Recital Lied a l’Església Sant Felip Neri de Palma amb obres de Prohens, Beethoven i Grieg

El dimecres 6 de desembre de 2023 a les 20h. a l’Església Sant Felip Neri de Palma, està previst el Recital Lied a càrrec de la soprano Cristina Van Roy i el pianista Joan Roig. El programa per aquest concert inclou tres blocs clarament diferenciats amb una intencionalitat de contrastar tres man eres d’explicar el relat musical i textual.
Segons defineix el programa el pianista Joan Roig, per una part el gran Beethoven amb un dels lieder més importats de la seva immensa producció, el conegudíssim «Adelaide. Melodies bellíssimes, temperaments canviants i una estudiadíssima equidistància vocal i pianística.
Per altra part Grieg i el cicle «Sechs lieder opus 48». Obra cabdals en la producció del gran mestre nòrdic formada paer sis lieder on el compositor ens captiva amb melodies i harmonies dins la pura tradició romàntica amb referències constants a la natura i les emocions.
El tercer és el de Josep Prohens, compositor felanitxer, del que interpretaran el cicle complet de les «Quatre cançons per a soprano i piano» i dues peces sobre text del poeta mallorquí Damià Pons. Les primeres són obres de joventut que formen part de les primeres composicions de Prohens, allà pels anys 80. Es situen a l’àmbit de l’harmonia tradicional amb un clar missatge expressiu din el tonalisme formal. Les altres dues, «Invocació» i «El poema és incert» són posteriors i determinen un canvi de plantejament formal i estètic profund. La primera recull harmonies de clara influència de la música lleugera sempre dins el tonalisme i la modalitat, mentre la segona, ja en plena maduresa, travessa de ple l’atonalisme i també dins la pura tradició i costum del compositor, veiem com hi inclou passatges amb protagonisme de la melodia romàntica juntament amb altres de color, gaire bé recordant el relat impressionista.
Venda d’entrades mitja hora abans del concert a l’Església Sant Felip Neri. Entrada donatiu 15h.

CURRÍCULUM VITAE Joan Roig, piano

Neix a Palma l’any 1964. Inicià els seus estudis amb Francesc Batle i després al Conservatori Professional de les Illes Balears amb Jaume Roig i posteriorment amb Pilar Irazazábal. Els va completar al Conservatori Superior de València amb Carmen Calomarde, finalitzant ambdós amb les màximes qualificacions. Acte seguit
treballà amb Mario Monreal, Ramón Coll, Roberto Bravo, Manuel Carra, Perfecto García-Chornet, etc. Està en possessió del títol superior de Piano pel Conservatori Superior de València, del mitjà de Solfeig i Teoria de la Música pel de les Illes Balears i del Certificat de Docència dels estudis de Doctorat del Departament de
Ciències de l’Educació de la UIB.

Com a intèrpret ha participat a nombrosos concerts i festivals com: Festival de Música de Bunyola, Festival de Música Clàssica de Banyalbufar, XVIè i XVIIè Encontre Internacional de Compositors, Cicle “La cançó i l’Òpera del segle XX” Teatre Xesc Fortesa, Teatre Mar i Terra, Festival del Corpus a Palma en tres
ocasions, Concerts de primavera de Palma, Teatre Principal de Palma, Maig Musical al Teatre de Petra, Teatre de Manacor, Teatre de Santanyí, Cicles de Polifonia de l’Ajuntament de Palma, Reial Acadèmia de Sant Sebastià de Palma en nombroses ocasions, Setmana de Música de Felanitx en quatre ocasions, Fundació ACA, Son
Bielí, Joventuts Musicals de Palma, Centre de Cultura “Sa Nostra” de Palma i d’Eivissa, Concerts de Primavera de la Banca March, Setmana Cultural de Setmana Santa de Palma, Auditorium de Palma, Sant Francesc, Sant Felip Neri, Auditori del Conservatori, Gran Hotel de la Fundació “La Caixa”, etc.

Com a solista ha actuat amb l’Orquestra Simfònica de les Illes Balears sota la direcció de Pavel Baleff. També amb orquestra barroca formada per membres de l’Orquestra Simfònica de les Illes Balears i en diverses ocasions amb l’orquestra de cambra Aula 98 on va estrenar a Espanya el Concert per a piano i orquestra d’arc de
Pietro Montani.
Ha participat a les Temporades 2012-2013 i 2014-2015 del Teatre Principal de Palma i a la 2011-12 de l’Orquestra Simfònica de les Illes Balears on actuà com a solista a L’Auditorium de Palma
Ha obtingut premis i distincions com: 1r Premi “Ràdio Jove” de la Direcció General de Juventud del Govern de les Illes Balears 1989, 2n Premi del Concurs final de carrera del Conservatori de les Illes Balears, Membre d’Honor del desaparegut Concurs Internacional de Cant “Francisca Cuart” i Medalla d’Or dels Nins Cantors de
Sant Francesc.

Ha estat convidat nombroses ocasions com a jurat de concursos i ha
realitzat publicacions, editorials, ponències, lliçons inaugurals, presentacions i col·loquis relacionades amb el món de l’educació musical, la interpretació i la gestió de centres públics destinats als ensenyaments artístics.
Compta amb nombrosos enregistraments discogràfics, dels quals hi
destaquen:
“Sempreviva” d’Antoni Martorell. Unió de Músics. ACA
“Arrels” de Bernat Julià. ONA Digital
“Obres per a piano” d’Antoni Martorell. Unió de Músics. ACA
“Obres per a piano” de Bernat Julià. Unió de Músics. ACA
“Amalgama” de Josep Prohens. ONA Digital
“Música Pianística Balear”, col·laboració per a Unió de Músics. ACA
“Freqüències” de Josep Prohens. Unió de Músics. ACA
“Tonades i Arrels” de David León i Bernat Julià. ONA Digitalj
També ha realitzat enregistraments per a Ràdio 2 de RNE, Catalunya Música, IB3 Ràdio, Antena 3 de Televisió i Televisió de Mallorca. Destaquen els enregistraments pianístics realitzats per a la xarxa radiofònica internacional “Felitodosradio” en seu a Atlanta (Estats Units) i cobertura a més de 180 països de tot el món.
El seu compromís amb la música i els músics de Mallorca l’ha dut ha realitzar un intens treball de reserca i divulgació de la música dels compositors de Mallorca, dels quals ha estrenat i interpretat més de 70 obres. Li han dedicat obres Antoni Matheu, Antoni Martorell, Bernat Julià, Josep Prohens, Bartomeu Artigues, David
León i Francesc Batle. També ha col·laborat habitualment amb importants agrupacions corals de Mallorca com Nins Cantors de Sant Francesc, Capella Oratoriana, Coral Polifònica de Bunyola, Orfeó Universitari, Capella Mallorquina, Pro Música Chorus i també amb prestigiosos intèrprets vocals i instrumentals. Hi destaca la seva activitat com a acompanyant de cantants per la que hi sent una
especial predilecció.

És professor del departament de piano i fins fa poc temps del de música de cambra del Conservatori Professional de Mallorca i professor associat al departament de veu i música de l’Escola Superior d’Art Dramàtic de les Illes Balears
(ESADIB). També ha exercit com a profesor de Música a la ESO durant els anys 2000 a 2003.
Ha ocupat la majoria de càrrecs acadèmics del Conservatori de les Illes Balears i del de Mallorca, tals com: coordinador de la Reforma Educativa (LOGSE), cap de departament de piano, cap d’estudis (1997-2000) i Director (2002-2008).

CURRÍCULUM VITAE
Cristina Van Roy, soprano

Nascuda a Mallorca, on estudia al Conservatori Professional de Música i Dansa de les Illes Balears amb Antonio Aragón, i posteriorment a Madrid a l’Escola Superior de Música Reina Sofia al Departament de la càtedra de Cant “Alfredo
Kraus”amb els professors Ryland Davies i Milagros Poblador.
En el seu treball com a solista ha cantat en nombrosos recitals, òperes, sarsueles i concerts simfònic corals a les Illes Balears i ciutats de la península.
Entre el seu ampli repertori hi ha el “Glòria” de Vivaldi, “Fantasia Coral” de Beethoven, “Petite Messe Solennelle” de Rossini, “Dos Poemes de Balmont i Tres Cançons Japoneses” de Stravinsky, “Stabat Mater” de Pergolesi i el “Parafrasi del
Christus” de Donizetti, “Oratori de Nadal” de Bach, “Oda a l’aniversari de la reina Ana” i “Te Deum de Dettingen” tots dos de Händel, “Requiem” de Rutter, “The Armend
Man: a Mass for Peace” de Jenkins, “Rèquiem en re menor, K.626” i “Missa de Coronació, KV 317”, tots dos de Mozart, “Rèquiem en re menor, Op. 48” de Fauré, i Rèquiem for the Living del Sr. Forrest.
Ha cantat amb l’Orquestra Simfònica de les Illes Balears, Orquestra Simfònica de Madrid, Orquestra Filharmònica de Màlaga, i Muzík Ensemble en escenaris com el Teatre Principal de Palma de Mallorca, Teatre Reial de Madrid, Teatre Cervantes de
Màlaga, Palau de Festivals de Santander, Teatre d’Elx, Auditori de Mallorca, Auditori d’Alacant, Auditori Sony, Auditori Nacional de Madrid, sota les batutes de Josep Maria Moreno, Philippe Bender, Fernando Marina, Zsolt Nagy, Mihnea Ignat,
Francisco Valero-Terribas, Martín Fiesher-Dieskau, José Miguel Pérez-Sierra, i Plàcid Diumenge.

Ha cantat a la Temporada XXVII d’òpera del Teatre Principal de Mallorca, a Die Zauberflöte de Mozart (Erste Dame), ia Das Rheingold de R. Wagner (Wellgunde).
Ha estat membre del Cor Titular del Teatre Real de Madrid, Cor de la RTVE, Europa
Choir Akademie i de la Capella Mallorquina.
Ha participat a les gravacions de CDs “In Memoriam” de l’organista i compositor contemporani Bartolomé Veny i “50è aniversari” de la Capella Mallorquina.
A la temporada 2017/18 va guanyar el concurs de la beca de concerts AIEnRUTA Clásicos.
Finalista Certamen Internacional de Sarsuela de Valleseco 2020.
Al juliol 2021 és guanyadora de la primera edició de “Crescend: Creem Òpera” Fundació Amics Del Real.
Actualment forma part del duet cant piano Van Roy – Roi

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.