Inaugurada l’exposició “10 anys amb els dimonis de sa Coma” i celebrada la xerrada “Història i antropologia de les Festes de Sant Antoni, especialment a sa Coma” de Sebatià Vicens, antropòleg

El passat dimarts dia 9 de gener, es va inaugurar a l’Auditori Sa Màniga de Cala Millor l’exposició “10 anys amb els dimonis de sa Coma” que va anar acompanyada de la xerrada “Història i antropologia de les Festes de Sant Antoni, especialment a sa Coma” a càrrec del antropòleg, Sebastià Vicens.
Des del 2006 se celebren les Beneïdes a sa Coma. L’any 2013 sortiren les primeres caretes dels dimonis de sa Coma, creades per Guillem Sancho. Aquell any encara no es disposava de vestimenta pròpia i no va ser fins al 2014 que sortiren els dimonis amb les vestimentes pròpies pintades per Margalida Roig. Les caretes actuals són obra de Pedro Llaneres.

Un any després es va fundar “l’Associació d’amics dels Dimonis de sa Coma i Costa” formada per: Antoni Barragan, Mari Padilla, Nerea Barragan, Maria Barragan, Tolo Llodrá, Francina Sansó, David Formby, Chari Marrufo, Paco Domínguez, Aina Carrió, Biel Nicolau, Jaume Nicolau, Maria Llodrá, Miquela Llodra, Tofol Mateu, i Pau Simó Mestre.
En aquest mateix any es va celebrar la primera Dimoniada de sa Coma, amb la participació de diferents colles de dimonis i amb el pas dels anys, s’ha estès la celebració, i hi han participat nombrosos artesans i colles de dimonis. El 2024, deu anys després, els dimonis continuen amb les mateixes ganes i il·lusió de festa.
Els primers dimonis de sa Coma van ser: Adam Formby i Jaume Nicolau, a més han col·laborat com a dimonis: Paco Domínguez, Julián Meroño, Marga Gayà, i Pau Simo Mateu. La figura de Sant Antoni sempre ha estat representada per David Formby.

El president de l’Associació dels Dimonis de sa Coma i Costa, Antoni Barragán, va donar la benvinguda als assistents a l’exposició i conferència i va testimoniar el seu agraïment a totes les persones que al llarg d’aquests anys han col·laborat amb l’Associació dels Dimonis de sa Coma i Costa, amb aquests paraules: “En primer lloc, agrair la vostra presència, sense vosaltres no seria possible haver estat aquests deu anys. Gràcies a na Marga Roig per haver pintat les vestimentes, a l’Ajuntament de Sant Llorenç, que des del primer dia en va donar suport a l’associació i a la festa de Sant Antoni. Gràcies a protecció civil que ens acompanya cada nit de Sant Antoni. A na Victòria Velasco per dissenyar l’anagrama i els dibuixos de les dessuadores. A na María Barragán que fa 3 mesos que treballa en l’exposició i a na Magdalena Ordinas per tot el registre fotogràfic dels dimonis. Gràcies als Amics de Sant Antoni de Manacor i al Sobreposat de Sant Llorenç per la visita.
Per explicar un poc els inicis dels dimonis, vam elegir el boc com a element identificatiu per diferenciar els dimonis de Sa Coma de la resta. Respecte a les trobades, els pioners foren els Amics de Sant Antoni a Cales de Mallorca i s’Illot, poc després ens vam unir a la iniciativa i vam fer la primera Trobada a Sa Coma. Després van fer la trobada Son Carrió i, posteriorment, Son Macià. Cada cert temps també fan trobada els dimonis de Porto Cristo i els Amics de Sant Antoni”.

Seguidament va cedir la paraula a la seva filla, Maria Barragán, la qual va dir: Volíem celebrar el 10è aniversari i se’ns va ocórrer fer una exposició mostrant com han estat aquests deu anys. Per això, el mes d’octubre vam començar a contactar amb l’Auditori de Sa Màniga, amb na Rafaela Riera i amb la regidora Emilia Díaz-Asensio. Durant aquests mesos m’he dedicat a compondre una línia cronològica amb els esdeveniments més destacables de cada any, per poder plasmar-ho en les fotografies escollides i amb el muntatge del vídeo. A l’associació tenim una gran quantitat de contingut audiovisual dels dimonis de Sa Coma, especialment des del 2018, per qual cosa, vaig haver de fer una selecció. Aquest muntatge el vaig completar amb les fotografies de na Magdalena Ordinas que ha estat realitzant aquests 10 anys. També vam haver de contactar amb els propietaris de les caretes que sortien per Sa Coma prèvies a la creació de l’Associació. Per completar l’exposició, vam pensar que seria interessant aportar una mirada externa de la festa de Sant Antoni a Sa Coma, pel qual, convidarem a l’antropòleg Sebastià Vicens a fer una xerrada. Ell ha estat investigant com és la festa de Sant Antoni per la zona i ha aportat una visió més tècnica i objectiva. Amb la col·laboració dels membres de l’Associació dels dimonis de Sa Coma i d’en Juan, Guillem, i Pere, de l’Auditori, vam muntar l’exposició i, tota la feina feta en tres mesos, es va materialitzar en una celebració a Sant Antoni i els dimonis de Sa Coma”.

L’antropòleg Sebastià Vicens, començà la seva xerrada dient: “Bon vespre a tots i totes. Abans de res, vull agrair sincerament la convidada a en Toni i na Maria, perquè avui és una d’aquelles ocasions que més me satisfan professionalment. M’explicaré. En moltes ocasions, els antropòlegs som com a usurpadors culturals. Venim de fora, observam un esdeveniment o manifestació cultural que fa anys o segles que es duu a terme, l’analitzam, l’interpretam i després en feim una publicació científica utilitzant paraules molt pomposes. De forma més o menys conscient, això provoca que ens apropiem parcialment de la manifestació que analitzam o, si més no, del discurs que se’n fa sobre ella en l’àmbit acadèmic. Aquesta apropiació, moltes vegades és usurpació, perquè no contempla la mirada local o perquè no hi ha una retribució cap a la comunitat que ofereix i comparteix uns coneixements que són fruits d’anys de vivències i esforços”. Continua explicant l’origen de la festa, va ser una xerrada magnífica que van agraïr amb forts aplaudimentes tots els presentes.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.