De la premsa: Què s’ha de fer amb l’estàtua?

La notícia m’ha portat a la reflexió sobre els relats que, adesiara, ens inventam, els donam per bons, els imposam i els fem servir d’exemple.
Passa a totes bandes i en tot els àmbits de la vida.
“Tot s’ha de qüestionar, tot!”, repetia de forma insistent el sr. Itamar, i tenia raó!.

Un interessant article de “dbalears.cat” on es qüestiona la feina (i també la santedat) de Fra Juníper Serra.

(Imatge de l’article)

6 comentaris a “De la premsa: Què s’ha de fer amb l’estàtua?

 1. Ara vivim una època de barbàrie i d’odi cap a la nostra història i tradició. Tot el que està passant i veiem a la TV em recorda a la destrucció que var realitzar l’ISIS, al 2015, de les estàtues del segle IX a.C. en els museus d’IRAK. L’articlet de Tomeu Martí, tan superficial com poc rigorós, és molt bo qüestionant-se, cert, però demostra una gran ignorància històrica. Les úniques dades que aporta són opinions ideologitzades i sempre de la mateixa línia. És curiós que, per tot arreu, es parli de l’extermini de les missions que fa fundar Juniper Serra, sense sabre que això és una aberració històrica. A Califòrnia, l’extermini gradual dels indis comença en 1848, amb la “Febre de l’or”. Abans d’això, Califòrnia pertanyia al Virregnat de Nova Espanya. En 1821 Mèxic (amb Califòrnia, Texas, etc.) s’independitza d’Espanya. Califòrnia pertanyé a Mèxic fins a 1848, just quan passà a EEUU. Exactament, el 19 d’agost de 1848, el diari New York Herald publica que s’havia trobat or a Califòrnia i aquí començà també el “delirium tremens”, amb un èxode massiu de Yankees a Califòrnia a cercar or. Amb la recerca de l’or començà també l’extermini dels indis. Inclús està documentat que l’estat de Califòrnia sufragava la “caça” d’indis, fins a 5 dòlars per cap. No crec que Juniper Serra, mort l’any 1784, fos molt responsable de tota aquesta calamitat.
  Tot el “progressisme”, amb la ment ofuscada d’odi (especialment contra tota l’herència cristiana), que parla del “Sant Genocidi” de Juniper Serra, hauria de llegir abans qualque llibre d’història, perquè està sobradament demostrat pels historiadors seriosos que Juniper Serra va ser molt estimat pels indis de les missions que va fundar.
  Ara bé, posats a destruir monuments, podríem començar amb tots els monuments i vestigis de l’Imperi Romà que hi ha al Mediterrani o també amb les piràmides d’Egipte… També podríem esbucar la Seu de Mallorca, ja que estem, a la que tant, per cert, li ha d’agrair Pere Fullana, principal font d’autoritat de Tomeu Martí.
  Vos recoman aquest article d’Elvira Roca Barea, que, entre altres ocupacions, ha format part del CSIC i ha estat professora a Harvard i a Tours. És interessant veure com ella també es qüestiona cosetes, però amb rigor, com és el discurs dominant i “politically correct”:

  https://www.elmundo.es/opinion/2017/09/19/59bffb44e2704ea6268b4640.html

  VA:F [1.9.22_1171]
  Puntuació: +3 (de 3 vots)
  • Gràcies per ampliar la mirada. Tan sols des de la pluralitat de perspectives es poden qüestionar els relats

   VA:F [1.9.22_1171]
   Puntuació: 0 (de 0 vots)
 2. Jo som més partidari de no esbucar res tampoc ja que si començam a repassar la història com diu en Jaume hauríem d,esbucar moltes coses. Ara bé les coses (als llibres d,història i escoles per ex) s,han d,explicar bé i sense idealitzacions, es digui Juníper Serra, Jaume I o Colón. I ubicats al aeu temps.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Puntuació: +1 (de 1 vot)

Deixa un comentari

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada