Celebrada la XXV edició de les Festes de Santa Maria de sa Coma

A petició de l’Associació de Veïns de sa Coma, la Delegació de la zona costanera de l’Ajuntament de Sant Llorenç des Cardassar organitzà els dies 19, 20, i 21 de setembre de l’any 1997, les I Festes Patronals de sa Coma, i començaren les festes amb una exposició de pintura col·lectiva de pintors a la galeria Llevant de l’edifici El Dorado, i a les 20 h., festa popular de trempó, torrada i actuacions musicals dels grups Amigos, i Equus a la plaça del Talaiot.
El dissabte, jocs infantils amb l’actuació del grup d’animació infantil Cucorba a l’Escola Punta de n’Amer i cercaviles amb els xeremiers. El diumenge, el rector de s’Illot mossèn Llorenç Galmés, i el vicari de Cala Millor, Mossèn Antoni Lliteras, concelebraren una emotiva missa al solar situat al carrer Heura, on s’havia d’edificar l’Església de sa Coma.

Tancà les I Festes Patronals de sa Coma un concert a càrrec de la Banda de Música de Sant Llorenç dirigida per Francesc Sapiña.
Fins l’any 2009 les Festes de sa Coma es van celebrar el mes de setembre, a partir de l’any 2010, es va fer el canvi i es van passar a celebrar-se del 17 al 25 de juliol. El batle Mateu Puigrós i el aleshores delegat de sa Coma, Mateu Frau, al programa de festes justificaren el canvi «per tal de tenir millor temps i poder allunyar-se de l’inici escolar». A més, es va afavorir un programa més ampli i complet de festes amb les Nits Multiculturals, que continuen a dia d’avui. Tot i el canvi de les festes al mes de juliol, a partir d’aquell any també continuaren celebrant-se les Festes de Santa Maria de sa Coma, i l’11 de setembre, es va organitzar un sopar per a la gent gran a la plaça de l’Església amb amenització musical, i el dia 12 de setembre a les 11h,. Missa solemne en honor a la patrona Santa Maria, i l’horabaixa la XII Pujada al Castell Punta de n’Amer.
L’Any 2020 per la situació mundial de la pandèmia de la Covid-19 es van suspendre les Festes del mes de juliol, però el mes de setembre es van celebrar les Festes amb dos actes: la missa solemne en honor a la patrona Santa Maria, i un concert de cambra a càrrec de la percussió i dels saxòfons de la Banda de Música de Sant Llorenç. Això sí, amb mascareta els assistents, i amb l’aleshores director Pere Siquier i els percussionistes.
Per tant enguany el comarins i comarines hem celebrat la XXV edició de les Festes de sa Coma, i hem trobat a faltar que la Delegació i l’ajuntament no haguin tingut a bé organitzar una exposició commemorativa, a més d’alguna activitat especial per a celebrar-ho.
Aquest 2022 les Festes de Santa Maria de sa Coma s’han celebrat del 10 al 15 de setembre. Començaren el dissabte dia 10 de setembre al local de l’Associació de la Gent Gran Punta de n’Amer, amb un dinar pels socis al qual hi van assistir quasi 100 socis. Enguany, la paella va anar a càrrec del soci i cuiner professional jubilat Francisco Goméz, que deixà palès la seva fama de bon cuiner. El secretari de l’associació, Santiago Sevillano, va donar la benvinguda als socis i autoritats, i el president de l’associació Salvador Ginard va felicitar les Festes als assistents. En representació de l’Ajuntament hi van assistir la regidora de Festes de sa Coma, Emilia Díaz-Asensio, la regidora de la Gent Gran, Maria Galmés, i el delegat de la zona costanera Nicolau Bordal. La regidora de Festes va felicitar als socis i els va convidar a gaudir de les Festes de Santa Maria de sa Coma 2022, i en nom del regidor de Turisme, Nicolau Bordal va convidar als assistents a les Festes del Turista que sa celebraran del 16 al 25 de setembre. Acabat el dinar, continuà la festa i un bon grup es va animar a cantar dues cançons i a ballar de valent amb la monitora de ball, Antònia Salas.
El diumenge es va celebra la 1a Sup Trobada Sa Coma Ruta amb paddle surf de sa Coma a s’Illot, i va reunir a més de 70 aficionats procedents de tots els indrets de Mallorca. Per a finals d’any la regidora de Festes de sa Coma, Emilia Díaz-Assensio va informar que està previst noves activitats relacionades amb el paddle surf. També es va celebrar un taller de Tir en Fona, i el Campionat de Mallorca de Tir en Fona.
El vespre, sopar a la fresca de pa i taleca dels veïns i veïnes de sa Coma, seguit d’un animat bingo a càrrec de Biel Nicolau, i na Cecília Genovard que repartia el premis. Curiosament a la web de l’ajuntament de Sant Llorenç, anunciaren que: «Enguany, en el marc de les festes de Santa Maria, el nucli costaner de sa Coma celebrarà el seu primer sopar a la fresca». Anaven ben errats de comptes ja que enguany fa 25 anys del primer sopar a sa Coma que es va fer a la plaça del Talaiot.
El dilluns 12 de setembre festivitat a sa Coma, a les 20 h és va celebrar una missa solemne en honor de la patrona Santa Maria, concelebrada pel titular de l’església, Mn. Baltassar Morell, i per Mn. Vicenç Miró Morey, ex-company del Seminari.
Des del començaments de la pandèmia de la Covid, l’església de sa Coma no té organista, n’hi cor, enguany es tornaren reunir uns quants cantaires, acompanyats a l’orgue pel músic i professor, Damià Muñoz, participaren de la missa solemne. El ball de l’oferta va anar a càrrec de Biel Nicolau, Ana Rios, Miquela Llodra, de sa Coma, i els balladors de Sant Llorenç, Miquel Galmés, Cati Sureda, i Xisca Soler. Per part de l’ajuntament assistiren a la missa el batle Pep Jaume, i els regidors Nicolau Bordal, Emilia Díaz-Asensió, Jaume Bassa, Maria Galmés, i Mateu Puigrós. Acabada la missa, el rector va tenir unes paraules d’agraïment per a totes les persones que ajuden al llarg de l’any a l’església, i pels cantaires, balladors i organista Damià Ripoll, i per a tots els fidels per la seva assistència. Mossèn Vicenç va felicitar als balladors i va dir que tot i que diu missa a sis parròquies, feia dos anys que no havia vist ballar el ball de l’oferta i va felicitar als balladors, organista i cantaires.
Ha estat una decepció per part de la que subscriu, que l’ajuntament no celebrés cap acta especial ni anunciar que enguany es complien 25 anys de les primeres Festes de sa Coma. Unes festes que van ser reivindicades i demanades per l’Associació de Veïns de sa Coma.

El batle Mateu Puigrós i regidors amb part de la junta directiva de l’Associació de Veïns de sa Coma que reivindica les primeres Festes de sa Coma, celebrades el 19,20,21 de setembre de 1997.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.