Comunicat de l’Associació Jubilats per Mallorca

La Junta Directiva de l’Associació Jubilats per Mallorca ha feta pública, en roda de premsa celebrada avui dematí, una acció dirigida als diputats del Parlament de les Illes Balears. El contingut del text és el següent:

La Junta Directiva de Jubilats per Mallorca vos fa avinent que des del passat dia 1 de març la nostra associació ha començat una “vaga de fam per la llengua”. L’ha iniciada un vocal de la junta, en Jaume Bonet, i d’aquí a poc temps s’hi incorporarà un dels nostres socis, en Bartomeu Amengual.

Hem pres aquesta decisió empesos per la manifesta intenció de l’actual Govern Balear
de fer no res la única llengua pròpia d’aquest territori. Si començaren reduint la presència de la nostra llengua a IB3, amb l’excusa de reflectir la realitat del carrer (com si el nostre espai comunicacional no fos ocupat per moltíssimes d’emissores de ràdio i de televisió que emeten íntegrament en altres llengües, predominantment en castellà), o tancant Ona Mallorca i TV de Mallorca, ( que amb un pressupost escàs tenia una manera de conduir-se que afavoria la generació de feina en el sector audiovisual de Mallorca), o venent la lliure elecció de llengua (que els mallorquins a Madrid no tenim) com un acte de llibertat (quan és un acte de marginació), ara reblen amb un projecte de llei de Funció Pública que modifica la Llei de Normalització Lingüística (aprovada per unanimitat en el seu moment).

L’excusa de que llevar el requisit de català era un compromís electoral xoca, no només amb altres compromisos incomplits, ans també amb el compromís de no modificar la Llei de Normalització Lingüística que molts escoltàrem de boca del Sr. Bauzà.

La situació que ara patim ja és contrària a la Declaració Universal dels Drets Lingüístics, aprovada per la UNESCO i a la qual s’adheriren per unanimitat, en el seu moment, tant el Parlament Balear com el Parlament Espanyol.

Declaració Universal de Drets Lingüístics. Art. 1.1 ” ……. Amb la denominació de llengua pròpia d’un territori es fa referència a l’idioma de la comunitat històricament establerta en aquell espai”
Art- 1.2 “Aquesta Declaració ….. adopta com a referent de la plenitud dels drets lingüístics els cas d’una comunitat lingüística en el seu espai territorial, … ”
Per si no fos poc aquest fet de tenir una llengua amb un grau d’imposició superior a la llengua pròpia de les illes Balears, ara, llevant el requisit de català, volen reduir a la innecessarietat total el coneixment del mallorquí, del menorquí, de l’eivissenc i del formenterer.

És per això que demanam a vosses mercès, siguin del partit que siguin, que pressionin el Govern Balear perquè retiri aquest projecte de llei i, que si no el retira, quan arribi el moment de votar-lo, hi votin en contra.

Per part nostra, continuarem la lluita en defensa dels drets lingüístics dels habitants de les illes Balears, un dels qual és, segons la Declaració Universal dels Drets Lingüístics, el de coneixement i ús de la llengua pròpia del territori, tant per part dels autòctons com per part dels nouvinguts.

Roda de premsa de Jubilats per Mallorca


 

2 pensaments a “Comunicat de l’Associació Jubilats per Mallorca

  1. Endavant1 avui m’ha agradat que el professor Sebastià Serrano ha parlat sobre la vaga d’en Jaume, ja era hora que TV3 en fes difusió!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.