Enregistrament del nou disc de la Banda de Música de Felanitx amb les obres dedicades al vi que encarregaren a distints compositors

La Banda de Música de Felanitx ha gaudit d’enregistrar les obres dedicades al vi que havia encarregat als compositors Albert Guinovart, José R. Pascual-Vilaplana, Kevin Houben, Otto M. Schwarz, i Víctor Ferragut. Quíbia, Falhànis, Dance into the sun, Ànima negra i ÀN/2 són els títols de les obres que estan inspirades en els cinc vins que es varen sumar a la iniciativa.
La idea del projecte, engegat pel director de la Banda, vol retre un homenatge a Felanitx com a terra del vi. Durant el segle XIX, n’exportava a França quan tenien fil·loxera a les seves vinyes, i que arran de la bonança econòmica a la vila, l’activitat musical era diària i viva.

A partir d’aquest projecte, la Banda va fer un tast-concert d’estrenes on la tradició i innovació es trobaren sobre l’escenari. 5 obres originals per a 5 vins amb denominació d’origen pròpia.
El vi s’exporta, i gràcies a la iniciativa del projecte, ara és la música d’aquests compositors la que ja s’interpreta en nombrosos països del món, inclús n’hi ha alguna que en certàmens. S’ha augmentat el patrimoni musical de Felanitx i aquestes obres ja tenen una repercussió internacional.

José R. Pascual-Vilaplana, compositor valencià, escrigué sobre Falhànis, inspirat en el vi Castell de Santueri blanc. Ens conta que en aquest indret entre el Castell de Santueri i el Puig de sa Mola va nàixer temps enrere una banda de música. Les bandes, com el vi, naixen de la terra, del seu flaire, de la seua saó. I com a terra, es transforma i es sorprèn a mesura que el temps avança. Aquesta partitura beu de la tradició musical de Felanitx i les seues melodies com ara el Ball dels Cavallets, el Ball de Gegants o el Ball de Sant Joan Pelós. En una barrica harmònica ben variada, la música es deixa mullar pel suc de la tradició i enlaira aromes de futur.

Otto M. Schwarz, el compositor austríac d’Ànima negra, una obra divertida, plena de referències a la música espanyola i mallorquina, va venir expressament per assistir a les sessions d’enregistrament d’aquesta, orientant a la formació a interpretar-la de la manera més fidel a la seva idea, posant més èmfasi en l’emocionalitat que no tant en la perfecció tècnica. El dia anterior havia estat convidat a visitar la bodega que produeix aquest vi que, dit seu, tant li agrada.

Albert Guinovart, compositor català, composa Quíbia, una obertura inspirada en el vi amb el mateix nom d’Ànima Negra. Temps enrere en Llorenç Mostel, profeta i vividor quíber, de professió mercader, va començar a fer servir la paraula quíber, en principi per anomenar segons quines persones que li havien fet patxoca. Amb el temps la denominació es va restringir, o la vàrem restringir, a la gent amb qui ell es feia. Manacorins o manacorers, felanitxers, gabellins, llorencins, santanyiners. Un bon dia, preguntat sobre el nom del país on vivim els quíbers, sense dubtar-ho respongué Quíbia.

Kevin Houben, compositor belga, és l’autor de Dance into the sun. Inspirada en el vi Castell de Santueri Rouge que en boca és elegant, equilibrat i fresc i amb un marcat caràcter de la zona que prové. Segons paraules del propi compositor, l’origen d’aquest vi es troba al castell medieval de Santueri. Un vi amb esperit, fresc i rodó on pots provar el clima mediterrani. Felanitx és també conegut pel seu clima assolellat! Kevin Houben va escriure aquest alegre ball al sol amb un ritme característic del renaixement.

Víctor Ferragut composa ÀN/2 i ens conta que és una petita peça d’agraïment a tots els compositors que han fet possible aquest projecte i que incorpora alguns dels ingredients que es podran escoltar en la resta d’obres d’encàrrec. Amb la intenció de crear un maridatge entre vi i música, a manera de sinestèsia, aquest treball no té més pretensió que compartir amb l’oient algunes sensacions que podria experimentar un en la degustació d’una copa de vi de ÀN/2

La gravació de la música ha tenir lloc a l’Auditori de Porreres de dia 29 de febrer al 3 de març , sota la direcció artística de Víctor Ferragut i l’atenta mirada del productor audiovisual Miquel Brunet i el seu equip.

La iniciativa ha estat valorada molt positivament per tots els membres de la Banda, pel fet d’aprendre a fer, de posar en pràctica tot allò estudiat als assajos setmanals i d’elevar-ho a un nivell superior enregistrant la música per a que quedi constància d’aquest moment en la posteritat.

Malgrat han viscut sota pressió, durant els quatre dies de feina i convivència, la Banda ha mostrat els valors que la caracteritzen com a agrupació i com a persones que la formen. Ha estat una constant el civisme, la disciplina, l’empatia, el respecte, la responsabilitat, la gratitud i la paciència.

La Banda de Música agraeix a l’equip tècnic i humà de l’Auditori de Porreres la seva bona predisposició i de les facilitats i comoditats que els han brindat. Agraeix a les famílies la logística i la implicació en l’educació dels seus fills, així com el suport i l’aportació econòmica per part de l’Ajuntament, indispensable per dur a terme un projecte cultural i educatiu.

Com passa amb el bon vi, haurem d’esperar una mica per a poder escoltar l’enregistrament. Mentrestant, la Banda us convida a que l’acompanyeu als concerts i actuacions que prepara habitualment.

Fotos Guillem R. Simó.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.