Entrevista a Agustí Aguiló Orfila que encetarà l’any de concerts d’orgue del Convent de Manacor

L’Any 2023 l’Associació d’Amics de l’Orgue del Convent de Manacor va reprendre els concerts, després de gairebé sis anys d’aturada tècnica per la reparació de l’orgue. El primer concert d’enguany està previst per dia 20 de gener, a les 20 hores, i anirà a càrrec del jove Agustí Aguiló Orfila, en el que serà el concert 101 organitzat pels Amics de l’Orgue del Convent. Agustí ens conta com l’orgue és un dels seus instruments preferits ara mateix. És fill del director i violinista Agustí Aguiló, i la seva mare és també compositora i pianista.

Agustí , quin any vas néixer i quan començares a estudiar música?. Amb qui vas començar i què és el que recordes?
Vaig néixer a Palma el 22 de juny de 2010. A ca nostra , la música sempre hi ha estat present, ja que els meus pares són músics. El meu pare em va iniciar amb el violí i la meva mare amb el piano. Vaig entrar al Conservatori de Palma als vuit anys, i actualment estic cursant 2n curs de grau professional de piano amb el professor Joan Roig i Llenguatge Musical amb la professora Maria Victòria Lassalle. A més, estic estudiant orgue amb un gran professor i organista internacional, Bartomeu Manresa.

Quan comences a veure les possibilitats de l’orgue i comences a estudiar aquest instrument?
Des de petit anava als concerts d’orgue amb els meus pares, i vaig descobrir aquest instrument ara fa un any, quan formava part de l’Escolania dels Vermells de la Catedral de Palma. Als descansos dels assajos de l’Escolania, anava a tocar el piano i també em vaig apropar a l’orgue. La directora de l’Escolania, Gloria Berón, em va demanar que toqués el Kyrie a l’orgue acompanyant a l’Escolania en una missa de la Catedral i també que acompanyés a l’Escolania a la festivitat de Santa Rita a l’Església de la Mare de Déu dels Socors de Palma. Vaig descobrir que l’orgue té moltíssimes possibilitats de sonoritat amb els seus registres corresponents, i múltiples combinacions entre ells, afegint. a més, el tercer pentagrama a la partitura: el pedalier, també amb els seus propis registres. Cada orgue és un món diferent i extraordinari.

Quins orgues coneixes?

De Palma, conec els orgues de: l’Església de Santa Tereseta de l’Infant Jesús, Convent dels Agustins on hi ha la Mare de Déu dels Socors, el Convent de La Mercè, Esglésies de Sant Jaume, Sant Nicolau, El Terreno, Santa Creu, Santa Eulàlia, Sant Francesc, La Catedral, Sant Jeroni, Convent de la Concepció, La Porciúncula i la Parròquia de Sant Agustí. De la resta de Mallorca: Parròquia de Sant Bartomeu de Valldemossa, Parròquia de Sant Pere de Sencelles, Convent dels Dominics. d’Inca, Convent de Sant Bonaventura de Llucmajor, Parròquia de Sant Bartomeu de Montuïri, Parròquia de Porreres, Convent de Sant Vicenç Ferrer de Manacor, i Sant Francesc d’Inca, on rep les classes d’orgue. De Menorca: Parròquia de la Mare de Déu del Carme de Maó, Església de Santa Eulàlia d’Alaior i Església de Sant Martí d’Es Mercadal. De Catalunya: Parròquia de Sant Pere Apòstol de Torredembarra (Tarragona), Parròquia de Sant Joan Baptista de Tarragona, Parròquia de Sant Salvador del Vendrell, i l’Església de Sant Felip Neri de Barcelona. D’Itàlia: A San Giovanni Rotondo: Basílica del Padre Pío i Santa María de las Gracias, i a Pietrelcina: Santa María de los Angeles i Santa Anna.

Si haguessis de triar un orgue, quin seria?

Si hagués de triar-ne un dels que conec fins ara de Mallorca, triaria el del Convent Sant Francesc de Palma, construït per Jordi Bosch al segle XVIII, perquè té totes les possibilitats de tocar tota la música renaixentista, barroca i contemporània. Actualment toc a Palma als orgues de l’Església de Santa Tereseta de l’Infant Jesús, Convent dels Agustins i Convent de La Mercè. Quan vaig a Menorca, el de la Parròquia del Carme de Maó i quan vaig a Catalunya, el de Torredembarra i El Vendrell.

Quina és la teva il·lusió com a músic. T’agradaria seguir estudiant orgue, combinar piano i orgue, o combinar-lo amb el piano, o fer un altre tipus de formació, com per exemple direcció d’orquestra?
M’agrada tot el relacionat amb el món de la música. Ara estic centrat cursant els estudis professionals de piano i d’orgue. La meva il·lusió és ser concertista i un dia fer construir el meu propi orgue de tubs. Ja he pensat com ha de ser i he fet el disseny dels meus plànols a la meva mare, qui a més, és arquitecta. Ha de tenir 3 teclats, pedalier, i una sèrie de combinacions i acoblaments.

Per què tot un programa de J.S.Bach?

M’encanta Johann Sebastian. Bach, i l’orgue del Convent dels Dominics de Manacor sona molt bé i permet fer aquest tipus d’obres. Bach, és el rei de l’orgue i tota sa seva música està dedicada a la Glòria de Déu.

Moltes gràcies, Agustí, i enhorabona per la teva trajectòria musical. Vos afegir res més?

Vull agrair que hagin confiat en mi per a fer aquest concert al Convent de Sant Vicenç Ferrer de Manacor, i vull donar les gràcies particularment a na Bàrbara Duran Bordoy.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.