Presentada a la biblioteca de Manacor la reedició del llibre «Llegendes manacorines», de Rafel Ferrer Massanet

La forta pluja del dijous 21 d’abril, no va impedir l’assistència de nombrós públic a la biblioteca de Manacor per viure la presentació de la reedició de les «Llegendes manacorines» de Rafael Ferrer Massanet (1929-2006) amb motiu del 40è aniversari de la seva primera edició, que data del 1982 i consta de deu relats orals o escrits que han passat de generació en generació tretes de la memòria popular, amb l’objectiu de treure-les de l’oblit i donar-los una nova vida. La primera edició formava part de la col·lecció Baleria-Llibres de Manacor, es va editar a la Impremta Apòstol i Civilitzador de Petra, el pròleg va ser del periodista Guy Bueno i les il·lustracions de Juan Carlos Gomis. Les mateixes que s’han respectat a la segona edició.
A l’acte de presentació de la nova edició intervingueren Tomeu Canyelles, director de la Nova Editorial Moll, qui va donar les gràcies a l’Ajuntament de Manacor, i a Mateu Marcé, delegat de Cultura, i de manera especial a Antoni Ferrer, per les facilitats i la implicació en la reedició del llibre «Llegendes manacorines», i va explicar la nova línia que pensa seguir l’editorial. Seguidament va donar pas a Mª Magdalena Gelabert, de la Institució Mossèn Alcover, profunda coneixedora de l’obra de Massanet, que va fer una detallada descripció de diferents part de l’obra. A continuació Josep Ramon Santiago, prologuista del llibre, va explicar les novetats que han inclòs en la reedició, entre altres la portada en que es reprodueix una foto del Manacor de la segona dècada del segle XX original del retratista català Àngel Toldrà Viazo. Finalment es va cedir la paraula a Antoni Ferrer Vallespir, fill de Rafel Ferrer Massanet, qui molt emocionat va donar les gràcies a tots els que han fet possible la reedició de l’obra del seu pare.
A més de la reedició de les Llegendes manacorines, al llibre també s’inclou de Ferrer Massanet el Tríptic famós dels curanderos manacorins que va aparèixer el 1988.
Rafel Ferrer Massanet, va morir el 13 d’agost del 2006 als 77 anys, deixant una extensa producció amb més de mig centenar de llibres, entre narrativa en les diferents modalitats (novel·la, contes, relats curts etc, …) i treballs de recerca històrica i periodística. Sempre es va destacar per la seva generositat, posant a l’abast dels joves estudiants i investigadors la seva extensa biblioteca. A més d’escriptor i historiador també va ser conferenciant, pregoner, va presentar exposicions, va fer pròlegs de llibres, va crear col·leccions literàries, va fundar la primera galeria d’art privada de Manacor, i va ser lletrista de populars cançons dels seixanta del grup Los 5 del Este, viatjant a Londres acompanyat al grup i a diferents gires per Espanya. Va reunir un dels millors arxius que hi ha sobre Manacor i, més concretament, de l’etapa de la guerra civil. A les seves entrevistes a Iberotel de Cala Millor, va donar a conèixer a nombrosos personatges de l’esport, les lletres, l’art, a polítics de nivell local i nacional, entrevistes a que amb la seva generositat convidava a diferents amics a participar-hi com a entrevistadors.
També va ser, conjuntament amb el pare Baltasar Pinya, cofundador de la revista Perlas y Cuevas. revista que va dirigir fins a la seva jubilació, quan va agafar el relleu el seu fill Antoni Ferrer Vallespir.
Tota la seva vida va girar al voltant de la profunda estima que sentia cap a Manacor, la seva cultura i la seva història, va ser una persona que es va fer estimar i apreciar, a més de la seva família, pels seus amics.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.