Manacor acull el Festival Internacional IV Cicle Orgue d’Avui

L’Associació d’Amics de l’Orgue del Convent de Manacor ens fa arribar la programació del Festival Internacional IV Cicle Orgue d’Avui, que es durà a terme del 12 al 21 de setembre, dins del marc de la Fira d’aquest mateix mes. Aquest Festival presenta diverses activitats: tres concerts, una máster class i una conferència que volen arribar a diferents segments de públic. El Amics del Orgue destaquen el gran nivell artístic i intel·lectual de tots els convidats, que han mostrat un gran interès per participar en aquest festival manacorí.

L’Organista Pedro Aguiló enceterà el Festival el 12 de setembre a les 20´00 hores, amb un concert titulat “Gaspar Aguiló. Entre el postromanticisme i l’expressionisme”. En aquest concert, Pedro Aguiló oferirà l’estrena d’algunes obres del seu padrí Gaspar Aguiló Forteza (1926-2024): “Estrella de Mar, “Tema i variacions” i “Suite per a orgue”, aquesta darrera serà una estrena absoluta.
Pedro Aguiló va néixer l’any 1994 i és professor de piano al Conservatori Professional de Música de Mallorca. Es forma en el conservatori professional de música de Mallorca i el superior de les Illes Balears, on realitza estudis professionals de piano, orgue i clavicembal; i superiors de piano i composició, obtenint tres premis extraordinaris i dues mencions honorífiques. Posteriorment s’especialitza en la interpretació de la música amb criteris històrics en el Màster de Musicologia, Educació Musical e Interpretació de la Música Antiga de l’ Escola Superior de Música de Catalunya (ESMUC), amb Lucca Guglielmi.

El 13 de setembre, el felanitxer Bartomeu Manresa, organista de Santa Creu de Palma, oferirà una másterclass titulada “Introducció a la interpretació de l’orgue» (Toc al teclat, registres i sonoritat)”. Està oberta a estudiants de tecla del grau professional i superior, i també a altres músics interessats en descobrir els principis interpretatius de l’instrument. Per a la inscripció, cal contactar amb l’AOCM; escrivint un correu a orgueconventmanacor@gmail.com. Nascut a Felanitx, Manresa va estudiar orgue entre el Conservatori de les Illes Balears i el Conservatori superior de Barcelona amb Bartomeu Veny i Maria Nacy, respectivament. L’any 2006 es va graduar com a professor d’orgue amb la màxima qualificació i va aconseguir el premi extraordinari de fi de grau. Alhora va anar completant la seva formació amb la prestigiosa organista Montserrat Torrent. Ha assistit a diferents cursos internacionals de repertori organístic amb professors de gran renom com ara Jean-Claude Zehnder, Luigi Ferdinando Tagliavini, Enrico Viccardi, Hans Hellsten, Matthew Provost i Andrés Cea. És també diplomat en educació musical i llicenciat en comunicació audiovisual. El seu repertori és molt ampli i inclou música des del renaixement fins a la contemporània. Actualment és professor d’orgue al Conservatori Professional de Música d’Inca i membre de la Comissió Internacional de Música Sacra (CIMS).

Dia 14 de setembre a les 11 h. està programada una conferència de Josep Martí, titulada “Izumi Kando: L’esperit creatiu d’una organista”. Josep Martí, doctorat l’any 1985 a la Philipps-Universität de Marburg (Alemanya), treballa des de 1989 com a antropòleg a la Institució Milà i Fontanals del Consell Superior d’Investigacions Científiques (Barcelona) on dirigeix projectes d’investigació de la seva especialitat. Al llarg de la seva carrera professional, els principals temes d’investigació s’han centrat en els àmbits de les noves significacions socials del patrimoni cultural intangible, identitats col·lectives i cultura, antropologia de la música, antropologia del cos y, més recentment, posthumanisme. Actualment és el president de l’Institut Català d’Antropologia.

Just després de la conferència de Josep Martí, a les 11.45, s’oferirà un tast de vins mallorquins ecològics al claustre (portal interior del Convent), per donar pas al concert a d’Izumi Kando a les 12 h.: “L’exuberància de l’orgue. Des del rococó francès i italià fins els compositors d’ara”. Després d’estudiar orgue a la Universitat de música d’Osaka i al Conservatoire National Supérieur de Musique et de Danse de Lyon (França), Izumi Kando estudià música ibèrica antiga per a orgue a Barcelona. Ha donat nombrosos concerts com a solista i en formacions orquestrals tant a Europa com al Japó. Izumi Kando ha efectuat diversos enregistraments per a pel·lícula, ràdio, CD i televisió. L’any 2004, dins de la programació del Fòrum de les Cultures (Barcelona), s’estrenà Euràsia, música per a ballet clàssic composta i interpretada per ella mateixa.

Dia 21 de setembre, a les 12 h. tindrà lloc el concert de l’organista menorquí Tomé Olives, “ La música en el temps i en la vida”, amb obres de la seva pròpia composició.
Nascut a Maó l’any 1972 obté els títols superiors de llenguatge musical, harmonia, composició, i orgue; va estudiar amb Montserrat Torrent i va ampliar estudis a Munich amb Klemens Schnorr, i a París amb Marie Clair Alain i Eric Lebrun. És organista titular de la S.E. Catedral de Menorca des de fa 30 anys i participo en els Matins a l’orgue a Santa Maria de Maó. A Menorca ha estrenat alguns espectacles multidisciplinars com els videomapings l’ orgue viu a Maó, l’acte sacramental El Davallament a Mercadal i al Socors de Ciutadella Katarsis i Agape Ha fet concerts per Europa, Estats Units, Japó, Nova Zelanda, Russia, Brasil i Austràlia. Una de les curiositats del seu currículum és que ha estat professor del reconegut pianista Marco Mezquida.

Des de l’Associació Amics de l’Orgué del Convent de Manacor, volen remarcar que el Festival ha estat possible gràcies a la col·laboració de l’Institut d’Estudis Baleàrics, l’Ajuntament de Manacor, l’Àrea de Creació Acústica (ACA) i les parròquies de Manacor.
Volen convidar, així mateix, a tots els amants de la música i a tots els interessats en el patrimoni manacorí a participar dels concerts. El format del concert és taquilla inversa,és a dir, el públic fa donació del que considera oportú a a la sortida del concert.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.