L’Ajuntament de Manacor rep una subvenció de 2 milions d’euros per fer un escull artificial i d’arqueologia submarina a Porto Cristo

L’Ajuntament de Manacor ha rebut una subvenció dels Fons Next Generation per valor de 2 milions d’euros per dur a terme el projecte per a la creació i gestió sostenible d’un parc d’escull artificial i arqueologia submarina a Porto Cristo.

El projecte ha estat tramitat per part de la delegació de Turisme de l’Ajuntament de Manacor i la seva responsable, la delegada Maria Antònia Truyols, explica que el seu objectiu és «posar en valor el patrimoni cultural i natural de Porto Cristo i dotar-lo d’una nova infraestructura única a la Mediterrània». El batle de Manacor, Miquel Oliver, ha assegurat que «hem trobat la manera que l’Ajuntament de Manacor pugui intervenir en relació a un bé cultural, patrimonial i natural i que finalment permetrà divulgar tot el tresor enfonsat que té Porto Cristo i que repercutirà en natura, economia i turisme». La delegada de Patrimoni, Núria Hinojosa, ha destacat que aquest projecte «representa la innovació, la sostenibilitat i, també, l’economia blava».

L’escull artificial reproduirà a escala real quatre vaixells històrics museïtzats a partir de les restes locals estudiades per l’Institut Balear d’Estudis d’Arqueologia Submarina (IBEAM). Així mateix, també té per objectiu recuperar la biodiversitat i la fauna marina en una àrea devastada i empobrida com a conseqüència de l’excés d’extraccions de recursos marins, així com mòduls per millorar la connectivitat ecològica entre els vaixells i les àrees marines de la Xarxa Natura 2000. Constarà d’una àmplia àrea destinada a la restauració ecològica liderada per l’Institut Mediterrani d’Estudis Avançats (IMEDEA-CSIC) i pretén ser un reclam excepcional per al busseig recreatiu, activitats científiques, formació en arqueologia submarina, monitorització ambiental i foment de l’R+D en economia blava.

Així mateix, el projecte també preveu la creació d’un centre d’interpretació amb museografia interactiva i tecnològica amb mòduls de realitat augmentada que permetin explorar els derelictes.

El projecte preveu també l’adquisició de dues embarcacions elèctriques per al transport dels bussejadors fins als punts d’immersió, dos motors i bateries per a llanxes auxiliars de servei i una furgoneta elèctrica per al transport de clients a terra, com a llançadora dels punts d’origen (hotels, pàrquing perifèric, altres punts de recollida).

El centre d’interpretació, per la seva banda, ampliarà l’oferta museística i augmentarà el grau de coneixement, la sensibilització, l’accessibilitat i la interpretació de les restes romanes, a més del coneixement de la història marítima de Porto Cristo i les Illes Balears i de la geomorfologia costanera i el canvi climàtic.
El projecte té un termini d’execució de 3 anys.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.