24 Bandes de Música de Mallorca participaran a la 30ª edició del Festival de Bandes de Música de Son Servera

Entrevista: A Joan Antoni Ballester i Lluís Miquel Lliteres, director i president de la Banda de Música de Son Servera amb motiu de la 30è edició del Festival de Bandes de Música de Son Servera.
El diumenge dia 11 de setembre es celebrarà a Son Servera la 30ª edició del Festival de Bandes de Música. És el festival més antic de Mallorca, ja que la banda serverina va ser la pionera en l’organització d’un festival de bandes. El primer director del Festival va ser Silverio Duato Sapiña, i el va substituir al front de la banda serverina el seu fill Silverio Duato Castillo. L’11 de novembre de l’any 2017, la banda de música serverina celebrà el seu 135è aniversari amb un concert especial a l’església parroquial de Son Servera, concert que reuní als tres darrers directors que han estat al front de la banda. Des de l’any 2013 el director de la banda i del Festival és Joan Antoni Ballester.

La banda compta actualment amb 43 músics i l’actual junta directiva està formada per: president Lluís Miquel Lliteres; vicepresidenta Maria Sansó; secretaria Esther Montes; tresorera Aina Mª Sureda; vocals: Antònia Ginard, Francisco J. Martínez, Maria Brunet, i Joana Mª Lliteras.
La celebració de la 30a edició sens dubte serà molt especial per a tots els components de la banda serverina. Però cal destacar als músics que continuen actius a la banda i varen actuar a la 1ª edició del Festival i a quasi totes les edicions que s’han fet al llarg d’aquests 30 anys, ells són: Cristina Nebot, Mª José González, Fernando Gil, Antònia Vives, Marga Sard, Aina Mª Sureda, Guillem Tous i Joan Fuster, tots van ser presents al 1er Festival de Bandes de Música.

Per a saber més de la 30è edició que sa de celebrar el mes de setembre, hem parlat amb el director de la banda serverina, Joan Antoni Ballester i amb l’actual president de la banda i músic, Lluís Miquel Lliteres.

La banda serverina va ser la primera de Mallorca que va organitzar un Festival de Bandes. Enguany celebrareu la 30è edició.
Com preparau aquesta edició especial?

Fa molt de temps que la estem preparat i ho feim amb moltíssima il·lusió. El Festival de Bandes és un dels concerts més esperats al llarg de l’any per tots els músics i sempre el preparam amb moltes ganes, amb un repertori una mica diferent i atrevit. Sempre ho feim a un lloc idíl·lic com és l’Església Nova, i veure altres bandes i altres maneres de fer música ens entusiasma a tots. Un acte d’aquestes característiques implica a molta gent i l’intentem organitzar amb temps i de la millor manera possible amb l’objectiu que tot surti bé i totes les bandes convidades quedin satisfetes.

La majoria de bandes de Mallorca han participat al llarg dels anys al Festival. A quantes bandes heu convidat enguany?
Com bé ja has dit, la banda serverina va ser pionera en organitzar un Festival de Bandes, i per tant, la primera que arriba a una 30ª edició. Per això, enguany volíem que el nostre estimat Festival encara sigui una mica més especial. Habitualment, solem ser tres bandes de música, i volíem que enguany participessin més bandes, ja que pràcticament totes les bandes de música de Mallorca han passat per alguna de les edicions del nostre ja tradicional Festival. I així va ser quan ens posàrem en contacte amb el president de la Federació Balear de Bandes de Música, Joan Carles Julià, per proposar-li convidar a totes les bandes actualment federades. I així ho vàrem fer, pensant que seriem una dotzena de bandes com a màxim, amb la sorpresa de la gran acollida i participació per part de la resta de bandes.

Quantes respongueren a la convidada?

Varen ser molt poques les que ens varen dir que no podien assistir-hi i finalment ens varen confirmar la seva assistència un total de 24 bandes de Mallorca. Una participació que ens alegra molt i que realment no esperàvem. Per aquest motiu, hem hagut de reestructurar la nostra idea inicial del Festival d’enguany, ja que tantes bandes implica una gran quantitat de temps considerable per fer al llarg d’un vespre, com fèiem habitualment. Aprofitam aquesta oportunitat per agrair i donar les gràcies a les 24 bandes per acceptar la nostra proposta i voler estar al nostre costat en una edició tan esperada.

Són moltes bandes. Com està previst l’ordre d’intervenció?

Com que serem 24 bandes de música les que participaran en aquesta edició del nostre Festival, el dissabte dia 13 d’agost vàrem fer una reunió al Teatre La Unió de Son Servera amb els principals responsables de les bandes assistents per explicar una mica el funcionament general que se seguirà dia 11 de setembre, dia en que es durà a terme el 30è Festival de Bandes de Música de Son Servera. L’objectiu d’aquesta reunió no era simplement informar, sinó que poguessin resoldre tots els possibles dubtes i fer totes les preguntes que volguessin respecte a l’organització que se seguirà. A més, tal com es va acordar a la reunió, hem creat un formulari de Google que hem passat a totes les bandes per demanar una sèrie de qüestions tècniques i així poder establir i definir una sèrie d’aspectes, com pot ser l’ordre d’intervenció. Per tant, en tenir totes les respostes intentarem organitzar i encaixar de la millor manera aquest ordre.

I durada del festival?
Així com hem plantejat el Festival d’enguany tenim previst que duri unes nou hores aproximadament, ja que aniran passant bandes per l’escenari al llarg del matí i al llarg de l’horabaixa. Tot i que queden coses per definir, a hores d’ara s’ha previst que de 10h a 13h i de 16h a19h totes les bandes facin la seva actuació. Evidentment, es farà un full informatiu on apareixerà l’ordre d’intervenció de cada banda amb tot l’horari complet i especificat. A migdia (entre les 13 i les 16h) es durà a terme un cercavila al llarg del poble on participaran les 24 bandes de música i seguidament dinarem tots plegats.

Quantes obres podrà tocar cada banda?
Com que som moltes bandes i no hi ha tot el temps que ens agradaria per cada banda, s’han hagut d’habilitar dos escenaris. D’aquesta manera, hi haurà dues bandes que tocaran simultàniament a llocs diferents. Per aquesta raó, cada banda podrà tocar uns 20 minuts (cada banda disposarà de mitja hora, 20 minuts de música i 10 minuts per col·locar-se damunt l’escenari). Així, cada mitja hora podran actuar dues bandes alhora. Per tant, la resposta a quantes obres podrà tocar cada banda, dependrà de la durada de les mateixes.

Les bandes han de presentar amb anterioritat les obres que volen tocar al festival?
Tot i que cada banda té el seu temps assignat, necessitam saber el repertori que faran i sobretot quins instruments de percussió necessitaran, ja que com hem dit abans, disposarem de dos escenaris diferents, i per tant, necessitam el doble d’instruments de percussió. Aquesta és una altra de les preguntes que hem demanat al formulari de Google que hem passat als representants de totes les bandes participants.

Quina capacitat té l’Església Nova de Son Servera?
A l’Església Nova hi caben moltes persones, a l’entrada posa unes 500 persones assegudes, però no tenim clar quina és la capacitat màxima però esperam que estigui plena i la gent vengui a gaudir d’aquest acte tan especial i esperat per a tots els músics i membres de la Junta Directiva de la banda serverina. Evidentment, i com no podria ser d’altra manera, l’Església Nova és un dels llocs on hi haurà un dels dos escenaris. És un lloc molt estimat per tots els serverins i serverines i que s’ha convertit amb la imatge del nostre festival. Encara estem fent gestions per veure i decidir quin serà el lloc de col·locació del segon escenari.

L’entrada al festival sempre ha estat gratuïta. Enguany també ho serà?
Evidentment, l’entrada al Festival seguirà sent gratuïta per a tots els assistents. I tota la gent podrà anar passejant d’un escenari a un altra per anar gaudint de les diferents actuacions. Aquest dia Son Servera s’omplirà completament de música i els seus ciutadans i visitants podran anar d’un lloc a l’altre escoltant les bandes de música que vulguin, tot i que serà impossible veure-les totes.


Components 1er Festival de Bandes de Música de Son Servera amb el director Silverio Duato Sapiña.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.