Mots perduts: endardellar

Cercar, fer-se preguntes, fer gestions per mirar d’aclarir alguna cosa… La segona accepció del que assenyala el DCVB és la que abans, s’usava. El mot s’ha perdut. i segurament, també el significat.ENDARDELLAR v. tr. 
|| 1. Encabir, posar moltes coses allà on semblava que no cabien (Empordà).
|| 2. Inquirir, procurar saber (Mall.); cast. averiguar. Jo no m’aficaré a endardellar si contenen veritat, Alcover Cont. 37. Vossa Reyal Magestat que és tan sabut, no mos endardellaria què pot esser tot això? Alcover Rond. x, 77.
Fon.: 
əndəɾðəʎá (Empordà, Mallorca).
Etim.: 
derivat de dardell.

DARDELL m. 
|| 1. Dard, arma llançadissaUnes balestes ab ses gafes ab dos buyrachs y derdells, doc. a. 1554 (arx. parr. de Sta. Col. de Q.). La pantera… sentint la punxada del dardell, saltà sobre l’esclau, Costa Trad. 119. Sense fer cas dels dardells | que’ls francesos li desparan, Picó Engl. 33.
|| 2. fig. Infant o altra persona molt bellugadís, que es mou molt (Empordà); cast. argadillo. «Aquesta criatura és un dardell fet!» (Llofriu).
|| 3. adv. Anar dardell: oscil·lar, anar de la banda una cosa que volta damunt un eix (Labèrnia-S. Dicc.); anar molt fina una roda, una pèndula, etc. (Aladern Dicc.).
Fon.: 
dəɾðéʎ (or., bal.); daɾðéʎ (occ., val.).
Etim.: 
derivat dim. de dard.

(Imatge de Google. Dard romà)

2 comentaris a “Mots perduts: endardellar

  • Gràcies per plantejar la qüestió. Entec que depèn de la finalitat. Si en el caramull de papers hi vas per cercar alguna cosa concreta (endardellar ve de dard) entenc que seria correcte. En canvi no ho seria si la finalitat fos ordenar els papers.
   També podria ser correcte, segons la primera accepció -que Alcover localitzà a l’Empordà- si els volguessis posar en una capça petita.

   VN:F [1.9.22_1171]
   Puntuació: 0 (de 0 vots)

Deixa un comentari

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada