Celebrat a l’estació de Sant Llorenç un emotiu acte d’homenatge a la memòria de Tomàs Martínez i Miró

Després d’una llarga malaltia va morir el dijous 22 de febrer, el bon amic Tomàs Martínez i Miró, a l’estació de Sant Llorenç es va celebrar el diumenge dia 25, un emotiu acte d’homenatge i de record a la seva memòria.
Tomàs Martínez i Miró (Porreres, Mallorca 1954), va ser un destacadíssim activista social i cultural, sindicalista, recuperador i investigador de la cultura popular mallorquina i escriptor, polític i pedagog.
Es diplomà en magisteri a Palma (1974). Va exercir com a mestre d’ensenyament primari i d’adults. Formà part dels moviments de renovació educativa a les Balears i fou membre de la direcció de l’STEI des de 1990. En aquest àmbit dirigí l’Escola de Formació en Mitjans Didàctics de la qual en va ser responsable a Manacor des de 2017. També va ser membre del Consell de Redacció de la revista Pissarra des del 1983. Va ser Cap del Gabinet del Conseller d’Educació i Cultura en la legislatura 1999-2003.
Entre altres activitats, va ser director del grup musical Arpellots Havaneres Band, fundat el 1994, i el president de l’Obra Cultural Balear de Sant Llorenç des Cardassar. Com a estudiós de la cultura popular cal destacar la publicació de Terres de llegendes (1989), amb Miquel Sbert; Les festes a les Illes (1998), amb Maria del Mar Janer; Calendari llorencí 2009 (2008); Pronòstic, Calendari per a la Mallorca del 2010 (2009) -que també es publicà al llarg de sis anys més- i En Tià de sa Real. Notes per a l’estudi de la figura i l’obra de Sebastià Gelabert (2016), biografia del glosador Sebastià Gelabert ‘En Tià de sa Real’.Adia edicions va publicar la seva darrera obra: ‘Cada cosa a son temps i per Nadal, neules. Les neules. Notes per a l’estudi d’una tradició secular’. Durant deu anys va impartir classes que va fer per a ràdio Ecca, i que van ser emeses a Radio Popular. Component de la Coral Llorencina, juntament amb la seva dona. Va ser, a més, un dels fundadors i editors de la revista digital www.card.cat.
L’assistència a l’homenatge a Tomàs Martínez, va ser multitudinària i el va presentar el poeta, Andreu Matamalas, va començar amb unes paraules del llibre «Camins i caus» de la vídua de Tomàs, Francisca Grimalt, i amb el poema «amb paraules ben planeres» de Josep M. Llompart. A continuació va anar presentant a la resta de participants, en primer lloc actuà el grup Arpellots Havaners Band, del que en Tomàs n’era director i del que també forma part el seu fill, Tomàs, interpretaren dues havaneres. Segons els seus companys en Tomàs, a més del director, era l’ànima del grup, i el trobaran molt a faltar.
Seguidament, hi va haver la participació de la Coral Llorencina que dirigeix Tomeu Ginard , i de la que en Tomàs n’era component juntament amb la seva dona Francisca.
A continuació Andreu Matamalas, va anar presentat a la resta de participants a l’homenatge: Tomeu Estelrich, Plataforma pel tren de llevant, Neulers (Bàrbara Llinàs), Coral de Sant Llorenç, STEI, Bàrbara Servera, Dolors Sánchez, Josep Cortès, Joana Salas ( text de Joan Gomila), Text de Felip Forteza llegit per Francisca Grimalt, Guillem Pont, Marosa, Catalina Ferrer, Jaume Barceló, Antònia Santandreu, Jaume Bonet, Magdalena Ordinas, Caterina Oliver, Toni Canyelles, Amics del Ferrocarril, Joan Torrens de radio Ecca, i Toni Cànoves.
Tots tinguerem unes emotives i merescudes paraules per en Tomàs que va ser sobre tot una bellissima persona i un amic molt apreciat que trobarem a faltar.
Descansi en Pau!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.