La investigació

Una de les coses que quedà  palès, en la xerrada de l’OCB d’ahir vespre sobre les fosses de la Guerra Civil, va ser la dificultat de la investigació.

Els que van guanyar se n’han cuidat prou de fer desaparèixer les informacions documentals dels desastres que varen cometre. I els que varen perdre tampoc no deixaren fites gens clares. I encara els pocs documents que queden, segons sembla, tampoc no acaben de ser fiables puix, en alguns casos, presenten contradiccions.

D’altra banda, les fons orals, també resulten poc fiables. I més ara que s’ha evidenciat que els records no responen a imatges fotogràfiques d’uns fets passats si no que recordam el que volem recordar i encara, segons assenyalà Morey una vegada acabada la intervenció dels ponents, es conten de la manera en que es volen contar.

Aquestes dificultats donen un valor afegit tant a les dades que, de mica en mica van sorgint, com al treball dels investigadors que dediquen energia, temps i enginy en aquesta tasca transcendent i necessària per poder arribar a cicatritzar les ferides, encara obertes i mal curades, de la Guerra

2 pensaments a “La investigació

  1. Potser que, encara que de forma prudent per parts dels intervinents, es van tocar diversos temes que socialment son arrelats tabú. Els tema dels morts i enterraments per cultura juedocristiana. I el tema de la Guerra per voluntat explicita dels guanyadors. La por encara no ha escampat.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.