Informació del vitrall a la Nau Central de La Seu de Mallorca i de l’artista János Hajnal. 1996.

D’esquerra a dreta: Mussol, Voltor, parella de Oques, parella de Pingüins, Cigonya, Pic sabata. Gàllego Castejón, L. Les figures d’animals a les vidrieres de la Seu de Mallorca. Palma 2016. p. 87.
CURRICULUM DE János Hajnal
János Hajnal (Budapest, 1913 – Roma 2010) va ser un artista i il·lustrador, considerat un dels millors dissenyadors contemporanis de vidrieres. Després de la II Guerra Mundial es va establir a Roma i se li va concedir la nacionalitat italiana per mèrits artístics.
Entre la seva nombrosa obra artística destaquen les seves intervencions en les vidrieres de l’esglésies de Sant Lleó el Gran, Santa Maria Goretti, Santa Àgueda de Mèrici, Sant Pere Nolasc, Santa Brígida, la basílica de Santa Francesca Romana i el Col·legi Escocès, totes elles a Roma . També a Roma, a la basílica de Santa Maria la Major, va fer la rosassa de la façana. Té cinc vidrieres al Duomo de Milà, tres a la façana i dos a l’interior. A Florència va fer el mosaic de la Via Crucis a l’església del Sagrat Cor. En Llatina, Itàlia, té cinc vidrieres a l’església de Santa Rita. A la basílica de Sant Francesc de Paola, a Paola, va fer el mosaic de 263 m2. amb la vida de el sant titular. A més d’altres vidrieres en altres catedrals i esglésies d’Itàlia com Avellino, Prato, Avezzano, Catània, Sorrento, etc. També va deixar obres seves a Sao Paulo (Brasil), Dublin i Hartford (EUA).
Al Vaticà destaquen els dos vitralls abstractes que va realitzar per a la Aula Pau VI on el Papa rep les grans audiències; té dos més a la Capella Matilde. En els Museus Vaticans té quatre pintures a l’oli. Va dissenyar segells per a la Filatèlia Vaticana i moltes altres il·lustracions per a la Editrice Vaticana i altres editorials.
Assessorat per Ernesto Brivio, Cap dels arquitectes de la Catedral de Milà i de Mario Ferrazza, director del Museu Vaticà d’Art Modern, vaig aconseguir portar a la nostra Seu de Mallorca aquest gran artista on va realitzar tres vidrieres a la nau central (1996), amb temes de l’Càntic de les criatures de el llibre de Daniel, concretament amb la lloança dels ocells, els peixos, els animals domèstics i les feres de camp. Per a la Capella del Santíssim d’aquesta mateixa Seu de Mallorca li vaig demanar un projecte per a les cinc vidrieres de la Capella del Santíssim; li vaig proposar aquests temes: l’Eucaristia, les aparicions del Ressuscitat i les obres de misericòrdia. El Cabildo no va acceptar els esbossos previs.
Informació LLorenç Tous.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.