L’edició més internacional del FestMusic Mallorca convoca una ‘master class’ i un concurs de cant

La inauguració serà el pròxim 12 d’abril al Palau Can Vivot amb un concert de violoncel i piano
El festival FestMusic Mallorca 2025 avança les dates dels seus concerts, que començaran el pròxim 12 d’abril a la seva seu del Palau Can Vivot de Palma amb un concert del pianista Jacopo Giacopuzzi i el violoncel·lista Gabriel Fiol.
Aquesta cinquena edició serà la més internacional, amb la participació d’artistes procedents d’Itàlia, Alemanya i els Estats Units, i la col·laboració i intercanvi amb tres festivals. Com a novetat, i reforçant l’objectiu de créixer i innovar en la seva oferta, el FestMusic convoca una master class de cant d’una setmana a la
finca Son Bono, que finalitzarà el 12 de juliol amb un concert-concurs dels alumnes inscrits. Amb aquesta gran gala lírica oberta al públic, el festival clausurarà la temporada.
El premi d’aquest certamen, amb un jurat format per professionals de la música clàssica, consistirà en una actuació a l’edició del
festival de 2026.
“Aquest any, el més important és que establim les bases de la projecció internacional del FestMusic Mallorca. El públic podrà escoltar artistes de fora que viatgen expressament per actuar amb nosaltres i, alhora, artistes mallorquins podran actuar
en festivals amb els quals col·laborem, com el Tramonto Festival, de Califòrnia; l’Herbst Musicaux, d’Itàlia, o el Cello Herbst, d’Alemanya. Això impulsa la projecció exterior dels músics de les Balears”, explica la soprano Carme Garí, creadora i directora del FestMusic.
Programa
Per primera vegada, el FestMusic Mallorca començarà en plena primavera.
Durant el concert inaugural, el 12 d’abril, Jacopo Giacopuzzi, pianista italià resident a Califòrnia, i el mallorquí Gabriel Fiol, violoncel·lista, interpretaran sonates de Beethoven, Brahms, Clara Schumann i Robert Schumann, en un recorregut que va des de finals del classicisme fins al colofó del moviment romàntic, segles XVIII i XIX.
“He triat que toquéssim sonates perquè és una forma musical que permet que el violoncel pugui competir en igualtat amb el piano. El piano té una sonoritat molt forta, i la sonata dona veu al violoncel al costat del piano”, comenta Fiol.
“El repertori que tocaré amb Gabriel encarna l’essència mateixa de la tradició del violoncel i el piano. El diàleg serà tan fluid que semblarà un monòleg d’una sola veu, una fusió orgànica de dos instruments”, apunta Giacopuzzi.
El programa continua al maig amb dos concerts. En el primer, la pianista italiana Margherita Santi presentarà el dia 3 el seu disc Fantasies, per al qual ha triat una forma musical que permet més llibertat expressiva, representada per composicions de Mozart, Beethoven, Chopin i Robert Schumann. La intèrpret, també directora del Herbst Musicaux Festival de Verona (Itàlia), reflexiona:
“La fantasia és connexió amb alguna cosa més gran, és llibertat, recerca, creativitat.
Aquest àlbum és el resultat d’anys de reflexió i va sorgir de manera natural”.
El Quarttetto Libertango viatja a Can Vivot des d’Alemanya el 31 de maig amb un homenatge a Astor Piazzolla. Creat el 2021 amb motiu del centenari del compositor argentí, el quartet va ser fundat per la violoncel·lista alemanya
Felicitas Stephan i l’acordionista finlandesa Heidi Luosujärvi, totes dues de formació clàssica. A elles s’hi van unir el bandoneonista Petteri Waris i el contrabaixista Uli Bär, procedents del jazz.
“La música de Piazzolla està plena d’emotivitat i no té rival”, expliquen des de Libertango. “El que ens distingeix és que prescindim del violí per donar més protagonisme al violoncel”. Prometen una actuació expressiva i colorista.
Al juny, el festival rep les propostes d’intèrprets balears. El 14 de juny, els Voicello Duet celebren deu anys de trajectòria professional. Ho faran mostrant l’evolució des dels seus inicis, quan la soprano Carme Garí i el violoncel·lista Gabriel Fiol interpretaven un repertori “molt líric i clàssic”. Amb el temps, van començar a creuar fronteres entre gèneres, incorporant l’òpera crossover, versions de cançons mallorquines tradicionals i l’ús de la pedalera de loops.
També han explorat l’electrònica amb el bateria Miquel Marqués, de qui interpretaran dues peces en el concert.
La despedida de temporada a Can Vivot arriba el 28 de juny amb un artista local reconegut. El guitarrista Jaume Tugores actuarà en format de cambra acompanyat pel saxofonista David González i el violoncel·lista Gabriel Fiol.
Tugores homenatjarà autors del segle XX que l’han influït, com Mark Knopfler, Ennio Morricone o Nino Rota, entre altres.
“La música instrumental és la que em defineix”, assenyala Tugores. “Permet transmetre emoció i bellesa a través de les melodies”.
Amb la invitació a Tugores, el festival compleix un dels seus objectius: la complicitat amb altres músiques.
Master Class
Segons Carme Garí, “L’organització d’una master class de cant és una aposta personal pensada per oferir oportunitats a nous talents. El certamen inclou una gala lírica amb un premi important: la possibilitat d’actuar al FestMusic 2026. Crec que, per al públic, aquest concert del 12 de juliol serà una altra oportunitat per descobrir nous talents i gaudir d’ells”.
Aquesta master class es desenvoluparà a Son Bono del 7 al 12 de juliol i serà impartida per Margarida Natividade, professora de cant de l’Escola Superior de Música de Catalunya, juntament amb el pianista Xavier Rivera. També inclou Jornades Professionals amb experts com Carlos Expósito (fisioteràpia de la veu cantada), Bea Galán (música i cos) i Adriana Ruiz (gestió cultural i consultoria
artística).
Efemèride: Finalment, el festival se suma a la commemoració del centenari del naixement de Josep Maria Llompart (Palma, 1925 – 1993) amb una intervenció del periodista
Joan Carles Palos.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.