

És llicenciada en Matemàtiques i imparteix l’assignatura als alumnes de 2n ESO i 2n de Batxillerat a l’Institut de Porto Cristo. Segons els seus familiars i amics, Antònia és una persona molt feinera, activa, amb una gran capacitat de feina i una gran organitzadora que sempre està preparant activitats i divertits encontres. Entre les seves aficions estan l’esport, llegir, i les passejades a prop de la mar.

Antònia, abans de parlar del teu càrrec polític, em pots dir, com a professora a l’IES de Porto Cristo, com han respost els teus alumnes a treballar des de casa i en format online?

En general els alumnes han respost molt bé, ens vàrem acomiadar d’ells pensant que serien 15 dies i haurem acabat el curs així. Per situacions diverses no tots els alumnes estaven preparats per treballar en el nou format (manca de dispositius, manca de connectivitat, situacions vulnerables dins el marc familiar…) però hi ha hagut molt bona coordinació amb tots els organismes implicats, Conselleria , Ajuntament i Institut i s’ha pogut trobar una solució a totes i cada una de les situacions que tenien dificultats; el seguiment que s’ha fet ha estat molt exhaustiu i individualitzat. L’esforç i implicació que s’hi ha posat ha donat molt bons resultats.

Aquesta experiència online per a professors i alumnes, creus que canviarà en un futur l’ensenyança?

Per als professors ha estat un aprenentatge diari d’un format que hi estàvem una mica acostumats a fer-hi feina però com un complement, no era però la nostra eina del dia a dia. El que ha quedat clar es que les noves tecnologies són un bon recurs i suport per treballar-hi, però no pot substituir el contacte físic i l’acompanyament del procés d’ensenyament/aprenentatge que es fa dins l’aula amb l’alumne. El futur de l’ensenyança sens dubte canviarà.

A la passada legislatura vares ser la responsable de posar en marxa la nova Seu Electrònica de Noves Tecnologies. Satisfeta del funcionament actual d’aquest servei?

Si, molt satisfeta. Des del departament de Noves Tecnologies s’hi fa molta de feina amb coordinació amb la resta d’àrees de l’Ajuntament. Tenir aquesta bona organització ja implementada ens ha permès que els serveis de l’Ajuntament no s’hagin aturat. Per una banda, els treballadors han pogut fer gairebé tots teletreball i continuar amb les seves tasques diàries. Per l’altra, els ciutadans i entitats han pogut utilitzar aquests serveis de manera electrònica salvant així la problemàtica presencial del període de l’estat d’alarma.

La majoria de persones majors són reticents a aquest servei. Quina franja d’edat solen utilitzar-lo?

A hores d’ara no hem dedicat temps a analitzar el tipus d’usuaris que ens demanen aquests serveis. Tenim clar que els joves d’avui en dia creixen amb el món electrònic de manera natural. D’altra banda les persones de mitjana edat es van reciclant bé a iniciativa pròpia, bé per l’obligatorietat definida per Llei, i cada vegada més fan ús de les tecnologies per a relacionar-se amb les administracions públiques. La situació que ens ha tocat viure en aquests moments, ha suposat un augment significatiu amb la demanda de serveis electrònics a la nostra administració, la qual cosa pensam que suposarà un abans i després amb el que refereix a l’administració electrònica. Els ciutadans han descobert per necessitat, que poden relacionar-se amb l’administració les 24 hores del dia, la qual cosa suposa una passa endavant amb la millora de l’atenció personalitzada i eficient de les demandes que ens fan.

Com a regidora d’Esports, ens pots dir com estan actualment les instal·lacions esportives de Sant Llorenç, que es tancaren degut a la Covid 19?

A hores d’ara estam preparant la reobertura de tots els serveis de les nostres instal·lacions, sempre pensant amb la seguretat necessària per a les persones que les utilitzaran. Així, algunes s’obriran amb límits d’aforament, altres amb límits horaris i altres hauran d’esperar a comptar amb la seguretat adient per a poder-les obrir. Les activitats esportives municipals han quedat suspeses fins al setembre.

Quin serveis obrireu inicialment?

Hem començat per les instal·lacions les quals es poden utilitzar de manera individual, com es pistes de tennis i les de pàdel, les qual ja estan obertes amb limitació d’horaris, d’aquesta manera podem complir amb les mesures de seguretat i higiene marcades per les autoritats sanitàries. A partir del proper 15 de juny, tenim prevista la obertura de la piscina municipal de Sant Llorenç. Actualment, en aquest tipus d’instal·lacions està permès un 40% de l’aforament total, per la qual cosa marcarem per zones tot el recinte per tal d’assegurar el compliment de la distància mínima entre tots els usuaris. Mitjançant el lloc web de l’Ajuntament (santllorenc.cat) es pot consultar tan horaris, preus i normativa que s’aplicarà a les instal·lacions. Vull recordar que una de les mesures que va acordar l’equip de govern per tal de pal·liar els efectes de la COVID-19 va ser suspendre les tarifes d’ús de les instal·lacions esportives, per tant, per als residents anar a jugar a pàdel o a tennis és gratuït.

Quines mesures de seguretat heu programat per la reobertura de les instal·lacions?

Com he comentat abans, segons el tipus d’instal·lació i esport que es practicarà cal aplicar unes mesure o unes altres. Per part de l’Ajuntament es duu a terme una desinfecció exhaustiva de cada instal·lació després de la seva utilització per part dels usuaris.

Com a regidora de Joventut, ens pots explicar ara que entram a la fase 3 quines opcions teniu pels joves?

Com cada any i sempre tinent en compte les mesures de seguretat adients, hem tornat organitzar l’Estiu Jove al qual hi poden participar tots els joves a partir de 12 anys. En principi es durà a terme els dilluns, dimecres i divendres de tot el mes de juliol, començant a les 09 h. i acabant a les 14h. Degut a la situació en la que ens trobam, l’organització serà un poc diferent a la resta d’anys, ja que no ens permetrà fer sortides setmanals ni acampada. Així, ja ens hem posat a fer feina amb la planificació del Centre Jove que volem dur a terme a partir del mes de setembre. En aquest sentit, durant aquests mesos d’estiu farem trobades amb els mateixos joves per tal de que ens puguin expressar i manifestar com els hi agradaria que fos el seu Centre Jove i així poder dinamitzar i organitzar activitats engrescadores escollides per ells mateixos. El meu propòsit és disposar d’un Centre Jove obert a tots els joves del municipi on s’hi trobin còmodes i el vegin com un lloc on es puguin relacionar, fer-hi activitats del seu gust i passar-hi estones entretingudes.

Com a regidora de parcs infantils, cal felicitar-la; a tot el terme municipal estan molt bé, tot i que de moment estan tancats per seguretat degut a la Covid 19. Pel que respecta a mobilitat de la zona costanera, les voravies de l’Avinguda les Palmeres, i altres carrers són molt estretes i estan en males condicions. Té previst l’ajuntament millorar-les?

Gràcies, pel que respecte als parcs infantils i hem estant fent feina però encara hi queda per fer, amb l’estat d’alarma tots les actuacions que teníem previstes per fer les reparacions i les millores varen quedar aturades. Volem que els nostres parcs infantils siguin segurs i obtenir de cada un d’ells la certificació de qualitat; així tenir la garantia que complim amb la normativa vigent . Hi estam treballant i ben aviat ho podrem garantir.De l’avinguda de les Palmeres ben aviat començaran les obres de millora (ja estan adjudicades ) i una de les actuacions d’aquestes obres és l’eixamplament de les voravies i la redistribució de les zones d’aparcament per tal que la mobilitat dels vianants sigui més segura; esperam que amb aquestes obres de millora donem resposta a la demana dels comerciants i residents.

Després de la torrentada del 9 d’octubre de 2018, que va destruir els poliesportius de Sant Llorenç i Son Carrió, l’ajuntament els va rehabilitar i millorar. A sa Coma fa tres legislatures que reclamen el poliesportiu, de moment les obres estan en marxa. Quan té previst l’ajuntament la seva finalització i obertura?

El projecte del poliesportiu de Sa Coma està dividit en tres fases. En aquest moments s’està finalitzant la fase II, per la qual cosa quedarà finalitzada la coberta del poliesportiu i els vestidors. Pel que fa a la tercera fase està aprovada i pendent de l’aprovació del pressupost modificat degut a tota la situació del COVID-19. Així i tot, esperam que amb el començament del curs escolar 2020-21 es pugui dur a terme la seva obertura i que totes les activitats esportives es puguin realitzar ja al nou recinte.

Pel que respecta als problemes de mobilitat a tot el terme, teniu previst fer un estudi per intentar millorar la seguretat de les persones majors i discapacitats?
La primera setmana del confinament ja teníem anunciat que havíem de fer la presentació del pla de mobilitat al nucli de Sant Llorenç; evidentment tot va quedar aturat. És un pla de mobilitat que prioritzarà als vianants i, per tant , la seguretat de les persones augmentarà. Estam fent feina també des de fa temps per a l’eliminació de barreres arquitectòniques tant a edificis públics com als carrers la qual cosa, juntament amb el pla de mobilitat, farà que tot sigui més accessible per a tothom. Al nucli de Son Carrió també tenim previst fer l’estudi del pla de mobilitat i trobar la millor solució per evitar la problemàtica que tenen els carrioners i carrioneres diàriament als seus carrers, degut a la densitat del trànsit que hi passa per poder-se desplaçar als altres nuclis del municipi. A la zona costanera ja tenim un pla de mobilitat aprovat de la legislatura passada que contempla els carrils bici, els carrils segurs , la senyalització i que se n’han fet actuacions.

Moltes gràcies Antònia per la teva col·laboració. Ja per acabar, quins projectes t’agradaria poder dur a terme dins l’actual legislatura de les regidories que ets responsable?

Pel que fa a Noves Tecnologies tenim en marxa una sèrie de projectes interns els quals pensam que milloraran notablement els serveis que oferim a tots els ciutadans. La interconnexió electrònica amb la resta d’administracions públiques, l’augment de tràmits electrònics específics i la millora de la comunicació de l’Ajuntament respecte als ciutadans esperam que facin que els terminis de resposta de les demandes que rebem es redueixin considerablement, al mateix temps que simplificaran des de punt de vista del ciutadà la seva tramitació. Respecte a Joventut, la prioritat es intentar trobar espais per als joves i implicar-los amb les activitats i iniciatives que es duen a terme. Per les edats que estam parlant sabem que no és una tasca fàcil i volem donar-los protagonisme per tal d’aconseguir l’objectiu marcat.

Finalment, a l’àrea d’Esports la prioritat és millorar els serveis que actualment ja disposam amb la finalitat d’augmentar amb la mesura que sigui possible l’ús de les instal·lacions esportives existents. Al mateix temps, hi ha varis projectes que tenen com a finalitat acabar de completar l’oferta d’instal·lacions a tots els nuclis del municipi, per tal de que tots els ciutadans puguin disposar d’un lloc on realitzar l’esport que els agrada prop de casa seva.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.