Entorn: Garrover

El garrover (Ceratonia siliqua), juntament amb la figuera i l’ametler -si més no fins fa poc, abans de la xilella- eren els arbres característics de fora vila en el nostre entorn.

No és casual que el primer arbre tractat a “Entorn” sigui el garrover. Es l’arbre amb el qual em vaig identificar la primera vegada que vaig jugar a les identificacions. Identificar-se amb un arbre, amb un animal, amb una imatge…eren jocs habitual a l’hora d’encetar determinats cursos, on es feia necessari un coneixement previ de persones, fins aleshores desconegudes.

Hi ha que veure el suc que pot donar el joc de les identificacions!.

El garrover és, de forma aparent, un arbre fort, segur, transparent -tot l’any mostra el seu fruit-, productiu, adaptable -pot viure en els camps de conreu, però també a les garrigues- i útil, en el sentit de les diverses aplicacions de les garroves i del garroví.

Amb tot i amb això, resulta un arbre vulnerable, és usual que, en aquests dies calorosos d’estiu, algun dels garrovers de la finca, es pugui esbrancar. Com també ho és, encara que de forma ben excepcional, que en els dies de pluja i vent hivernals també es pugui esbrancar o, fins i tot i segons les condicions del terreny i del seu desenvolupament, arrabassar-se de rel. No sempre les soques tenen consistència suficient per aguantar el pes del brancam.

Tradicionalment, en el nostre entorn, la producció de garroves assenyalava el final i alhora l’inici del l’any agrícola. El dia de la Mare de Déu de setembre quan hi havia el traspàs d’amos i jornalers a les possessions, les ametles i les apreciades figues agostenques eren de pagès que sortia del lloc, però les garroves solien ser del pagès entrant.

Pels qui varem tenir el procés iniciàtic de la feina a fora vila, la collita de les garroves, lleugeres, retents i normalment ombrejades, era molt més plaent que la collita d’ametles, acompanyades de sol, xinxes i polls on tan sols els núvols cotonosos i aïllats, ornats amb el so dels abellerols, sempre fidels a la cita, podia distreure i endolcir petits moments de la jornada laboral.

Informacions:
Herbari virtual
Viquipèdia
ses Sitges
Cançoner 2.0

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.