L’actual batle de Sant Llorenç des Cardassar, Jaume Soler Pont (Sant Llorenç 24 d’agost de 1990) és graduat en Biologia per la Universitat de les Illes Balears, i ha treballat com a tècnic de Medi Ambient. A les passades eleccions municipals es va presentar amb el Partit Popular i va aconseguir la batlia amb un pacte amb els partits Gent Per Sa Coma, Cala Millor, s’Illot- El Pi encapçalat per Emília Díaz-Asensio, i Unió Independent Carrionera, amb Miquel Font Rosselló com a cap de llista.
Jaume, què destacaries del teu primer mig any al front de la batlia llorencina?
La gran implicació de tots els tècnics i regidors. Intentam tramitar els projectes amb rapidesa i sempre tenim els tècnics a la nostra disposició. En aquest mig any s’han renovat contractes de neteja viària i recollida de residus de tot el municipi, uns contractes que duien més de 2 anys caducats. Si no hi ha novetats, la nova empresa iniciarà la seva activitat el proper 1 d’abril. S’han atès temes de primera urgència, com era la manca d’un caixer automàtic a Son Carrió i la tramitació completa del CEIP Sant Miquel, i s’han analitzat les mancances de tots els centres escolars del municipi per atendre les necessitats que ens transmeten els directors dels centres. També, a través de les distintes administracions, s’han establert les línies de treball per a millorar el cicle de l’aigua municipal. Sabem que és un bé escàs, important i que cal estar preparats per futurs esdeveniments de sequera. Entre altres, s’ha tramitat per complet la reobertura del bar-restaurant conegut com el “Cafè del Sol”, on s’han elaborat els diferents plecs de condicions i s’ha licitat la concessió. Ara queda executar les obres, previstes en un termini màxim de 6 mesos. També s’ha millorat tota la fontaneria de la zona del Passeig de la Mar, evitant així tenir les zones verdes deteriorades i assegurant l’aigua regenerada en cada una d’elles. En segons quins punts la zona presentava una imatge bastant deteriorada.
Satisfet amb el pacte que signareu el PP amb els partits de sa Coma i Son Carrió?
Sí, totalment. És un gust poder fer feina amb ells, estan tots molt implicats i ens transmeten les diferents necessitats de tots i cada un dels nostres nuclis de població.
Com a batle, i a més, tècnic de Medi Ambient, què trobes del desastre de les palmeres de sa Coma i Cala Millor, que estan podrides i són un greu perill pels vianants. Quan teniu previst arrabassar-les?
De fet, ja s’estan retirant tots aquells exemplars de s’Illot, Sa Coma i Cala Millor que no presenten un bon estat, seguretat ja fa anys que s’haurien d’haver retirat. Les tasques han finalitzat aquest mateix mes de febrer i s’eliminaran més de 85 exemplars de manera urgent. De tal manera, en les pròximes setmanes també s’iniciarà un pla d’arbrat municipal per conèixer l’estat de tots els elements vegetals, ja que poden ser un potencial problema pels usuaris dels nostres nuclis de població. Com sabeu, la major part d’aquest arbrat municipal fou introduït fa un grapat d’anys, per tant, cal conèixer la salut de cada individu per prevenir futurs esdeveniments desafortunats. La idea és minimitzar el perill enfront d’una possible caiguda i millorar de forma considerable la imatge i la salut dels nostres nuclis de població costaners.
Actualment a Cala Millor i sa Coma s’estan fent obres i reformes, quines acabaran abans de que comenci la temporada turística?
La previsió és que totes les grans obres que es troben en actiu (avinguda Savines, plaça de s’Estanyol i carrers Llum, Olivera i Bonança) acabin dins aquest pròxim mes de març. Quedarà pendent l’execució dels altres tres carrers de Cala Millor (Carrer Platja, Alosa i Dofí) que s’iniciarà en acabar la temporada turística, ja entrat el mes de novembre. Pel que fa al bar-restaurant situat al Parc de la Mar, més conegut com a Cafè del Sol, les obres començaran aquest mes de març i s’allargaran en els propers mesos de primavera fins que l’obra estigui acabada. La intenció es la de reobrir l’establiment el més aviat millor.
Pel que fa a la zona costanera de Sa Coma, també tenim alguns projectes d’interior de renovació de la pavimentació del carrer Margalides i carrer Alzina que s’iniciaran dins aquest mateix any 2024.
Aquesta setmana ha sortit a licitació les obres de reforma de l’Escola de Son Carrió. Creus que serà possible començar les obres el proper estiu?
Sense dubte, aquesta és una notícia molt esperada. Les obres del CEIP Sant Miquel s’iniciaran quan acabi aquest curs escolar 2023/24 i s’allargaran durant un període aproximat de 12 mesos. Aquestes es realitzaran en una única fase per accelerar al màxim el conjunt de les obres. El CEIP Sant Miquel era i és una prioritat per aquest Equip de Govern.
Personalment volia agrair als diferents organismes, especialment a l’IBISEC, al conseller Antoni Vera i la regidora d’educació, Joana Maria Cabrer, per la ràpida tramitació d’aquest projecte educatiu. També a l’AFA de Son Carrió, pel seu gran suport i per tota la feina altruista que han fet al llarg d’aquests darrers anys per a treure definitivament aquest projecte.
Quins són els projectes que voldries poder dur a terme l’actual legislatura, en els diferents nuclis del terme llorencí?
En cada cas ens adherim a les necessitats que ens transmeten els nostres companys de l’Equip de Govern, tenim molt bona relació i encara una millor comunicació. Hi ha projectes molt necessaris. La major de les prioritats és aconseguir eliminar les diferents barreres arquitectòniques del torrent de Ses Planes, que també passa per Son Carrió i desemboca a s’Illot. En les pròximes setmanes el projecte de la variant entrarà en l’etapa d’aprovació inicial i s’espera tenir-lo enllestit (tot i la tramitació burocràtica) per aquest 2024. Referent a Son Carrió, s’ha assolit un conveni amb carreteres per a millorar el drenatge del Xaragall de Son Manxo en tres punts crítics, que esperem tenir redactat per aquest proper mes d’abril.
Els centres educatius són una prioritat?.
Sí. El CEIP Sant Miquel definitivament s’ha desenquistat i el projecte ja es troba en estat de licitació. El projecte d’ampliació de na Pol de Sa Coma està pràcticament acabat, i de la mà de la Conselleria s’està elaborant un conveni de millora del col·legi Punta de n’Amer, que presenta algunes mancances estructurals que s’han de reparar de manera urgent. En uns mesos hauran acabat les obres de l’escola de 0 – 3 anys de Sant Llorenç, així que els nins i nines deixaran els barracons de s’estació. De tal manera, també s’està realitzant el projecte de millora d’aclimatació del col·legi Mestre Guillem Galmés de Sant Llorenç. Paral·lelament a aquestes actuacions, és de ben sabut que a tots ens agradaria poder tenir educació secundària al nostre municipi.
I pel que fa a la connectivitat, quins projectes tenen prioritat?
Referent a la connectivitat municipal, tenen prioritat el projecte del Camí de Son Moro a Cala Millor i el camí des Cos de Sant Llorenç, on segurament en aquests pròxims mesos tindrem algunes novetats. Un tema recurrent és la falta de sòl industrial a tot el municipi, fet que implica la contínua sanció urbanística. Cal aportar solucions urgents a través de sòl industrial per tal de garantir aquest sector que en depenen tantes famílies del nostre municipi.
Va ser complicat instal·lar el caixer automàtic de Son Carrió? Era una reivindicació de ja feia un raig d’anys.
No va ser gens complicat. Ho vam gestionar a través del regidor de turisme, Joan Mestre, i del delegat de Son Carrió, Miquel Font. En uns dies es van iniciar els tràmits corresponents per a la seva instal·lació. Entenem la reivindicació, era una actuació totalment necessària a Son Carrió.
Els residents de sa Coma denuncien el mal estat en què es troben les Savines de la platja de sa Coma, ens podries comentar alguna cosa d’aquest tema?
Antigament, la platja de sa Coma comptava amb un gran savinar que s’ha minimitzat i degradat al llarg d’aquestes darreres dècades. Des del Departament de Medi Ambient s’ha tramitat un informe a la Conselleria de la Mar per sembrar alguns nous individus per a garantir la presència d’aquesta espècie sobre la platja de sa Coma i, d’aquesta manera, retornar a aquell ecosistema característic.
L’acordonament està en mal estat i els panels informatius no hi són...
A més del panel informatiu de la protecció de les savines, també s’ha demanat la substitució dels pals i cordons dunars delimitatius que protegeixen aquesta espècie i que permeten la retenció de l’arena de l’ecosistema dunar, així com les corresponents tasques de manteniment d’aquests exemplars. A més, s’intentarà coordinar l’actuació amb l’alumnat de les tres escoles municipals per conscienciar als nostres infants de la necessitat de tenir cura del medi natural i de la importància que tenen les savines en aquest ecosistema litoral.
Estat actual de les savines que l’any 2007 es van protegir.