Entorn: Herba de Sant Joan

Herba de Sant Joan (Hypericum perforatum)

Alerta!, segons Bonafè amb la denominació Herba de Sant Joan a Mallorca i Menorca és coneix l’Hypericum perforatum, a altres indrets amb el mateix nom s’hi pot conèixer l’Artemisia arborescens o la Santolina chamaeciparissus.

L’herbari virtual amb el mateix nom popular ens remet a Santolina magonica Romo. Si hi arribam pel nom científic Hipericum perforatum també la mostra com a herba de Sant Joan, i en quan a usos fa esment a “medicinal i usos simbòlics”, sense concretar més.

A menudanatura.com, també amb el nom popular de pericó, si que es mostra àmplia exposició de propietats terapèutiques. Fins i tot, segons s’assenyala: “es diu que cura la melancolia i atrau l’amor” o que en la cultura celta s’utilitzava per espantar bruixes i altres éssers amb intencions dolentes.

El Pare Bonafè, com es mostra a la fotografia adjunta, concreta la creença illenca de les habilitats de les diverses presentacions de la planta i les seves flors.

En definitiva, i com sol passar amb moltes altres coses, s’hi ha de posar esment!.

La meva pretensió a l’hora de tractar l’herba de Sant Joan a “entorn” de banda aprofitar el moment (aquesta nit és la nit màgica de Sant Joan!. Hi ha que veure com pesen i condicionen les creences socials!!) era deixar constància de la singularitat del tracte que ha tingut a card.cat. Fa pocs dies de la mà de Tomàs Martínez i va vuit anys de la mà d’Aina Celdràn, article aquests darrer, que té més de 1350 entrades (ocupa el lloc 20è del rànquing total d’entrades) i que cada any, en aquestes dates sol mostrar noves entrades i comentaris.

Informacions addicionals:
Herba de Sant Joan (Hipèric) Aina Celdran
Herba de Sant Joan- Hypericum perforatum. Tomàs Martínez
Herbari virtual
Menudanatura.com
Viquipèdia

Imatge: Herba de Sant Joan. Al fons “Es Telègraf”.

 

Deixa un comentari

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada