L’Ajuntament de Son Servera proposa la compra de la finca Na Penyal i el Puig de Sa Font

L’Ajuntament de Son Servera proposa destinar els fons de l’impost de turisme sostenible a la compra de la finca de Na Penyal i puig de sa Font.
L’Ajuntament ja ha presentat a l’actual convocatòria de l’ITS un projecte per tal de regular i adequar a l’ús públic un espai natural. L’Ajuntament de Son Servera ha presentat, juntament amb Sant Llorenç des Cardassar, un projecte per a l’adquisició i posterior gestió de la finca de Na Penyal i puig de sa Font. Amb tot, serà Son Servera qui assumeixi la gestió d’aquest ambiciós projecte. «Per tal de garantir la seva conservació i la preservació del seu caràcter tradicional és necessari que sigui adquirida i gestionada per una administració pública», explica Miquel Espases, regidor de l’Àrea de Medi Ambient i impulsor d’aquesta proposta.
La intenció de l’Ajuntament de Son Servera és adquirir aquesta finca i dotar-la d’un ús públic adequat, elaborant un pla d’ús i gestió que definirà les diferents actuacions per tal de garantir un
adequat manteniment ambiental de la finca, alhora que permeti oferir un ús públic coherent amb els valors de conservació d’aquest entorn natural.
La finca, de propietat privada, era utilitzada per ciutadans i turistes per realitzar diverses activitats, com ara senderisme, cicloturisme, escalada, etc. No obstant això, en els darrers mesos s’està procedint al tancament gradual de l’espai, fet que suposa un greu perjudici per a les persones que el freqüentaven habitualment.
També cal destacar la necessitat de disposar d’aquest espai per tal de poder dur a terme actuacions de gestió forestal. Per una part, és necessari realitzar periòdicament actuacions de manteniment
forestal per tal de reduir el risc d’incendi, especialment degut a la proximitat amb el nucli urbà.
Per altra banda, disposar d’aquest espai permetrà dur a terme projectes de compensació de CO2 que suposin una contribució a la mitigació del canvi climàtic.
Una vegada adquirida, el pla d’ús i gestió previst es basarà en tres línies d’actuació: recreativa, educativa i ecològica.
En la funció recreativa es faran activitats com ara la realització de jornades, diades, concursos, excursions guiades, etc., per tal de dinamitzar la població local i fomentar l’afluència a la finca, creació d’una zona d’aventura o la d’una àrea recreativa amb la instal·lació de taules, bancs i banys.
En la part educativa es preveu realitzar actuacions de recuperació i manteniment de cultius, elaboració de l’oferta pedagògica i de material informatiu i divulgatiu, o la realització d’activitats
d’educació ambiental i de formació agrària i forestal, entre altres. Finalment, la línia ecològica s’encaminarà a la prevenció d’incendis forestals, erradicació d’espècies invasores o instal·lació de caixes niu a diferents punts de la finca per tal de fomentar la conservació i preservació de la fauna present.
El projecte, que ja ha estat presentat a la Conselleria de Turisme, compleix moltes de les estratègies prioritàries i objectius d’aquest impost, com la mitigació i adaptació al canvi climàtic, mobilitat sostenible, economia circular, recuperació del medi natural, rehabilitació del patrimoni o la contribució
a la diversificació econòmica.
Per a l’Ajuntament es tracta d’una finca amb un important valor natural, històric i cultural per al municipi. Per això, «poder disposar d’aquesta finca suposa assegurar que un lloc amb història estigui sempre a disposició de la ciutadania», explica Espases.
Per altra banda, cal recordar que ambdós municipis suposen el tercer destí amb nombre de places turístiques de les Illes Balears; «som uns dels municipis que aportam més a aquests fons, per tant
demanam que se’ns tengui en compte a l’hora de l’adjudicació d’aquests després d’anys de no invertir en la nostra zona», conclou Miquel Espases.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.