Apunts per a conviure en un món plural

Permeteu-me una estona de conversa escrita per tractar una qüestió prou interessant que ens afecta a tots.

Sovint ens apuntam a la idea que el bé i el mal, el que és bo i el que és dolent, les realitats posítives i les negatives, estan totalment separades. Un són els bons i el altres els dolents.

Així ens va molt bé, perquè nosaltres sempre quedam a la part dels bons. Si som del bons, no fa falta canviar. Només basta defensar i imposar la nostra idea i acció, i destruir la de l’altre. Amb aquesta mentalitat, fàcilment entenem el món d’aquesta manera: “l’Occident és bo, l’Orient és dolent”; “els cristians són bons, les altres religions dolentes”; “uns col·legis bons, els altres dolents”; “els voluntaris de O.N.G bons, els qui no dolents”; “el meu partit polític bo, i els altres dolents”, i així successivament; i amb aquesta mateixa mentalitat, els altres pensen que ells són els bons i els demés dolents.

No hi ha dubte que aquesta manera dualista i maniquea d’entendre el món i les persones és totalment errònia i perjudicial. No ajuda a construir, sinó a destruir, a fer guerres i fer mal. Impedeix l’autocrítica, el diàleg, el consens, la suma d’opinions i idees, la convivència i el creixement des de la relació i interacció entre uns i altres. Això mateix que passa dins el món i dins, i entre, les institucions, fins i tot dins els àmbits d’església, succeeix igualment en les nostres relacions personals en els àmbits de convivència quotidians.

És molt millor tenir clar que les coses i els fets no són químicament purs, sempre tenen de bo i de dolent, de positiu i negatiu. És molt millor ser inclusius, per damunt d’exclusivismes. Convé aprendre a analitzar les situacions per tal de veure tot allò de bo que tenen. Personalment tots tenim bo i dolent. Col·lectivament tots tenim positiu i negatiu. El bé i el mal estan prou mesclats a tot indret, dins cada interior i en totes les estructures i organitzacions de la societat. Ningú està exclòs de l’autocrítica i ningú està exempt d’escoltar els altres i aprendre: església, governs, sindicats, equips directius, partits polítics, pares, fills, educadors i educands, grups financers, etc.

Això que diem, ja ho explicava Jesús a la paràbola del blat i el jull (Mateu 13, 24-30): “Amb el Regne del cel passa com amb un home que va sembrar bona llavor en el seu camp; però, mentre tothom dormia, vingué el seu enemic, va sembrar jull enmig del blat i se’n va anar. Quan els brins van créixer i es va formar l’espiga, aparegué també el jull. Els mossos anaren a trobar l’amo i li digueren: “- Senyor, ¿no vas sembrar bona llavor en el teu camp? D’on ha sortit, doncs, el jull?”. Ell respongué: “això ho ha fet un enemic”. Els mossos li diuen:- “vols que anem a arrencar el jull?”. Ell els respon: -“ No ho faceu, no fos cas que, arrencant el jull, arrencàssiu també el blat. Deixau que creixin junts fins al temps de la sega”.

No hi són mai de més aquelles paraules de Jesús a l’evangeli de Mateu (Mt. 7,3-5) : “… com és que veus la busca a l’ull del teu germà i no t’adones de la biga que hi ha en el teu? Com pots dir al teu germà: “deixa’m que et tregui la busca del teu ull, si tu tens una biga en el teu? Hipòcrita, treu primer la biga del teu ull i llavors i veuràs prou clar per a treure la busca de l’ull del teu germà”.

Però també són certes i profitoses algunes sentències antigues del llibre dels Proverbis, que conviden a la correcció fraterna i a deixar-se corregir. Aquí en teniu una petita mostra:

“Val més correcció franca que un amic que calla els defectes” (Pr. 27,5).

“Al qui escolta la correcció del savi li és com un anell d’or, com collaret d’or vell” (Pr. 25, 12).

 “Qui sap corregir és un home agradós, faran d’ell les millors lloances” (Pr. 24, 25).

“Obre el cor a la correcció, para l’orella al que diu la gent amb seny” (Pr. 23, 12).

“Qui no es deixa corregir acaba pobre i escarnit; serà honorat qui es deixa amonestar” (Pr. 13, 18).

“Qui vol saber, vol que el reprenguin; qui refusa la correcció és un estúpid” (Pr. 12, 1).

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.