El felanitxer Josep Prohens i Julià, una vida dedicada a la música, la composició i a la lluita per l’ensenyament musical

Josep Prohens i Julià va nèixer el 20 de desembre de l’any 1956 a Felanitx. Fill de Tomeu i Maria, des de ben petit el seu padrí patern, Pep, li llegia les rondalles mallorquines i li va ensenyar les primeres notes musicals. Juntament amb un amic seu, als sis anys, va començar a estudiar solfeig a l’Escola de Música de Felanitx. El primer instrument que va tocar va ser el requint, ja que els dit no li arribaven al clarinet, que agafà als vuit anys. Tant li va agradar que va decidir continuar amb la música.
Els seus mestres principals foren: Bartomeu Artigues Febrer, Sor Catalina Rotger. Pascual Martínez, Joan Moll, Carles Guinovart i Amando Blanquer, entre d’altres.
Té els títols superiors d’Harmonia, Contrapunt, Composició i Instrumentació; de Piano; de Clarinet; de Solfeig, Teoria de la Música, Transposició i Acompanyament i el Diploma d’Estudis Avançats per la UIB.
Des de l’any 1978, ha compost nombroses obres per a orquestra, cor, piano, orgue, guitarra, percussió i música de cambra. L’Editorial Manduka Music Publications edità i presentà, el mes de març de 2001, a Washington DC, Somnis, col·lecció de cinc obres per a piano. També ha enregistrat composicions a RNE i ha estrenat obres a les Illes Balears, a la Península, als EUA, a l’Argentina, a Itàlia i a França.
És autor del llibre Ensenyament de la música a Felanitx. Escola Pare Aulí, dels himnes de la Capella Teatina i de l’Encontrada de Felanitx. Ha publicat els CD’s Amalgama, Freqüències, Elements, Impressions i Ficció.
Té publicades per les Edicions del Conservatori Superior de Música de les Illes Balears les obres per a piano:
-Ombres. La Llum i Freqüències
Amb l’Editorial Brotons&Mercadal té editades les obres:
-Elements, per a violí i piano
-Símptomes, per a flauta i piano
-Enigma, per a clarinet i piano
-Estudi núm.1 per a flauta i oboè
-Gènesi, per a trompeta i piano
-Homenatge a la tonalitat, per a violí i piano
Amb l’Editorial Manduca Music Publications. P.O. Box 10550, Portland, ME 04104 USA té publicades les següents obres per a piano: Mixolidi, Petita variació Cíclica, Sentiments Modals, Sons Nocturns i Somnis.
Les seves obres per a orquestra han estat estrenades per directors com Fabiano Monica, Philippe Bender, Matthias Aeschbander, Maximiliano Valdés, Salvador Brotons, etc.
Ha dirigit i estrenat més de 100 obres de compositors de les Illes i d’alumnes del departament de composició del CSMIB com: Joan Oliver, Xavier Carbonell, Tomeu Artigues, Ramon Porter, David León, Vicente Asensi, Mercedes Guibelalde, Mercè Pons, Xavier Gelabert, David Prats, Armando Bernabeu, Agustí López Coll, Marta Torrens, M. Àngel Silva, F. Javier Martí, Sebastià Linares, Francisco Javier Costa, Rafel Suau, J. Oliver, Gemma Camps, José Mª Núñez, Curro González, Pedro Abraham, Álvaro López Sánchez, Kevin Díaz, Pedro Aguiló, José Mª Moreno, Andreu Seguí, Juan Luis Esrivá, Mariano Rancih, Francisco J. García Verdú, J. Giménez Cerezo, Biel Oliver, Enric R. Llorens entre d’altres..
Durant els anys 1994 -1997, fou cap del Departament de Composició del Conservatori Professional de Música i Dansa de Balears i va promoure l’enregistrament d’obres dels seus alumnes, entre els quals hi podem trobar: Antoni Rodríguez, Jacint Soberats, Rosa Carbonell, Ramón Juan, Carme Fdez Vidal, Francesc Bonnín, Antoni Gilbert, Manuel Pérez, Toni Colomar, Mercè Pons, etc, les obres dels quals conformen un disc compacte enregistrat a Búger, ACA.
Fou director del Conservatori Professional de Música i Dansa de les Illes Balears (1997-1999) i del Conservatori Superior i Professional de Música i Dansa de les Illes Balears des de l’any 1999 fins a l’any 2001. Durant els anys 1997-1999 va promoure la implantació dels estudis superiors de música i aconseguí, el novembre de 1999, inaugurar l’edifici del Conservatori Superior i Professional de Música de les Illes Balears. Va impulsar les escoles de música, algunes de les quals foren aules d’ampliació del Conservatori Professional de Música i Dansa de les Illes Balears. També va ser un dels principals promotors del Concurs Internacional de Cant Francisca Cuart.
Durant el curs 1999-2000 fou representant de les Illes Balears per integrar-se en el grup de treball constituït per a l’elaboració de l’estudi sobre la regulació dels Centres Superiors d’Ensenyances Artístiques.
Des de l’any 2001 al 2006 fou cap de departament de composició al Conservatori Superior.
També ha estat director del Conservatori Superior de Música de les Illes Balears entre els anys 2006 i 2013.
Des de l’any 2001, és acadèmic numerari de la Reial Acadèmia de Belles Arts de Sant Sebastià de les Illes Balears.
Ha estat professor de l’Escola de Música Pare Aulí de Felanitx, des de la seva creació al 1972.
Al novembre de 2019, fou convidat per la Universitat de Nova York per a impartir una conferència sobre la seva música per a piano interpretada pel pianista Andreu Riera.
Fou Premi Enderrok 2019 de la Música Balear. Millor disc de clàssica per votació popular. Ficció: J. Prohens. Interpretat pel pianista Andreu Riera.
Actualment, es professor titular de Composició i Orquestració del Conservatori Superior de Música de les Illes Balears, director de l’Orquestra Contemporània del Conservatori Professional de Música de Felanitx, i president de la Reial Acadèmia de Belles Arts de Sant Sebastià de les Illes Balears.
Amb l’Orquestra Contemporània, Josep Prohens actualment està preparant dos concerts de compositors mallorquins, previstos pel darrer cap de setmana del mes de juny, i organitzats per la Reial Acadèmia de les Belles Arts. El primer serà a Felanitx i el segon a Sant Felip Neri de Palma.
En els concerts totes les obres són estrenes de compositors mallorquins, si demanau a Josep Prohens, quina és l’obra més difícil la seva resposta sempre és aquesta: «Totes les obres tenen el seu encant, has de saber treure l’esperit de cada compositor, aquesta és la feina del director, donar a conèixer la manera d’escriure de cada compositor i la manera de sentir de cada alumne de composició. Intento inculcar al meus alumnes la sinceritat amb la interpretació de les obres. Totes són difícils, cada una té una dificultat diferent, una té el caràcter, altres els ritmes, altres exigeixen una gran concentració, però l’important és que t’has de posar dins la personalitat de cada autor».

2 pensaments a “El felanitxer Josep Prohens i Julià, una vida dedicada a la música, la composició i a la lluita per l’ensenyament musical

  1. Enhorabona a Pep Prohens,

    tota una vida dedicada a la música, la composició i la docencia, amb una gran implicació en cada proyecte que duu en davant, especialment els que te que veure amb els seus alumnes, ja fa anys que els recolça i els motiva amb l’estrena de composiciones originals per l’Orquestra Contemporánia del Conservatori Professional de Música de Felanitx, és un treball i un compromís impagable, que any rere any veu la llum amb el ja tradicional concert de fí de curs, amb una qualitat artística excel.lent.

    Bravo mestre!!!

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.