S’Inicia l’exhumació a la fossa del cementeri de Son Coletes de Manacor

Es preveu que la intervenció duri quatre setmanes i finalitzi el 9 d’agost.

El dissabte 11 de juliol,es va presentar la intervenció que es durà a terme al cementeri de Son Coletes. Aquesta consistirà en la realització de tasques d’exhumació a una de les majors fosses de la Guerra Civil a les Illes. L’equip d’arqueòlegs d’ATICS iniciarà les tasques d’excavació aquest mateix dimarts, 14 de juliol, i preveuen que s’allargui fins al 9 d’agost.

La intervenció, inclosa dins el segon Pla de Fosses del Govern de les Illes, cerca localitzar restes de les fosses de les víctimes de la repressió franquista a l’antic cementeri, un dels indrets amb major repressió de l’illa de Mallorca.

L’equip tècnic que durà a terme aquesta actuació arqueològica està format per arqueòlegs tècnics, antropòlegs i forenses, així com per un equip de topografia de l’empresa ATICS, sota la coordinació de l’arqueòleg Cesc Busquets.

A l’acte hi han estat presents el batle de Manacor, Miquel Oliver, la consellera d’Administracions Públiques, Isabel Castro i el secretari autonòmic de Memòria Democràtica, Jesús Jurado, el director general de Memòria Democràtica, Marc Herrera, l’historiador Antoni Tugores i representants de l’associació Memòria de Mallorca i del Comitè de Son Coletes.

El batle Oliver, ha volgut agrair el compromís polític de la resta d’institucions en la lluita per la memòria i la reparació i en concret en la intervenció a Son Coletes, que ha qualificat de molt esperada. Per altra banda, i segons la consellera Castro, “l’important no és com de gran sigui el nombre de persones que aconseguim recuperar i retornar a les seves famílies, sinó el fet, la restitució de la veritat i reparació en la mesura del possible del mal causat”.

Projecte

El projecte d’intervenció, presentat per ATICS a la comissió tècnica de desapareguts i fosses de les Illes Balears, inclou l’estudi d’una fotografia aèria realitzada per l’aviació dels Estats Units entre els anys 1942-1945. Un material que ha permès determinar que, pocs anys després dels nombrosos assassinats de 1936, l’antic cementeri de Son Coletes presentava una planta completament quadrada i tenia un total de 3.600 m2. Al centre d’aquest espai hi havia una creu de ferro. Els enterraments de les víctimes s’haurien realitzat en rases, partint des del centre de la creu, en línia recta i d’una forma radial.

A partir d’aquí, l’equip d’ATICS ha establert 5 zones per excavar el subsòl del cementeri i poder establir els límits dels enterraments.

L’exhumació del cementeri de Son Coletes es posa en marxa després que el maig de 2019 la Sociedad de Ciencias Aranzadi elaborés un estudi de viabilitat, que va permetre incloure aquest indret en el segon Pla de Fosses que impulsa el Govern de les Illes Balears, a través de la Secretaria Autonòmica de Memòria Democràtica i Bon Govern.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.