Entrevista a Mn. Jaume Mercant que ens parla del seu segon doctorat i de la vida intel·lectual

En aquesta ocasió entrevistam Mn. Jaume Mercant Simó, director de la Biblioteca Diocesana i professor de filosofia al Centre d’Estudis Teològics de Mallorca, a més de rector de Sant Llorenç, Son Carrió i Son Servera. Ho feim amb motiu del seu segon doctorat “cum laude”, com vàrem informar fa poc en aquesta revista. Avui ens veim amb ell per fer-li unes preguntes, de manera que així el puguem conèixer una mica millor.

– Ens podria dir qualque cosa de la Biblioteca Diocesana, de la qual és director?
– És una biblioteca importantíssima que conté uns 175.000 llibres i uns 80.000 números de revistes científiques. Però sobretot destaca pel magnífic fons antic, amb valuosos còdexs manuscrits medievals, alguns de l’any 1300 aproximadament, i també amb un centenar d’incunables i uns 300 post-incunables. Per a mi és un orgull estar al capdavant d’aquesta institució, però també és una responsabilitat molt gran.

– Vostè ha fet una tesi doctoral en Dret sobre la doctrina jurídica de Domingo de Soto. Ens podria dir breument qui va ser aquest pensador espanyol?
– Domingo de Soto fou un dominic molt famós del segle XVI, però que ara, curiosament, està una mica oblidat. A la gent li sonarà més el nom de Francisco de Vitoria. Ara bé, Soto, amb Vitoria, fou cofundador de l’anomenada Escola de Salamanca. A més a més, va ser confessor de l’emperador Carles V, va participar en el Concili de Trento i va defensar els drets dels pobres i també dels indis d’Amèrica. Per altra banda, va ser un erudit de primera magnitud. Totes les seves obres, filosòfiques, teològiques i jurídiques, varen ser best sellers a la seva època.

– Quina importància té la filosofia jurídica?

– No podem basar la vida política i jurídica sols en el compliment deontològic de les normes o lleis. La comunitat social s’ha de regir més per uns principis justs que per les normes. Sobretot m’estic referint als principis del dret natural i del sentit comú de la intel·ligència que Déu a tots ens ha donat. Els principis són estables i les normes són mudables, i aquestes, a vegades, si no són del tot justes, provoquen desordre i frustren l’harmonia social. Per aquest motiu, necessitam lleis i polítics que es moguin més per principis i no per interessos partidistes o per l’ambició del poder. Els polítics han d’actuar sempre en ordre al bé comú, el qual, com deia Aristòtil, és major i més diví que el bé particular.

– Sabem que, com a projecte, té intenció de seguir estudiant. Ens en podria parlar?

En efecte, en aquests moments estic fent el meu tercer doctorat, aquesta vegada en teologia, en l’especialitat “Tradició tomista i pensament medieval”. Ja tenc una tercera part de la tesi redactada, íntegrament en francès, clar, ja que aquest doctorat el faig a França, concretament a la Universitat Catòlica de Toulouse.

– Fa uns anys ja va fer un primer doctorat, no és així?

Sí, el 2017, a Barcelona, en aquesta ocasió en Estudis Tomístics, o sigui, Filosofia Tomista. El vaig fer sobre la metafísica del coneixement de Karl Rahner. Em va dur molta feina, però vaig quedar molt satisfet i també molt content per rebre, finalment, el premi extraordinari de doctorat.

– Té qualque publicació feta i qualcuna altra en projecte?

Sí, vaig publicar la primera tesi, de 1076 pàgines, i també altres llibres més breus. Aquests dies estic preparant la publicació d’aquesta segona tesi doctoral per a l’editorial de la Pontifícia Universitat de Salamanca. L’editor m’ha dit que quedarà un llibre d’unes 900 o 1000 pàgines… Bé, si no es llegeixen aquests totxos, almanco em consola que serviran per a aguantar les portes.

Per acabar, ens diria unes paraules per al jovent que està en procés d’estudi?
Sí, clar! Que aprofitin aquest temps de formació per a adquirir un bon hàbit d’estudi o, almanco, de lectura. És avui més necessari que mai que els membres de la societat tenguin una ment ben estructurada, una intel·ligència ben formada, amb sòlids principis i criteris, i també amb un sa esperit crític i les idees molt clares. Sols així podrem fugir de la manipulació de les masses i de les ideologies més tòxiques i deliqüescents. En definitiva, si volem una societat justa, la lluita s’ha de començar en el plànol de les idees, perquè, no ho oblidem, “les idees sempre tenen conseqüències”.
Mossèn Jaume Mercant Simó

El rector, amb la seva mare, Magdalena

Mn.Jaume recollint el seu 2on doctorat.

Un pensament a “Entrevista a Mn. Jaume Mercant que ens parla del seu segon doctorat i de la vida intel·lectual

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.