EXPOSICIONS RECOMANADES

Durant tot el mes d’octubre es poden visitar a Sa Coma dues exposicions que formen part del programa “Art Cala Millor”, una a l’Hotel Protur Vista Badia de Jim Bird, artista anglès que va viure molts anys a Mallorca i una a l’Hotel Hipotels Mediterráneo de n’Horació Sapere, artista argentí que de 1994 viu a Mallorca.

JIM BIRD (1937-2010).

Estam davant l’obra més matèrica d’en Jim, realitzada a finals dels 80 i principis dels 90. Obres fetes des d’una visió informalista com exploració de les possibilitats expressives de la matèria i el gest. Bon moment per apropar-nos a una obra solvent i seriosa i recordar a un dels artistes amb més força creativa dels que han passat o viscut per Mallorca. Aquestes pintures estan molt vinculades a l’expressionisme abstracte americà i a la seva etapa a Nova York en el que hi va participar activament, sobre tot a través de la seva amistat amb Robert Motherwell un dels fundadors d’aquest moviment.

Dotat d’un gran vitalisme i d’una gran energia expressiva extreu les màximes possibilitats a la pintura, amb un resultat elegant i d’una gran bellesa plàstica. Hi destaca aquesta part sensual de la matèria i la seva expressivitat, part fonamental i un fet referencial d’aquesta època. D’aquesta manera el seu treball, d’una forta sensibilitat, adquireix una gran força i contundència.

L’energia es materialitza en aquest tractament pictòric on la densa i espesa pintura s’apodera de la totalitat de l’espai donant tot el protagonisme a la mateixa pintura que esdevé un tot. Les formes es superposen més enllà de la matèria donant lloc a uns quadres abstractes d’una gran qualitat i potencial expressiu, obrint noves expectatives a una creativitat sense barreres. Va saber investigar i experimentar dins els camins de l’art, passant per diferents estils, amb l’objecte de reflexionar sobre aquest i qüestionant els seus límits.

HORACIO SAPERE (Buenos Aires 1951)

Amb una obra intensa, Sapere s’inicia dins l’art a través del teatre, la performance, la poesia visual i el món editorial. Sense abandonar res d’això és a partir dels anys 70 i sobre tot dels 80 quan enllaça amb la postmodernitat dins les tendències neo expressionistes alemanyes i la transvanguarda italiana i que aquí a Espanya anomenàrem la nova figuració.

Fidel a aquest llenguatge, la seva és una obra inesgotable, exigent, sincera… d’un gran magnetisme pictòric on les línies infinites de colors creen un joc rítmic i una perspectiva especial que intensifiquen l’expressivitat. La pintura com un gran collage, un laberint de formes i colors que s’enfronten i es cerquen dins una densa gestualitat que fa parlar la matèria. Pintura meditada, d’una gran riquesa plàstica on les textures adquireixen protagonisme.

Sapere, s’enfronta a l’espai creant imatges absorbents, de traç directe, dins un joc de perspectives on ha sabut trobar el registre particular per aconseguir aquesta imatge final. La seva estreta vinculació amb la poesia i els poetes li permet aprofundir amb la poètica de la matèria i els colors. Si el poeta, tant amb la paraula com amb el color, és qui ens diu qualque cosa més, Va més enllà d’aquesta connexió per expressar més del que ens mostra i és capaç de produir una obra amb significats.

Conscient d’aquesta voluntat expressiva del seu treball, ha arribat a la maduresa de l’artista que sap que s’expressa, a més, amb contundència i amb rigor dins la recerca d’un llenguatge ideal.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.