150 anys del naixement d’Antoni Maria Alcover

Tal dia com avui, el dia de la Candelera de l’any 1862, naixia a Santa Cirga, a Manacor, Antoni Maria Alcover i Sureda.Mossèn Antoni Maria Alcover, que arribà a ser vicari general de l’església de Mallorca, és recordat per la seva tasca com a iniciador i primer redactor del “Diccionari català-valencià-balear”, com a president de la Secció Filològica de l’Institut d’Estudis Catalans, com a propulsor i responsable, l’any 1906, del I Congrés Internacional de la Llengua Catalana, i, especialment, com a recopilador de les Rondaies Mallorquines.

El Consell de Mallorca, ha declarat l’any 2012, Any Alcover, en un moment en que, en temes de foment i protecció de la nostra llengua, els tords volen baixos.

Deixau que acabi aquestes línies de recordança de l’apòstol de la llengua amb unes paraules seves, escrites al “Dietari de l’excursió filològica (1906)”:

“No, fills de la Pàtria, no ho espereu que el bon govern que somiau, vos vinga mai de l’aire del cel! Déu no mos envia lo que nosaltres mos podem procurar per nosaltres mateixos. El bon govern el mos hem de guanyar amb els nostres punys, lluitant a tota ultrança, batallant amb tota l’ànima les batalles de la política sana i honrada, la política de procurar de tots vents i amb totes les nostres forces el bé de la Pàtria, que és el bé de tots. Sí, és una de les atrocitats més horribles que poden cometre els pobles, deixar això de la política en mans dels cacics, dels farsants de la política, dels que en viuen traficant-hi, no mirant el bé públic sinó el propi! La política ha d’esser cosa de tots i en profit, no d’una classe, sinó de tothom, de tota la nació! S’hi haurien de fixar bé amb això les persones de l’alta muntanya que senten i estimen la Pàtria, i obrar en conseqüència. ¡Fora son! que ja passa d’hora de desxondir-se i d’anar ben ulls espolsats, que tot s’és mester”

Si voleu conèixer més a fons la biografia d’Antoni Maria Alcover llegiu la conferència pronunciada per Joan Veny el 30 de març de 1998 titulada

Antoni M. Alcover i Sureda. Semblança biogràfica.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.