LA NOVETAT DELS MÀGICS D’ORIENT

Aquests dies als nostres indrets hem celebrat popularment la festa dels Reis, que té un fort impacte amb tots els àmbits relacionats amb la infància. I que també és agradable pels adults. És una ocasió anual d’expressar agraïments i afectes i deixar-nos dur per la màgia sana i la il·lusió que tant necessitam a molts de moments aspres de la vida.

Però més enllà de tot això, aquesta festa té un sentit més profund que ara m’agradaria sabre compartir i comunicar. Litúrgicament l’anomenam Epifania, que significa aparició o manifestació; en el relat bíblic dels màgics es tracta de la manifestació de Déu a uns personatges estranys a la cultura i tradició religiosa hebrea. Aquest relat vol expressar la universalitat de la Salvació del Déu que Jesús ens fa proper i familiar. Déu no s’encarna i es manifesta exclusivament a una cultura i tradició religiosa, com era l’hebrea, sinó que s’encarna dins la humanitat i es manifesta a tots els indrets. A Déu li interessa tot el món, la vida i la felicitat de tots i totes. Els màgics des de la seva cultura i les seves creences i conviccions són capaços de descobrir la llum i la veritat del món es trobi on es trobi. Així ho fan ben patent al relat, quan cerquen i troben el que busquen, i desprès tornen al seu origen oriental, no es queden al país de Jesús.

Aquest relat romp els esquemes més tradicionals dels ambients on Jesús va néixer i viure, ja que a ells no els hi cabia dins el cap que Déu pogués interessar-se i manifestar-se i donar-se a conèixer a través de la resta del món no jueu.

No hi ha dubte que tot això té també les seves conseqüències per a nosaltres, ja que sovint podem oblidar aquesta universalitat de la salvació de Déu, expressada en el relat dels màgics d’Orient. Déu no es va encarnar dins i per una religió concreta, sinó que Déu s’encarna en la persona de Jesús i es manifesta en la Humanitat i per a la Humanitat sencera. Déu s’humanitza en la Humanitat sencera. Déu és comunica a la Humanitat sencera. Déu es mostra arreu de la Humanitat. Jesús és patrimoni de la Humanitat, ningú ni cap grup concret en té l’exclusiva.

És bo adesiara recordar aquestes coses, per tal d’evitar el que sovint ha passat: que les religions freqüentment han servit més per dividir i separar a la gent i engendrar violència, que no per unir-la i crear lligams d’unitat i de pau. Segons el text dels màgics el Déu de Jesús no es “excloent”, sinó “amant” del tot el que és vertaderament humà. I les religions en el que tenen de fanatismes i “radicalismes irracionals” no són vertaderament humanes. Jesús és el màxim d’humanitat. Viure el Déu de Jesús és ser plenament humà.

I una darrera cosa, si Epifania és manifestació de Déu i la seva salvació a tots el pobles de totes les cultures i tradicions, podem entendre aquesta festa com l’Acceptació de la diversitat en que Déu es fa present i actua. I per tant una invitació a la tolerància, al respecte, a la valoració de moltes diversitats que trobem en la manera d’entendre i viure la vida. Seria una error pensar que la llum i la veritat es troben sempre en el món occidental, en la cultura de tradició cristiana, en una església determinada; la llum i la veritat de Déu, revelada en Jesús, es troba impregnada en la diversitat del món sencer i de la societat plural i diferenciada. Si caiem en el centralisme i unificació que tot ho controla i uniforma, fèiem mal be l’esperit i la llibertat de l’evangeli i del Déu universal que s’ha humanitzat.

Un pensament a “LA NOVETAT DELS MÀGICS D’ORIENT


  1. Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /homepages/43/d867756014/htdocs/clickandbuilds/cardPuntCat/wp-content/plugins/gd-star-rating/code/blg/frontend.php on line 574

    Tant de bo tota l’església pensàs com tu. Seria més ben vista del que és

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.