Fra Pere Vallespir, pregoner de les Festes de s’Illot 2021

El cercavila dels tamborers arreplegats donà el sus a les Festes de s’Illot 2021. Acompanyats de la Policia Local, desfilaren pels carrers de S’Illot, cridant als silloters i silloteres a Festa.
El tradicional Pregó de Festes, enguany va anar a càrrec de Fra Pere Vallespir TOR, rector de s’Illot. La Salutació de festes i la presentació del pregoner la va fer el regidor Sebastià Nadal, el qual en primer lloc excusa l’absència del batle, per després de la salutació recordar que l’any passat S’Illot va tenir l’oportunitat de poder gaudir d’unes festes que es varen dur a terme amb mesures de seguretat, i que pel bé de tots, es tornaran a repetir enguany.
Va agrair al departament de Festes, i al seu delegat Artur Aguiló, per tot l’esforç i feina que suposa l’organització de les festes, agraïment que va fer extensiu al departament de Serveis Generals, i al seu delegat, Carles Grimalt, a la policia local, i al departament de Medi Ambient.
Seguidament, Nadal va presentar el pregoner d’enguany amb aquestes paraules: Fra Pere Vallespir Escandell, va néixer a Valldemossa l’any 1962. És frare franciscà de la Tercera Ordre Regular de Penitència de Sant Francesc. Abans de ser franciscà va ocupar càrrecs importants a nivell d’organitzacions nacionals, de Mallorca i de l’exterior, entre d’altres va ser responsable de cooperació internacional a diversos països en nom de la Creu Roja. Va cursar estudis de Filosofia i Teologia. Actualment és prevere de l’Església Catòlica i frare franciscà.
Ha estat durant aquest darrers 6 anys, rector de les parròquies S’Illot/Cala Morlanda, Sa Coma, Cala Millor/Cala Bona, Artà i de la Colònia de Sant Pere, així com també prior del Convent dels Franciscans d’Artà. Es tracta d’una persona, com el mateix es defineix, molt normal, a qui li agrada sortir a caminar i practicar un poc d’esport (sense perdre més quilos dels necessaris, m’ha dit), jugar a escacs, llegir i gaudir de documentals, això sí, que siguin interessants.
Ara sí, cediré la paraula a Fra Pere Vallespir Escandell, a qui li hem demanat que ens faci l’honor de ser el pregoner. I que per tant, sigui l’encarregat de donar el «sus» a les festes d’enguany i ens recordi allò que sabem tots i que deim els silloters, que «com a S’Ilot, enlloc».

A continuació, ja damunt l’escenari, Fra Pere va agrair la presentació i va basar el seu pregó explicant els records de la seva vida personal i familiar que marcaren el seu caràcter, el seu camí i les seves vivències i experiència com a cooperant internacional durant molts anys de la Creu Roja, que el va portar a conèixer nombrosos països i líders polítics mundials, a més del seu pas per la política balear, fins a canviar la seva vida i convertir-se en Frare Franciscà.
Pel que fa a la seva vida familiar va dir: He pensat que el millor per riure un poc amb un Pregó és que el que ha de xerrar ha de contar qui és, d’on és fill, on ha viscut, i el que ha viscut , perquè tots els que estau aquí davant heu viscut aquests anys d’una altre manera. Tots hem tingut un pare i una mare i hem defensat coses a sa nostra vida, no només hem pensat «Pàtria, Bandera i Himne», no..hem defensat moltes coses, per de qualque manera fer-nos sentir a ple. Vos diré que jo vaig tenir dues mares, una nom Ester Escandell, és eivissenca de soca arrel, però jo crec que és més, fenícia, que eivissenca, però la veritat és que després vaig tenir una altre mare que era Sor Maria Cifre, una monja del Sagrat Cor de Jesús, i quan de ben petitet ma mare em duia al col·legi , aquesta monja em cuidava, i per mi va ser un exemple sempre em deia. «Pedrito no et cansis mai de fer el bé».
Vaig néixer a Valldemossa, tenia un germà quatre anys majors que va morir, som fill de Guàrdia Civil, és a dir, vaig tenir un pare divertidíssim com no us podeu imaginar, era encantador, però era Guàrdia Civil. Durant la meva infància mom pare sempre deia, «jo duc sa pistola a defora casa, però qui comanda aquí és la teva mare», i el que diga el contrari no és veritat, sempre han comandat les dones. He tingut una mare, encara la tenc, que té 90 anys, i vos recordau de les mares només et feien una miradeta i ja pensaves… ‘uff me’n caurà una damunt…’ De nin era un «trasto», vaig anar a robar ametlons amb un parell de companys, i el meu pare el Comandant del poble, ens va fer tancar a tots un dia al «cuartelillo, i no vaig tornar robar res mai més en la meva vida. D’infant vaig viure a 16 pobles de Mallorca, on vaig anar deixat un raig d’amics. També els anys 73/74 vaig viure al País Basc on destinaren el meu pare, eren els anys que va néixer ETA…».

El pregó va durar uns 38 minuts, i vam poder conèixer la seva vida familiar i algunes de les activitats que ha dut a terme al llarg de la seva vida. Va ser un pregó divertit, on el públic s’ho passà molt bé. Es va deixar de contar moltes coses que ha fet al llarg de la seva vida, tant a Càritas parroquial com a la política nacional i balear, i que li va ser reconeguda a Fra Pere, que quan ja era frare, el dia de la seva ordenació sacerdotal, hi acudiren tots els ex-presidentes que hem tingut a les Illes Balears.
Després del Pregó, hi va haver l’actuació del grup La Salvatge, amb Aina Zanoguera, Damià Timoner, Joan Toni Sureda, i una ballerina. Feren una narració nostàlgica recordant com era S’Illot als inicis, quan només hi havia quatre barraques, sense llum, i els manacorins i vilafranquers començaven a comprar els solars i edificar les seves cases. Una actuació perfecte on la màgica música de Damià Timoner acompanyà la narració dels dos actors i la silueta de la dansa de la ballarina.
Acabada la representació, el regidor Artur Aguiló desitja al públic unes Bones Festes de S’Illot 2021.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.