La reforma laboral

El Govern del Partit Popular ha aprovat una nova reforma laboral, la 16ª, que ha entrat en vigor després de la seva publicació dissabte al BOE. Aquesta reforma ha de ser refrendada per les Corts Espanyoles.

Es tracta d’una reforma molt dura pels drets dels treballadors. Per tal que tothom pugui conéixer el seu abast, intentarem fer-ne un resum de les principals mesures:

 • Acomiadaments:

L’acomiadament improcedent passa de 45 dies/any a 33 dies. Es mantenen els 45 dies pels contractes anteriors a la reforma.

L’acomiadament per causes objectives, econòmiques, organitzatives… (procedent), tindrà una indemnització consistent en 20 dies per any treballat.

Una empresa que tengui pèrdues durant tres trimestres o que tengui caigudes de vendes podrà procedir a acomiadaments per causes objectives.

 • Negociació col·lectiva:

Les decisions o pactes empresarials tindran més valor que els convenis col·lectius, podent canviar el que s’ha pactat en negociació col·lectiva.  Els convenis d’empresa seran independents dels acords sectorials. Només serà necessari el pacte entre empresa i treballadors. Tampoc serà necessària la representació de les persones treballadores per part dels sindicats.

 • Contractació a temps parcial:

La nova reforma laboral suposa un gran retrocés per a les persones joves, ja que s’incentiva la contractació a temps parcial del personal més jove i amb un acomiadament barat. Es pretenen fomentar fórmules ja fracassades en totes les reformes laborals, com ara el contracte de formació i el de pràctiques.

 • Eros:

Es perden les garanties administratives i judicials de salvaguarda del procés, que també afecta a les empreses públiques. No s’ha de menester autorització de l’administració.

 • Model de contractació

El nou model de contractació és realment un contracte eventual, donat que s’abusa del període de prova, passant a un any, amb lliure acomiadament sense cap tipus d’indemnització de tot aquest període.

La contractació es converteix en un contracte d’adhesió: una de les parts imposa les condicions i l’altra les accepta o no, segons la conjunctura. No és un contracte entre parts

 • Eliminació de la “Ultraactivitat” dels convenis:

La pròrroga màxima del convenis vençuts serà de dos anys; una vegada vençut aquest període i no haver-se signat un nou conveni, les negociacions començaran a partir del referent de l’Estatut dels Treballadors, podent-se perdre tots el drets negociats als anteriors convenis.

Aquesta reforma laboral suposa l’abaratiment de l’acomiadament, la precarietat laboral i la submissió dels treballadors que quedaran sense capacitat de negociació.

2 pensaments a “La reforma laboral

 1. A més, crec que els més joves, els qui no han fet feina mai, estaran en desavantatge, ja que les empreses no tendran bonificacions perquè no els trauran de l’atur.
  I també: de què serveix un contracte si una de les parts el pot rompre quan vulgui?

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0 (from 0 votes)
 2. Idò, ens l’han ben clavada. Entre els sindicats que son penosos i els de la CEOE que són una guarda de porcs sense ànima, estem ben arreglats. A més la societat d’aquí està massa acomodada i s’estimen més donar la culpa a la gent com ells, que no als més poderosos que són els que ens foten dins aquest forat ple de fems.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0 (from 0 votes)

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.