Es presenta a Barcelona, Palma, Porto Cristo i Manacor al llarg del mes d’abril el nou llibre d’Antoni Ferrer Vallespir Una droga llamada Helen, (otra) película rodada en Mallorca”

Un nou llibre de Es Cau edicions veurà la llum aquests pròxims dies, es titula “Una droga llamada Helen, (otra) película rodada en Mallorca” i és el seu autor Antoni Ferrer Vallespir.
L’obra és un exhaustiu repàs a través del que es denomina buidatge d’hemeroteca d’una de les pel·lícules menys conegudes de les filmades a l’arxipèlag balear, Una droga llamada Helen, des que es va començar a rodar en el Eurotel de Costa dels Pins al setembre de 1969 fins a la seva estrena en el Palau Avinguda de Palma el 14 de setembre de 1971 i mesos més tard a la Sala Imperial de Manacor el 2 de març de 1972, i el que ha quedat d’ella en el transcurs del temps.

Sobre el cinema filmat a Mallorca
Es sol qualificar a Mallorca com un gran plató de cinema. Un lloc ideal per a filmar gràcies al paisatge, al clima i a tota la infraestructura necessària, tant tècnica com humana, concentrada en un reduït espai. Al llarg del segle XX i el que portem del XXI moltes han estat les pel·lícules que s’han rodat, en part o íntegrament, a la nostra illa, encara que per a la memòria col·lectiva hi ha un títol indissolublement unit a Mallorca: l’obra mestra de Luís García Berlanga, El Verdugo (1963). Obvi és a dir que també hi ha altres pel·lícules que han format part, en major o menor mesura, de l’imaginari popular com El secreto de la Pedriza de Francisco Aguiló (1925), Tempestad en el alma de Juan de Orduña (1949), Jack, el negro, de Julien Duvivier i José Antonio Nieves Conde (1950), Bahía de Palma de Juan Bosch (1962), La mujer de paja de Basil Dearden (1964), El mago de Guy Green (1968), Un invierno en Mallorca de Jaume Camino (1969), Krakatoa, al este de Java de Bernard J.Kowalski (1969), Muerte bajo el sol de Guy Hamilton (1982), Bearn de Jaume Chavarri (1983), La señora de Jordi Cadena(1987) sense oblidar-nos, tampoc, de les més recents com La Caja Kovak de Daniel Monzon (2006), Cloud Atlas de Tom Tykwer, Lilly Wachowski i Llana Wachowski (2013), Verano rojo de Carles Jofre (2017), o Pan de limón con semillas de amapola de Benito Zambrano (2020) a més de les modestes i molt peculiars produccions dels cineastes mallorquins Martín Garrido, pare i fill, etc.

Sobre Una droga llamada Helen, la pel·lícula.
Pocs són els estudis que analitzen el cinema rodat a la nostra illa que citen a Una droga llamada Helen, una coproducció entre Espanya, Itàlia i França filmada en l’últim trimestre de 1969 a Mallorca, principalment a Palma, Formentor i el llevant de l’illa (Porto Crist, Artà, Cala Ratjada, etc). La pel·lícula va ser dirigida per l’italià Umberto Lenzi i protagonitzada per la nord-americana Caroll Baker i el francès Jean Sorel a més d’Anna Proclemer, Marina Coffa, Luís Davila, Alberto Dalbes i, en un petit paper, el manacorí Gaspar Forteza. Qualificada pel propi realitzador com un thriller amb clares influències del cinema negre francès de l’època, com Las Diabólicas, A pleno sol o La piscina, a Itàlia, en canvi, l’encasellen com una precursora del giallo, la variant italiana del thriller, del qual és el màxim exponent Dario Argento amb la seva tríologia composta per El pájaro de las plumas de cristal (1969), El gato de las nueve colas (1971) i Cuatro moscas sobre terciopelo gris (1972) considerades comgiallos en estat pur. Es denomini com a policíaques o poliziescos, thriller, el polar-noir francès, el criminal germànic o giallo, la realitat és que Una droga llamada Helen ha estat sempre una de les grans oblidades entre el cinema rodat a Mallorca, o bé per la seva escassa rellevància cinematogràfica o bé per la polèmica que va sorgir al principi del rodatge quan el seu director, Umberto Lenzi, es va enfadar per una crònica signada pel periodista Xim Rada que es va publicar en Diario de Mallorca. L’empipament va motivar que alguns mitjans informatius quedessin vetats del dia a dia de la filmació.

Sobre el llibre
Aquest llibre vol contribuir a corregir una injustícia històrica i rescatar de l’oblit una pel·lícula que, actualment, pocs són els que es recorden d’ella i, que a ningú o a gairebé ningú sembla importar-li. L’obra té com a base un treball que es va publicar en la revista Perlas y Cuevas de Manacor en 2003, treball que ha estat ara revisat, adaptat, actualitzat i ampliat pel seu propi autor.

Més sobre la pel·lícula

Una droga llamada Helen no és un bona pel·lícula, ni ho va ser abans, ni ho és ara, ni ho serà mai.
Però si és molt representativa d’una mena de cinema de gènere que es va fer per Itàlia i Espanya al llarg de les dècades dels seixanta i setanta del passat segle. Un tipus de cinema
i una indústria del qual el seu director, Umberto Lenzi, va ser fidel i lleial servidor.
El que si es pot garantir és que la Mallorca que fotografia aquesta pel·lícula llueix bé en la pantalla i, encara que només sigui per això, ja val la pena reivindicar-la i treure-la del més absolut oblit.

Sobre l’autor

Antoni Ferrer Vallespir (Manacor 7 de juliol de 1958). Periodista, investigador i activista cultural, va editar i va dirigir la revista de Manacor Perlas y Cuevas fins al seu tancament al desembre de 2023. Actualment dirigeix És Cau edicions, segell editorial que va fundar al maig de 2023. Molt vinculat a l’ambient cultural i artístic manacorí, participa, – o ha participat,- de manera molt activa en fundacions, institucions i patronats de caràcter municipal i associacions majoritàriament culturals. Ha presentat llibres, pel·lícules i exposicions, ha pronunciat conferències i pregons, ha moderat debats, ha participat en programes televisius i radiofònics i ha estat col·laborador en mitjans de comunicació d’àmbit insular. És, a més, autor de nombrosos treballs de recerca històrica que han vist la llum en llibres col·lectius, revistes especialitzades i mitjans informatius digitals. La seva col·lecció relacionada amb el món del cinema (llibres, publicacions, cartelleria, afitxes, fotocromos, etc.) està considerada, possiblement, com una de les més importants d’Espanya. És autor dels llibres: Jaime de Juan i Pons: breves pinceladas de una vida apasionante i Pantallazos de vida, aquest últim en col·laboració amb Juan Riera Dalmau.

Presentacions del llibre

Després del seu llançament a Barcelona la primera setmana d’abril, els actes de presentació del llibre seran els següents:
Divendres 12 d’abril a les 19’30 h. a Univers del Còmic (c/Nuredduna, 7) de Palma. Intervindran Sebastià Rubí i Antoni Ferrer Vallespir.
Divendres 19 d’abril a les 19’30 h. al Centre de Cultura de Porto Cristo. Intervindran la delegada municipal de Porto Cristo Antònia Llodrà i Antoni Ferrer Vallespir. Tot seguit es projectarà la pel·lícula “Una droga llamada Helen”. Entrada gratuïta.
Divendres 26 d’abril a les 20 h. a s’Agrícola de Manacor. Intervindran Antoni Truyols, Gaspar Forteza i Antoni Ferrer Vallespir. Tot seguit es projectarà la pel·lícula “Una droga llamada Helen”.
Entrada gratuïta.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.