20 anys d’excavacions al jaciment prehistòric de s’Hospitalet Vell i tot el futur per endavant

Fa 20 anys que feim història. S’Hospitalet vell, és una exposició que commemora i celebra les dues dècades d’excavacions a aquest jaciment arqueològic situat al sud del terme municipal de Manacor, a prop de la costa; un lloc públic molt interessant perquè conté restes de diverses etapes i moments històrics de Mallorca. El passat diumenge, el Museu d’Història de Manacor va reunir amics, col·laboradors i autoritats per inaugurar l’exposició, de la mà de la directora del Museu, Magdalena Salas, i de l’arqueòleg Damià Ramis; tots dos són els codirectors de l’excavació d’aquest jaciment. El batle de Manacor, Miquel Oliver, va agraïr la dedicació i constància de l’equip d’arqueòlegs que “ha cregut de manera incondicional en la seva feina”, el que ha revertit en el benefici de tota la comunitat. “S’ha excavat el 5% en 20 anys”, “això significa que no ens podem aturar – fa afegir el batle – perquè el millor està per descobrir”. També hi eren presents la delegada de Patrimoni, Núria Hinojosa, i el delegat de Cultura, Mateu Marcé. 

La directora del Museu i arqueòloga, Magdalena Salas, va recordar els inicis de les investigacions de s’Hospitalet vell, que començaren l’any 2002 com un projecte de restauració juntament amb l’arqueòloga Margalida Munar. En una intervenció presa per l’emoció de tantes experiències viscudes, Salas ha encoratjat a seguir excavant i fent feina per poder conèixer un jaciment únic a Mallorca, “l’únic en què hi coincideixen navetes i un talaiot”. 

A la dècada dels 70, dins dels treballs de camp desenvolupats pel departament de Prehistòria de la Facultat de Lletres de Palma, quan depenia de la Universitat de Barcelona, es va aixecar una planimetria provisional del talaiot donada a conèixer a 1973. Des de llavors i fins l’any 1983 es varen dur a terme l’estudi del talaiot, del naviformes i del recinte amurallat. 
Després d’aquestes actuacions no es varen tornar a començar els treballs fins l’any 2002 quan a través del Museu d’Història de Manacor es va posar en marxa un projecte de consolidació i d’adequació de les estructures excavades de cara a la difusió a un públic no especialista. Gràcies a aquestes campanyes s’han pogut salvar de l’oblit aquestes estructures prehistòriques i obtenir noves dades que ens permetran conèixer la forma de vida dels habitants d’aquest indret. 

L’Ajuntament de Manacor ha volgut estudiar i conservar aquest jaciment tal com demana la Llei de patrimoni històric de les Illes Balears.
Amb l’aportació econòmica del Consell de Mallorca i l’Ajuntament de Manacor, les campanyes s’han centrat en tres estructures del jaciment ja excavades:
Dos dels naviformes de l’edat del Bronze.
El talaiot i les habitacions adossades d’època talaiòtica (edat del Ferro).
El recinte rectangular d’època talaiòtica (edat del Ferro).
L’equip d’arqueòlegs i voluntaris dirigit per Magdalena Salas i Damià Ramis ha fet prop de 2000 hores de feina al jaciment al llarg d’aquests 20 anys. L’equip tècnic ha passat més de 5.000 hores treballant al laboratori. Un total de 89 persones voluntàries, d’associacions i de grups excursionistes han col·laborat en el projecte; com per exemple, l’Associació d’Amics del Museu de Manacor i Tramuntanya, entre d’altres. 18 persones voluntàries han ajudat al laboratori. l al jaciment de s’Hospitalet hi han treballat 17 arqueòlegs i restauradors, les brigades de patrimoni del Consell de Mallorca, la brigada de Serveis Generals de l’Ajuntament, i les empreses de picapedrers Ses Columnes i Penomar han contribuït a millorar l’aspecte del jaciment.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.