Entrevista el biòleg Jaume Bassa, sobre el test PCR per obtenir resultats ràpids i fiables de la Covid-19

Passats un mesos, parlem novament amb el biòleg carrioner Jaume Bassa Burgdorf, sobre el test PCR que lidera un equip d’investigació per obtenir resultats fiables i ràpids per diagnòstics de la Covid-19.

Jaume, com està el projecte sobre el test PCR per diagnòstics de què parlàrem a finals del mes d’abril?

Quan fa uns mesos quan vàrem parlar del projecte d’investigació que tenim en marxa a GenoMI Diagnostics vaig explicar que treballàvem en el desenvolupament d’un test de diagnòstic per poder detectar la presència del SARS-CoV-2, el virus que provoca la malaltia de la COVID-19, en saliva i emprant una variant de la PCR coneguda com a LAMP que dóna resultats en uns 30 minuts de manera senzilla.

En aquells moments tot era un projecte, una idea que trobava interessant desenvolupar degut als avantatges que suposa damunt la PCR tradicional. Amb el pas del temps aquest projecte s’ha anat fent realitat i hem pogut desenvolupar al laboratori la idea inicial que estava al paper, amb un prototip consolidat i a l’espera que la «Agencia Española de Medicamentos y Productos Sanitarios» ens doni la llicència per fabricar.
Com s’ha desenvolupat aquesta fase d’investigació per arribar de la idea al prototip del test?
Inicialment vàrem haver d’estudiar a fons el virus per conèixer el seu genoma d’ARN i veure quines parts eren les més adequades per poder establir la diana que volem reconèixer amb el nostre test (tots els tests basats en la tècnica PCR funcionen per reconeixement d’una part molt concreta del genoma del patogen que s’intenta diagnosticar). Després de vàries proves, ens vàrem decantar per seleccionar un fragment del gen N del virus degut a la seva taxa de variabilitat baixa. Una vegada establerta aquesta diana ja vàrem poder investigar per optimitzar tots els altres components del que consta el test, de manera que el resultat sigui el més fiable i sensible que es pugui. També hem dedicat molt de temps a millorar el test per minimitzar la possibilitat de que es puguin donar falsos positius o negatius, cosa que és crítica per obtenir bons resultats de diagnòstic. Un altre factor que hem estat posant a punt és el tipus de mostra que necessitam per fer el test. Nosaltres teníem clar que volíem simplificar el procés de presa de mostres perquè fos més senzill, tant per l’operari que recull la mostra com pel pacient. Per això ens hem enfocat en possibilitar que el test es pugui fer amb una simple mostra de saliva i no haver d’agafar les incòmodes mostres del fons del nas i boca.

I ara mateix, què vos falta per poder posar al mercat el vostre test?
Com et comentava nosaltres ja hem entregat tota la informació tècnica necessària a la «Agencia de Medicamentos y Productos Sanitarios». Una vegada obtinguem la llicència de fabricació podrem començar a comercialitzar el producte, o millor dit, els productes. Durant la fase de desenvolupament hem vist que el test es podia aplicar a diferents indrets, i cada un d’aquests indrets té característiques o necessitats especials que fan que ens haguem decantat per desenvolupar diferents presentacions del test, de manera que tendrem una versió enfocada a laboratoris de diagnòstic, una altra versió més encaminada a poder ser utilitzada fora del laboratori (per exemple directament en residències) i ens estam plantejant una tercera versió per altres indrets específics.

L’entorn actual no dóna massa peu a l’optimisme. Tu què en penses? Ens tornaran a confinar?
Crec que a tots ens ha vengut un poc de nou l’avançament de la reactivació del virus a la nostra comunitat i a Espanya i Europa en general. Tothom parlava d’un segon brot a la tardor, i poc a poc hem anat veient com s’anaven confirmant rebrots cada vegada més nombrosos. Jo crec que ja podríem estar parlant de la situació actual com a segona onada. Afortunadament els hospitals actualment no estan col·lapsats, tal vegada perquè el perfil d’infectats majoritaris és de gent jove, que sol manifestar símptomes menys greus. Davant aquesta situació es van prenent mesures per evitar els contagis. Si aquestes mesures són efectives i tots prenem consciència de la importància de la prevenció amb mesures d’higiene i distància social, crec que no haurem d’estar totalment confinats com ho vàrem estar la primavera passada. Confinaments parcials sí que els veig més probables, però tot això dependrà de l’evolució dels contagis.

I de la vacuna russa, què en penses?
La vacuna que han desenvolupat a Rússia ha estat la primera en aprovar-se per poder ser comercialitzada. Tot el procés d’investigació i les fases clíniques per les que ha de passar tota vacuna s’han mantingut molt en secret i no s’han publicat els resultats. A més, hi manca la fase 3, que és la que es fa amb un número més elevat de persones, i que és molt important per establir els possibles efectes secundaris i l’efectivitat de la protecció que dóna la vacuna. Pareix esser que només han fet proves en un número reduït de persones.
Tot aquest context fa que hi hagi bastanta reticència del món científic vers aquesta vacuna, tant pel risc de manca de seguretat com el de la incertesa de l’efectivitat.

I clar, per seguretat, cal fer-ho bé, i duu el seu temps…
Dins l’entorn científic, les presses mai són bones. Tot necessita el seu temps. En el cas de les vacunes per COVID-19, s’ha posat molta pressió política i social.

Moltes gràcies Jaume, i enhorabona pel teu treball i els dels teus companys, que sens dubte ens obri una porta a l’esperança per a tots. Seguirem en contacte.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.