La coherència del Batle de Manacor i la relliscada de JRB

Un bon amic meu, en Josep Maria Salom, m’ha fet arribar aquest escrit que crec que pot ser interessant en uns moments en què es debat el tema de la llengua.

La coherència del Batle i la relliscada de JRB.

L’actitud del batle de Manacor en relació al debat obert sobre la qüestió lingüística desfermada inoportunament, absurdament, demagògicament, insolidàriament i estúpidament pel govern que presideix JRB és digna de tota lloança per quants manacorins que tenen una mica d’estima a la nostra llengua.

Una de les poblacions més importants de la Part Forana no podia quedar silenciosa i entabanada davant l’atac, subliminal primer i descarat després, que pretén el Govern d’aquesta Comunitat sobre un tema, que afecta una de les principals senyes d’identidad del nostre poble, com és el lingüístic.

Falten pocs dies perquè es compleixin els 150 anys del naixement en aquestes terres de Mn. Antoni M. Alcover, del qual aquí no cal fer-ne el panegíric, de sobres conegut, respectat i admirat dintre i fora de les Illes Balears, i ja hagués estat traïció manifesta al Fill Il·lustre de Manacor callar i acatar, sense dir res,  la passa enrere que proposa el Consolat de Mar.

Franco no havia patit flebitis encara, quan un batle de Manacor, Pere Galmés, va saber convèncer un Governador Civil d’un estat centralista i orfe de democràcia, que Manacor podia impulsar la creació d’una Escola Municipal de Mallorquí, que va resultar ser capdavantera dins el territori espanyol, entre d’altres raonaments perquè aquí teníem en aquest aspecte vocació i obligatorietat de dir les coses clares, perque disposàvem de la llum científicament enriquidora i indiscutible d’Alcover.

Hem sentit pels carrers de Manacor, qualque opinió de què el batle Pastor ha conjuntat el consistori de diferent coloració política, en la qüestió lingüística, perquè no es duu massa bé amb el President de la CA.

Personalment, si existeix aquesta argumentació, a nosaltres poc ens importa, tota vegada que el que conten són els fets per davant les paraules. A més, per ventura seria aplicable el concepte de la catequesi d’haver-hi dolor d’atrició i dolor de contricció, i, si no recordam malament, també deia el mateix catecisme que el d’atrició bastava per salvar-se.

La postura ferma del nostre batle i de devuit regidors de diferents grups polítics és una afirmació d’identitat al signe cultural que suposa la PARLA d’aquestes terres, i, si vol ser un crit de rebel·lia, benhaja que sigui pels representants d’una ciutadania que fa segles va tenir precedent amb un altre manacorí, com fou Simó Ballester, fart de les tropelies de Son Ciutat.

Hem dit devuit regidors, perquè segons llegim a més d’una crònica, va haver-n’hi dos que cercaren excuses. Tampoc és nou això, creim que era Pilats que es va rentar les mans. Respectable en democràcia és la seva opinió i la seva decisió, ben clarificadora de quin peu calcen. Un d’ells no el coneixem, de l’altre, se n’esperava futur polític destacat, però recentment ha mostrat el llautó acaparant dos càrrecs importants quan hi ha tanta mancança de feina ben feta i dedicació, tant en l’una com en l’altra destinació.

És possible que JRB no entengui res del que hem escrit, perquè la identitat del nostre poble la desconeix o la rebutja. Basta veure que va ser l’únic president autonòmic que aquest passat Cap d’Any va fer el discurs protocol·lari sense presència de la senyera de les Illes Balears i que amb la seva actitud des que té la responsabilitat legitimament  aconseguida mitjançant vots no resol problemes, sinó que els crea en sanitat, en educació i en llengua.

Potser que no ho entengui, perquè escrivim en català i tal volta hagués estat necessari recórrer al llenguatge directe que emprava Mn. Alcover a “La Aurora” amb el pseudònim d’En Revenjoli a principis del segle XX. Hem estat temptats de fer-ho, no ho negam, però les andanades punyents del Mossèn, requereixen d’una saviesa molt lluny de les nostres possibilitats.

Si al Batle de Manacor li duu conseqüències desagradables la seva valentia, volem que almanco sàpiga de la nostra admiració per no haver-se agenollat davant l’estupidesa de JRB i dels qui  l’envolten, manacorins inclosos, naturalment.

Josep M. Salom,Gabriel Barceló i Josep M. Fuster

Cofundadors de l’Escola Municipal de Mallorquí

2 pensaments a “La coherència del Batle de Manacor i la relliscada de JRB

  1. Identificació total!. Paraules ben encertades i de profund contingut!. A més amb el valor afegit de ser dites pels que signen.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  2. Jo anomenaria l’article la coherència de l’ajuntament i no del batle. En Pastor també ha fet qualque putada i el coneixem, així i tot ha tengut el valor de oposar-se a la guarda de botifarres del seu partit i això potser li costarà el càrrec. No vull dir que no l’hagem de lloar, emperò potser també hauríem de lloar els que SEMPRE estan a favor de la nostra cultura.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.