Entrevista a Maria Bel Sansó i Margalida Cladera, components i portaveus del grup Tramudança

El veterà grup Tramudança és un grup molt especial per la seva veterania i manera de plantejar el seu repertori, on podem triar entre boleros, jotes, fandangos, mateixes… Un recull de músiques populars i tonades de Mallorca amb les quals han après de ballar dues generacions de mallorquins i mallorquines.
Les seves actuacions són les més esperades pels balladors i balladores incondicionals, i molts d’ells i elles seguien de poble en poble les seves actuacions a les festes populars. Però aquestes actuacions quedaren aturades a partir del passat mes de març de 2020 per l’arribada de la Covid-19, que va trastocar la vida de tots. Maria Bel Sansó i Margalida Cladera, components i portaveus del grup Tramudança, ens expliquen com ha sigut l’any 2020 pel grup. Els actuals components del grup són Jaume Obrador, Tomeu Puigserver, Margalida Cladera, Joan Servera, Joan Carralero, Maria Bel Sansó, José Antonio Prada i Biel Vives.

Maria Bel i Margalida, com a portaveus del grup Tramudança, ens podriu contar quina va ser la darrera actuació del grup el passat 2020?
La darrera ballada que vàrem fer va ser just abans del confinament, el 23 de febrer, a Marratxí, convidats pel grup Es Raiguer. Estàvem molt contents i animats perquè teníem dues incorporacions noves: en José al violí i en Joan a les dobles cordes. Després de sessions intensives d’assaig per anar coordinant les diferents veus, estàvem molt contents i il·lusionats de cara a l’estiu.

Com a grup, com passàreu el llarg confinament ?</
Tramudança, com sempre deim, tenim la sort de ser un grup d’amics també quan baixam del cadafal, i al confinament vàrem fer el mateix que la majoria d’amics: aprofitar les xarxes socials i les noves tecnologies per fer videoconferències i contar-nos com estàvem i dúiem la situació, sobretot pels que vivien sols, era una manera de fer-nos companyia.

Què ha estat el més difícil de dur durant aquest darrer any?
Al principi molta angoixa per la incertesa de com evolucionaria tot: als mitjans de comunicació només hi havia missatges derrotistes i desencoratjadors. I a mesura que passaven els dies, a tots ens va fer molta falta el contacte social. La majoria de nosaltres tenim, a part de la feina, unes activitats d’oci que també se varen suspendre: classes de música, ball, coral, banda, reunions culturals,…i això va fer que encara notàssim més el confinament que les persones que tenen habitualment una vida més casolana. Som un poc “vaiveros”!

Com ha afectat la pandèmia a Tramudança?
Ens ha afectat com a la majoria d’associacions culturals i grups de música. Al mes de març ningú s’imaginava que hagués de viure unes festes de Pasqua sense processons, o un estiu sense les tovalloles dels turistes esteses als hotels! Quan vàrem poder retrobar-nos, vàrem fer uns quants assajos per enllestir algunes cançons noves pensant en les actuacions de l’estiu, que és una de les èpoques en que Tramudança solem passar molt de gust de sonar a places i barriades en que ens solen convidar…però no va ser així, i poc a poc ens vàrem haver de fer la idea que aquell estiu no seria com els altres…i ara hem vist amb el que duim d’hivern que tampoc heu serà.

Tornant a l’estiu, què va passà amb el concert previst amb la Banda de Música de Manacor?
A l’estiu, quan la incidència va baixar, tots vàrem agafar coratge. Ja la Banda de Música de Manacor ens havia proposat fer una col·laboració, juntament amb el grup de Sa Torre, en el concert de “Compositors mallorquins” programat pel mes d’octubre a l’Auditori. Vàrem fer assajos amb molta il·lusió, però les noves mesures restrictives varen fer inviable que poguéssim dur a terme la col·laboració, ja que l’escenari estava ocupat per la banda que havien de tocar separats entre ells. Ens va entristir molt, perquè era com una il·lusió en aquells moments en que no n’hi havia massa d’alegria. Esperam en un futur no massa llunyà poder dur a terme aquest projecte.

A nivell familiar i de treball com heu duit?
Al principi, el confinament ens va agafar desprevinguts…moltíssim, com a tots. Pensàvem que seria molt dur. Idò ens van sorprendre les coses: activitats i recursos que vam anar descobrint com jugar, cuinar, netejar, reinventar/nos, sortir al balcó i fer pinya amb els veïnats… I sobretot, hem valorat i apreciat les petites coses .Referent al treball de cadascun ,la majoria dels membres del grup vam poder seguir fent feina , i nosaltres dues com a mestres, ho férem on line durant el confinament i ara de manera presencial.

Com veis el futur de la música i del grup?
Ara mateix , el futur de la música és una mica incert. La cultura en general, s’ha vist molt afectada per la pandèmia. El món de la restauració s’ha vist molt ferit tots aquests mesos per les restriccions, no hi ha dubte, però el món de la cultura també, i sembla que no se tengui en compte. Hi ha molta gent que viu de l’art, directe o indirectament, i ha vist com s’han suspès la majoria d’esdeveniments culturals: concerts, teatres, berbenes, esdeveniments, ballades, festes populars…

Moltes gràcies Maria Bel i Margalida, per la vostra col·laboració, i desitjam que aviat Tramudança ens torni alegrar amb la vostra música al carrer i que s’acabi la pandèmia que tantes vides sa cobrat. Teniu la darrera paraula…

Moltes gràcies.Desitjam ben aviat recuperar la “normalitat” que ens permeti reprendre tantes coses que formen part de la nostra identitat i que enguany no hem pogut celebrar. Ha estat molt trist un estiu sense música i ballades als carrers, o un Sant Antoni sense festa de poble…i ara no en queda d’altra que pensar en positiu, tenint l’esperança que aviat ens puguem retrobar a les places, amb l’escalfor de la gent que sempre ens ha acompanyat. I com bé has dit, que es trobi una solució i acabin amb la maleïda pandèmia ocasionada per la Covid-19.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.