La Banda de Música de Felanitx celebrà un gran concert solidari: «Una banda diVina»

El dissabte dia 14 de maig, la Banda de Música de Felanitx, dirigida per Víctor Ferragut, va celebrar l’aplaçat concert «Una banda diVina», que en principi estava previst pel diumenge dia 8, dins els actes de la Fira de maig, però la pluja ho va impedir.
Fa més de dos anys, la Banda de Música de Felanitx inicià un projecte que s’interrompé, com molts d’altres, per l’arribada sobtada de la pandèmia. Felanitx és terra de vins, i arran de la concessió de la medalla de la ciutat l’any 2020, la Banda volgué retornar una mica d’aquesta gratitud al poble de Felanitx amb una sèrie d’encàrrecs d’obres originals per a banda inspirades en vins felanitxers.
Segons ens explica el seu director, en Víctor Ferragut, “després d’una ronda de contactes amb diferents cellers i compositors, es concretà la col·laboració amb els vins d’Ànima Negra, que servirien d’inspiració als compositors. Amb la idea d’escoltar el vi i tastar la música, s’ha volgut col·laborar a posar en valor el fet cultural i a engrandir el patrimoni musical felanitxer.”
El concert titulat referit és una proposta amb denominació d’origen que planteja un viatge a la gènesi del vi i a la mitologia que l’envolta. A més, en aquest concert, celebrat al Parc Municipal de Sa Torre, es serviren cada un dels vins convertint-lo en un vertader tast que acompanyà a l’oïdor en aquest meravellós viatge de gustos, olors i sensacions.
La Banda de Música encetà el concert amb Falhànis del compositor José Rafael Pascual Vilaplana, que ens explica que “les bandes, com el vi, neixen de la terra, del seu flaire, de la seua saó. I com la terra, es transforma i es sorprèn a mesura que el temps avança. Aquesta partitura beu de la tradició musical de Felanitx i les seves melodies com ara el Ball dels Cavallets, el Ball de Gegants o el Ball de Sant Joan Pelòs. En una barrica harmònica ben variada, la música es deixa mullar pel suc de la tradició i enlaira aromes de futur.” El vi Castell de Santueri blanc acompanyà l’audició d’aquesta primera obra.

A continuació, Quíbia, del compositor Albert Guinovart i inspirada en el vi homònim d’Ànima Negra. Una obra plena de matisos i contrasts melòdics i rítmics que acompanyaren la degustació d’un vi molt net i brillant, d’intensitat mitjana i amb una entrada fresca i saborosa. Seguidament es serví el Castell de Santueri Rouge juntament amb l’audició de Dance into the Sun, una obra del compositor belga Kevin Houben inspirada en el mateix Castell de Santueri i amb un clar toc musical d’inspiració renaixentista. A continuació AN/2 una obra de Víctor Ferragut, que va voler afegir com a mostra d’agraïment als compositors i al mateix celler d’Ànima Negra per haver participat en aquest projecte. Finalment, el compositor austríac Otto M. Schwarz volgué dedicar el seu treball, titulat, Ànima Negra, a la història del celler. Schwarz és un entusiasta dels vins creats per en Pere i en Miquel Àngel. La seva obra és una recreació musical, amb un clar aroma mediterrani, del procés d’elaboració d’aquest vi.

El concert fou conduit fantàsticament per la dramaturga Uida Estelrich, que introduí cada un dels vins i obres al públic. També es comptà amb la col·laboració dels voluntaris de Felanitx Solidari, que serviren cada un dels vins al públic assistent. Les copes i tota la logística la disposà l’Ajuntament de Felanitx. La recaptació d’aquest concert es destinà a Felanitx Solidari.
Cal felicitar al director i a tots els components de la banda pel magnífic concert solidari, que sens dubte, serà recordat com un dels millors concerts de la història de la Banda de Música de Felanitx.
La propera actuació de la banda està prevista per al proper 24 de juliol a Portocolom, juntament amb el quartet de jazz del reconegut pianista i compositor Manel Camp.

Fotos: Llàtzer Méndez

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.