En record del músic i compositor Josep Ros Sancho 1941-2023

El 4 de març de 2023, a la edat de 81 anys, va morir a Manacor el músic i compositor, Josep Ros Sancho, en Pep Ros, com era conegut pels seus amics.
Josep Ros Sancho va néixer el dia 4 d’octubre de 1941 a Son Servera. El seu pare, Bernat Ros Vidal, era del poble de Llucmajor, i la seva mare, Bàrbara Sancho Servera, era natural de Son Servera. En aquell temps era normal que les dones anessin a parir a casa dels seus pares, i així ho va fer na Bàrbara, i en Josep va passar el seu primer mes de vida a Son Servera. Després tornaren a Llucmajor, on la família hi va viure fins que en Pep va complir els 10 anys. Anava escola a ca ses monges i tenien una sala on hi havia un piano, és allà va començar a culejar el piano i li va agradar. Poc després s’arrelaren a Manacor.

La passió i l’amor per la música la va heretar en Josep del seu padrí matern, Josep Sancho Servera, “des Forn o Moliner”, músic fundador de «La Serverense», actual
Banda de Música Local de Son Servera, que la va dirigir des de l’any 1889 a 1906, quan només tenia 18 anys i deixà la flauta per assumir les funciona de director. la director; va ser el primer director de la banda que tingué una batuta a les mans. Anys més tard regalaria la flauta al seu net Josep, que amb el temps és va convertir amb un reconegut músic, compositor, i director, de manera ocasional, de la banda serverina.

Tornat als inicis d’en Pep dins el món de la música, a Manacor va anar a classes de piano amb Concha Vadell. A més va ser el darrer alumne de don Antoni Maria Servera, director de l’Escola de Música i de la Banda Municipal de Música de Manacor. Va fer estudis de piano al Conservatori de Música i Dansa de les Illes Balears. Al llarg de la seva vida, en Pep, ha estat enganxat al món de la música i la composició.

A la seva joventut, el seu primer grup va ser Els Sonadors, que va formar amb en Pep Nadal, en Ramiro Cifo i en Bernat Morey. Feien música mallorquina d’en Guillem d’Efak, de n’Antoni Parera, i música de ball. Quan es va desfer el grup amb en Bernat Morey, Martí Salem, i Toni Garcia, formaren el Grupo 15. Segons em contà en Pep, van ser un bons anys i quan es va desfer el grup uns formaren Els Falcons, i altres els Amigos, i en Pep es va quedar amb els Amigos. Amb ells varen gravar el primer disc pop en mallorquí amb n’Antoni Parera.
Els Sonadors.
En Pep també va ser membre fundador del grup “Mosaic” de Son Servera, amb quatre músics de «Los 5 del Este” , i acompanyant el Cor de Son Servera, i la Capella de Manacor, feren música clàssica i moderna com el Fantasma de la Òpera, Jesucrist Superstar, cançons negres espirituals, música clàssica, etc. Tengueren molt d’èxit fins i tot varen fer una actuació a l’Auditori de Palma. Va ser fundador (1976) i director (1982-1989) de l’Orquestra de Cambra Ciutat de Manacor; de la Coral Laudate de Son Servera (1981-1990); de la Coral Fra Juníper Serra de Petra (1983-1990) ; de la Coral Monteverdi (1989-1990) i va ser director de la Capella de Manacor de 1982 a 1989.

És impossible resumir amb poques paraules la llarga trajectòria d’en Pep Ros dins el món de la música, i la composició, encare queda per contar…

El 16 d’agost de 2019, a ca nostra a sa Coma, juntament amb el meu home, vàrem passar un agradable capvespre xerrant amb en Pep Ros i ens va contar els seus records dels 50 anys transcorreguts, des dels seus inicis en el món de la música i la composició; dels treballs i col·laboracions amb els seus amics, Antoni Parera, Andreu Riera, i tant d’altres i dels grups, corals, orquestres etc., que van formar part de la seva vida. Acabàren parlant del present d’en Pep, que aleshores era la darrera obra INVICTUS, Rafa Nadal Legend, dedicada al tenista manacorí; en va fer una versió per a banda on la instrumentació era totalment diferent i li va dur molta feina, però va aconseguir el seu desig i va ser estrenada amb gran èxit a l’Auditori per la Banda de Música de Manacor. Finalment, ens va parlar del seu somni de poder estrenar a la Seu una missa. Era un treball que havia començat 20 anys abans i que en acabar-la va decidir dedicar-la al Papa Francesc. La missa la va titular IN VIAM PACIS, (Pel camí de la Pau); a cercar aquest nom li va ajudar el rector de Son Servera, don Pedro Pou, al cel sia. El somni d’en Pep no va ser possible veure’l satisfet per les dificultats que van sorgir, per a poder estrenar-la a la Seu com era el seu desig, li rebutjaren la petició. Va tenir ocasió d’estrenar-la a la Península, però ell no heu va voler fer perquè la volia estrenar a la seva terra. Esperem que en record a la seva memòria pugi ser estrenada algun dia i no resti per sempre al calaix de l´oblid.

Des de sa Coma, el més sentit condol a la seva dona Maria, familiars, i amics. El funeral en sufragi de la seva ànima es va celebrar el dilluns 6 de març de 2023 a la parròquia dels Dolors de Manacor.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.