Mots perduts: màquina

Vaja mot comú posau avui, pensareu molts. Però no, em referesc a l’accepció concreta referida  a la bicicleta, encara que per antonomàsia es podria referir a moltes més: tren, tractor… Però actualment la bicicleta a diferència de motos, vehicles, llanxes…. ha perdut un poc aquesta reminiscència de “màquina moderna” i ja és més bé rudimentària o directament antiga. Potser d’aquí que s’hagi perdut l’ús d’anomenar-la “màquina”.

Antigament, però, era habitual designar-la així. Al diccionari Alcover-Moll n’he trobat una referència quan  diu “Per antonomàsia, s’anomenen simplement màquina moltes màquines especials; així, parlant d’un tren, en dir màquina s’entén la locomotora; un ciclista anomena la màquina la bicicleta; un soldat diu la màquina a la metralladora; un carreter entén per màquina el mecanisme que serveix per a frenar el vehicle”.

Potser aquest mot es pugui relacionar amb el “qualcar” que ja va posar el meu company Guillem Pont en aquesta mateixa secció.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.