Ivan Antich, en representació dels glosadors llorencins, protagonistes enguany del pregó de les Festes Patronals de Sant Llorenç, ens contesta aquesta breu entrevista.
1. Abans de començar amb preguntes concretes `potser estaria bé que ens definissis què és realment un glosador.
Primer de tot cal remarcar que xerr desde la meva poca experiència dins el món de la glosa ja que pràcticament hi duc dos dies, com aquell que diu.
Històricament, el glosador ha estat la veu del poble, aquella figura que a través de l’enginy, del joc, amb la paraula, amb l’art de dir sense dir, posava veu a les queixes, als fets quotidians i al que envoltava el poble, sempre segons un punt de vista propi, és clar.
Actualment, segons la meva opinió segueix essent el mateix però amb un diferent món que l’envolta. Per tant, el glosador,com la glosa, estan lligats a l’actualitat, al moment més immediat.
2.Com vos vau sentir els glosadors llorencins en saber que faríeu el pregó?
No puc parlar pels meus companys i companyes ja que és una cosa bastant personal. Jo en concret te diria que em va fer molta il·lusió fer el pregó, sempre és una responsabilitat, però sí que era una de les coses que tenia a la meva llista de coses a fer ja ja ja i, a més, en glosa, no puc demanar més.
3. Què ha significat per vosaltres?
Com he dit abans, per mi és un honor fer el pregó del meu poble, del poble que m’ha vist néixer i créixer, i que veurà créixer el meu fill.
Per mi, que ens demanassin per fer el pregó com a glosador,m’omple d’orgull i alegria.
4. Com vos vau plantejar fer-ho? Perquè supòs que teníeu moltes opcions, tantes com varietats de mostra de gloses hi ha…
El primer que teníem clar era que havíem de fer una part escrita, un discurs, per tal que no ens fugís res, o el mínim, i evidentment una part improvisada.
Vàrem plantejar diferents opcions, i ens van quedar coses just amb idees, però crec que vàrem encertar.
5. Xerrant de gloses i les seves varietats, sempre m’he demanat si la rima millor és ABAB o ha de ser ABBA? O directament és indiferent?
Personalment, per mi és indiferent, per mi l’important és el missatge i la seva efectivitat, com a glosador possiblement tengui tendència a fer servir una més que l’altre, però per mi és indiferent.
Però bé, estam xerrant de quartetes, si parlàssim de glosa mallorquina….
6.I entre tu i jo, la rima assonant (rima només de vocals) no és un poc de covards? Com de mel i sucre?
El simple fet d’improvisar i a més rimar,ja em sembla una valentia en si.
Sí que segons el meu punt de vista, tal vegada sigui més efectiu fent la combinació d’aguda-plana, auditivament crec que li dóna més força,
Ara bé, com he dit abans si tens dues rimes amb vocals i tens clar el que vols dir, da-li. A cops, el més simple pot esser el més efectiu.
7. En Toni Adrover, na Núria Galmés, n’Andreu Matamales i tu. Aquests són ara per ara els glosadors llorencins oficials. No està malament no? Creieu que podreu crear pedrera i fer progressar aquest noble art del glosar al poble?
Si quan vaig començar a encalçar el món de la glosa m’haguessin dit que un dia seria glosador ja me semblava una fita llunyana, ara pensa ara el que en pens, per jo és un orgull.
El meu objectiu i el dels glosadors de Mallorca és fer arribar la glosa a tothom, m’agradaria molt poder arribar a fer tallers al poble, més enllà del que es fa cada any a l’escola dins el marc de les festes de Sant Antoni. La glosa generalment està relacionada amb la festa de Sant Antoni, però glosa n’hi ha tot l’any i aquesta manera de jugar amb les paraules posa en valor la riquesa de la nostra llengua, a més de ser una manera d’expressió bellíssima.
Tant debò poguem tenir pedrera!
8. Entre vosaltres en el pregó vaig veure la gran glosadora manacorina Mariabel Servera. Ens expliques quin vincle té amb Sant Llorenç?
Com va dir na Maribel, ella té una cama llorencina. La seva padrina és d’aquí i ha viscut bastant pel poble, per tant podem dir amb orgull que una de les millors glosadores que hi ha té arrels llorencines. Per jo, que és un exemple a seguir, m’omple d’orgull.
9. Ja sé que vos preparau molt i teniu els vostres truquets, però no teniu pànic a equivocar-vos davant el públic en haver de tenir en compte tantes coses alhora (rima, ritme, mètrica, sentit…)?
Personalment, sempre. Sí que és vera que a mesura que he anat fent tallers,i glosades disminueix un poc, però encara tremol sobretot a la primera glosa, després ja solc aconseguir deixar-me dur. També solc dir sempre que el dia que no tengui aquells cuquets de nervis,alguna cosa no funciona.
10. I xerrant de secrets, no ens pots dir un poc com vos ho feis per improvisar així de bé i exacte, com qui xerra amb un amic al bar?
Tot és el resultat de,feina, feina i més feina, a través dels tallers i les glosades vas agafant agilitat a l’hora de trobar finals de glosa, respostes,
No hi ha secret, és practicar i practicar, és com tot, alguns tendran més facilitat per unes coses que els altres, però la feina que no es veu és la que marca la diferència. L’altre dia em va sortir un record a Facebook de les primeres dècimes que vaig fer i a día d’avui veus la pròpia progressió.
Tot i que jo personalment me queda molt per aprendre, per recórrer i millorar, i amb això estam, tot i que ara amb la paternitat he aturat un poc, confii ben prest tornar a anar a tallers i a veure glosades….
Començant el pròxim dia 19 d’agost a la fira de la Glosa de Maria de la Salut a la qual estau ben convidats a assistir-hi.
11.Quins són els propers plans de futur dels glosadors llorencins?
Bona pregunta. De moment, amb n’Andreu, i na Núria estam cuinant l’argument de Sant Antoni. Si tot va bé, també es farà el taller a l’escola per Sant Antoni impartit pels glosadors de Mallorca. Volem seguir amb la tasca i intentar mantenir el concurs de glosa escrita,del qual tu n’ets jurat.. També consolidar les glosades que ja feim,per Sant Antoni a Can Pedro i la del febrer a l’Espai 36. Igualment .estem fent una nova cançó per als salers.
Hi ha gent que ens ha demanat de fer algunes coses i l’ajuntament també ens ha oferit infraestructures per fer tallers i s’ha posat a disposició del que necessitem, i altres coses que fins no estar fermades….
12. Vols afegir res més per acabar?
Si m’ho permets acabaré amb una glosa.
Moltes gràcies Card.Cat
per donar veu a les coses,
també pel concurs de gloses
que ja hem consolidat.
Gràcies Pau de veritat
per ésser sempre tan noble,
la paraula n’és el coble
d’una revista d’altura
que fa créixer la Cultura
sobretot del nostre Poble.
Gràcies.