Entrevista a Francisca Mas Lliteras, directora de la Coral de Son Servera amb motiu de la celebració del 40è aniversari de la coral

Aprofitant que la Coral de Son Servera celebra enguany el seu 40 aniversari, vaig cercar l’ocasió per saber un poc més de la vida professional de la seva directora des de fa 30 anys, la serverina Francisca Mas Lliteras.

Francisca quins estudis musicals cursares?

Tenc el títol elemental de Música, secció Clarinet pel Conservatori de les Illes Balears, 1990. Títol professional de Música, secció de Cant des de l’any, 1994, també pel conservatori. Mestra Especialitat d’Educació Musical per la Universitat de les Illes Balears, 1996.

El teu pare, el recordat i bon amic l’amo en Bartomeu, estimava la música i va ser component de la Banda de Música de Son Servera. Va influir ell amb la teva afició per la música?
A ca nostra sempre he viscut la música de molt a prop i mon pare en va ser el precursor. Vaig començar amb el clarinet influenciat pel seu instrument, així com també la meva breu participació de la banda de Son Servera. Va ser breu ja que me vaig traslladar a Palma al cap de poc temps i ja vaig combinar el clarinet amb el cant. A la llarga em vaig decidir per aquesta darrera disciplina.

A partir de quin any passares a formar part de la Coral Universitat Illes Balears. Com va ser treballar amb en Joan Company?
Més o manco damunt l’any 1981, coincidint en l’inici de la Coral del nostre poble. Per jo en Joan Company ha estat el meu mestre i referent del cant coral. Amb ell he après la didàctica de l’assaig i l’estimació per aquesta disciplina. A vegades, durant l’assaig pens: això ho deia o feia en Joan… És inevitable imitar la persona que t’ha ensenyat a viure i gaudir del cant coral.

Quan va començar la teva experiència amb la Coral de Son Servera?
Des dels seus inicis. Érem un grup de joves del grup de teatre Sa Murga que vàrem anar a parlar amb en Pep Ros i demanar-li si ens volia dirigir perquè teníem moltes ganes de fer una coral. La meva experiència amb la Coral de Son Servera comença com a cantaire a través del grup de teatre Sa Murga del qual n’era membre. Érem un grup de joves amb inquietuds diverses on també hi entrava la dèria del cant com a activitat lúdica i atractiva per nosaltres en aquell moment. Ens va entrar la curolla de cantar, i, la pregunta va ser: per què no formar una coral?. Aleshores vàrem decidir cercar un director per tal de fer realitat el nostre desig. Així vaig començar la meva trajectòria dins el món coral.

O sia, ets una de les fundadores de la Coral de Son Servera?

Sí, vaig participar de la Coral de Son Servera durant els quatre primers anys de la seva existència després vaig entrar a la Coral Universitat de les Illes Balears dirigida per Joan Company, al qual li dec l’entusiasme i introducció en tot aquest món coral. Quan formes part d’un grup, el qual, t’exigeix un nivell vocal òptim fa que t’esforcis per millorar, així fou com vaig decidir estudiar cant i paral·lelament direcció coral. D’aquesta manera vaig anar perfeccionant els meus coneixements i, un dia, sens esperar-ho, em varen proposar dirigir la Coral de Son Servera, quina sorpresa!, perquè aleshores no tenia gaire contacte amb aquesta agrupació. Em vaig instal·lar a Palma i havia perdut molt de contacte amb el poble.

Et va fer il·lusió?

La veritat és que em va fer molta il·lusió però també una certa por per la responsabilitat que això suposava, ja que, era precisament amb aquesta coral que havia experimentat el meu primer contacte amb el cant coral i, això, mereixia tot el meu respecte. D’aquesta manera l’any 1992 vaig emprendre la tasca de la direcció de la Coral de Son Servera on em vaig trobar amb un grup un poc dispers però que al llarg d’aquests anys s’ha fet compacte i constant, i això ho demostra haver arribat als 30 anys de vida com a directora.

Quins motius et guiaren a l’hora d’agafar la direcció de la coral?

Perquè en Martí Sáez no podia seguir amb la direcció i dues cantaires me varen demanar si jo me’n podia fer càrrec. Així va començar la meva col·laboració.

Quantes actuacions abans de la pandèmia de la Covid solíeu fer a l’any?
Depenia dels projectes que sortien cada any. Era habitual fer entre 7 i 9 actuacions en general, anys més i anys menys.

Heu participat a concursos a fora de Mallorca?

Concursos no. El que feim habitualment són intercanvis amb d’altres corals tant dins com fora de la Illa. Del 1992 a dia d’avui són 30 anys al front de la coral.

Quina ha estat la millor època de la coral sota la teva direcció?

Totes les èpoques són interessants per qualque motiu. És difícil triar una època millor que una altra… El que puc assegurar és que la Coral compta amb un grup humà que s’han convertit en els meus amics al llarg d’aquests anys i això no ho canviaria mai.

Heu fet dos concerts a la memòria d’Eduard Servera, el dissabte dia 7 de maig a l’església de Son Servera, i el diumenge dia 8 a Son Carrió, que van ser un èxit. Com recordes n’Eduardo?
Abans de res un amic amb el qual he compartit moltes vivències de música i teatre. Una persona genial i amb qui sempre podies comptar. Aquests concerts les havia de fer amb la coral com a cantaire i també com a flautista, ja que feim una obra amb flautí. Ja havíem fet l’assaig general amb ell i no els vàrem poder fer els concerts per problemes amb la Covid. Per això i per la nostra relació amb ell li hem dedicam aquests dos concerts amb la certesa que el sentiríem entre nosaltres.

Francisca, vas posar el llisto molt alt i complicat a la coral amb el repertori que elegires…
Més que complicat era delicat amb tots els sentits. És un repertori des de les emocions. El vaig triar precisament pel que ha representat aquest concert, tant per l’aniversari com per la seva dedicació.

Heu aconseguires…és que va ser uns concerts molt emocionants…
Sempre diem que és necessari emocionar-nos cantant per arribar a emocionar al que ens escolta. És una fórmula que no falla mai. I el concert d’ahir vespre a Son Servera n’és una prova. Va ser emoció pura!. Per cert, voldria donar les gràcies a la pianista Mª Antònia Gomis, que la consideram de la nostra coral, i també agrair a Mª Angela Riera, la seva col·laboració amb el flautí i el percussionista Xavier Suárez. I com no, a tots els components de la coral, al públic assistent i al rector Mossèn Jaume Mercant, per deixar-nos l’església.

A més dels dos concerts celebració del 40è aniversari de la coral que han estat un d’èxit. Teniu pensat fer altres actuacions?

Si. Per aquest estiu també preparam unes quantes actuacions que encara no estan del tot decidides. I segur que en sortiran més al llarg de l’any.

Enhorabona per la celebració del 40è aniversari de la coral, i que pugis seguir al front d’ella per molts d’anys Francisca…

Moltíssimes gràcies, jo també ho espero…


Foto del darrer assaig amb Eduardo

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.