Entrevista a Voicello amb motiu de l’estrena de «Voicello Òpera Mediterrània»

Voicello Òpera Mediterrània és la nova proposta musical de la soprano Carme Garí i el violoncel·lista Gabriel Fiol per al 2021. Un nou projecte que reuneix la seva passió per la música, sobretot la clàssica, amb la seva inquietud per fer-la arribar a tots els públics d’una forma diferent i innovadora. Avui dia 5 de juny a les 19h al Teatre Xesc Forteza estrenaren el seu nou espectacle.
El primer disc de Voicello va guanyar el Premi al Millor àlbum de música clàssica de Balears Enderrock 2018. La seva música ha sonat en directe a les nostres Illes, la Península, arreu d’Europa, a la Xina i USA. Aquest 2021 despullaran les seves ànimes davant del públic amb una posada en escena molt més teatral i la Mar Mediterrània com a protagonista.
Amb ells parlam dels seus nous projectes, i de la seva filla Lida, que va néixer el 2 de gener d’aquest 2021.

El primer de tot volia saber si durant el confinament, donat que no es podien fer actuacions vàreu decidir anar a cercar un infant…i què ha suposat el naixement de na Lida a les vostres vides.
Noltros teniem un munt de concert programats perquè en Biel estava presentant el seu segon disc, Cello Works 2, havíem començat la presentació al novembre, i teniem concerts programats a Menorca, a la Península i als pobles de Mallorca. A la vegada estava treballant en la creació d’un encàrrec musical per a la celebració dels 400 anys de Vilafranca. També estava previst presentar un nou concert a l’estiu passat i a la tardor ens anàvem a Alemania a presentar-lo. Però amb l’arribada del confinament tots els concerts es van haver d’anular o posposar. I amb la bona nova, vam decidir deixar la presentació del nou concert Voicello Òpera Mediterrània per aquest 2021. Aprofitarem el confinament com unes petites vacances per descansar i tornar a agafar energia després d’un any molt intens de concerts i viatges. Estic segura que, d’haver continuat amb aquell ritme tan intens no m’hagués pogut quedar embarassada per l’estres que duia acumulat i del que no n’era conscient.

Quines actuacions fereu l’any passat?

Quant vam veure que el confinament s’anava allargant, volíem fer alguna cosa de profit, i vam pensar anar preparant el nou concert de Voicello. En Biel ja tenia les idees musicals i entre els dos vam elegir les melodies, perquè na Carme pogués escriure les lletres. Vam aprofitar a fer concerts online i al balcó de casa pels veïnats i anar practicant aquestes noves obres. Després vam aprofitar uns parell de concerts que vam fer a l’estiu per anar practicant les obres davant el públic i saber si agradaven a la gent.

Carme, fins quan vàres poder cantar i con vos heu adaptat amb la nina?
El novembre vaig decidir deixar de cantar perquè em notava molt feixuga amb l’embaràs i vaig tornar a començar assajar al mes d’abril d’enguany. L’experiència d’assajar ara és molt diferent, perquè estem pendents de la nina i d’assajar a la vegada, i això ens desconcentra moltíssim. De moment ens estam adaptant a la nova vida de papàs-músics i també la nina se va adaptant a escoltar els nostres assajos. Per sort tindrem ajuda amb la nina, i segur que el dia del concert tindrem tota l’adrenalina de tornar als escenaris junts i serà una aventura fantàstica.

Quins són els projectes de Voicello per aquest any?

Els objectius que tenim actualment, a diferència d’altres anys, són actuar a Mallorca i de moment no viatjar a fora tant per la menuda com per la Covid. I per això hem pensat que podem preparar diferents espectacles per anar presentant durant l’any a l’illa i oferir més varietat als programadors perquè puguin comptar amb nosaltres més vegades. Per aquest estiu ja tenim programades algunes actuacions que anirem anunciant properament.

Gabriel, segueixes component nous temes. Has pensat en tornar enregistrar un nou disc..
Jo per sort no he hagut d’aturar del tot de tocar: durant la tardor he pogut presentar Cello Works 2, i des de la fi del confinament fins ara he col·laborat un parell d’ocasions amb l’OCIM (Orquestra de Menorca), en la gravació i presentació de varis discs: de Miquel Brunet “Misa del Descreure”, de Tugores “Un matí inventat”, i del grup Negrei3colors “Saudade Confinada”. Durant el confinament vaig aprofitar per escriure nous temes que vaig publicar a les plataformes com a singles, com per exemple Big Sur California, inspirada en el viatge que vam fer a California abans del confinament, i el Tango de Sa Pluja, inspirat en un dia de pluja des del meu balcó durant el confinament, entre d’altres. També estic fent molta feina amb l’obra dedicada a “Vilafranca. 400 anys veient sortir el sol”, l’obra més gran que he fet fins ara per a quartet, coral, solista i narrador. A més, ens agradaria enregistrar les noves cançons de Voicello en un disc, i així com vam fer amb Cello Works tornar a demanar la col·laboració del nostre estimat públic amb un crowdfunding (plataforma de recaptació de fons).

Per aquest nou concert de Voicello, continuau amb la línia que vareu començar de fusionar l’òpera i la música clàssica amb la música popular?

Sí, però a més hem afegit un toc més personal incorporant temes de pròpia creació en la nostra llengua, inspirats en el Mediterrani i les nostres Illes. El concert intercala aquestes obres tan personals de Voicello amb les melodies de les àries i duets d’òpera mes reconegudes i han han estat arranjades perquè sonin com una versió actual i diferent.

Com serà la posada en escena del nou espectacle?
Per a la posada en escena del nou espectacle contam amb una completa escenografia, amb un vestuari i una il·luminació en tons verds, turqueses i platejat ambientats en la Mar Mediterrània. El vestuari és creació de Marga Siquier. Pel que fa a la música en Gabriel segueix amb violoncel acompanyat del pedal de loops i la novetat d’un violoncel elèctric de color negre. Miquel Marquès per la seva banda afegeix la modernitat de la música moderna amb els ritmes de la bateria. A més, l’espectacle compta amb explicacions de totes les obres per posar-les en context amb cada cançó.
L’espectacle s’arredoneix amb la música conjuntament amb una posada en escena, que esperem que agradi al públic.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.