Ho vaig sentir mentre conduÏa. Era un programa de radio i no vaig poder prendre notes.
Parlaven d’un estudi, d’aquests seriosos i sense interessos polítics, no puc citar la font, en que s’havia detectat una predominança ideològica en funció de l’edat. Ës a dir, les “tendències electorals” van influides, també, per l’edat dels electors.
Gens sorprenent.
Així, la majoria de persones nascudes a l’època de la postguerra -anys trenta i quaranta-, segurament derivat del seu procés vital, tenia una mentalitat conservadora. La generació posterior -nascuts els anys cinquanta, seixanta, setanta-, en conjunt eren més progressista, segurament per oposició a la generació anterior.
Després les noves generacions encara es van radicalitzar una mica més
Però darrerament, i segurament derivat de la crisi econòmica o de la manca d’expectatives, la majoria de les persones joves es tornen conservadores, i en alguns casos ultraconservadores.
Els tertulians que comentaven l’estudi, afegiren com a cosa destacable el canvi de fonts d’informació. La majoria dels joves ni veuen televisió ni llegeixen diaris, s’informen per la xarxa, un terreny adobat pels influencers i l’extrema dreta; i posaven l’exemple dels casos Trump o Vox.
Em va semblar curiós (i delicat).
I si a això li afegeixes el pin parental que s’aplicarà a les escoles (únic lloc on almanco podien veure un altre punt de vista)….