Les fosses de la Guerra. On són els llorencins?

Amb l’esclat de la rebelió militar del juliol de 1936, nombroses persones, significades o no, de l’àmbit polític, sindical o cultural, patiren la repressió dels colpistes amb detencions arbitràries, vexacions, tortures, afusellaments o l’assassinat amb un tir al clatell. Els cossos dels assassinats varen ser enterrats pels botxins en fosses comunes o deixats per tal que es podrissin en llocs de difícil accés: muntanyes, pous, etc.

La desaparició dels cossos implicà la desaparició de la prova i, a la vegada, causà un dany moral a les famílies de molt difícil reparació.

Han passat setanta cinc anys d’aquells fets, la gran majoria de les persones que hi estaren implicades directament ha finat i encara queda la tasca de la recuperació dels cossos dels morts i de la reparació material i moral a les seves famílies.

L’Associació per a la recuperació de la Memòria Històrica de les Illes Balears ha treballat de valent per poder localitzar i catalogar les fosses, comunes o individuals, espargides pels pobles i les ciutats de les Illes Balears. Per desenvolupar aquesta tasca ha comptat amb la col·laboració desinteressada d’historiadors i investigadors.

Jaume Morey, Josep Cortès i Antoni Tugores han treballat en aquesta qüestió i el proper dia 8, dimarts, a les 20 hores, a la biblioteca de Sant Llorenç, en una taula rodona organitzada per l’OCB, ens presentaran les seves investigacions i les seves impressions sota el títol de LES FOSSES DE LA GUERRA. ON SÓN ELS LLORENCINS?

Si estau interessats en el tema llegiu el pròleg del llibre Mapa de les fosses comunes de Mallorca (1ª part)

                                            

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.