Cicle de cinema en homenatge a la República

RecercaPruaga organitza un nou cicle de cinema per homenatjar a la II República i a qui lluitaren per ella.

Entre els convidats, el director Antoni Maria Thomàs i la periodista i activista teatral Marisol Ramírez.

Testimonis de dones i homes que lluitaren per la democràcia, el progrés i la llibertat i petites peces de ficció composen aquest cicle que el col·lectiu cultural programa durant els diumenges d’abril.

Antoni Maria Thomàs

Les projeccions i col·loquis es faran al bar Mallorca Metal (carrer des Rivet, Porto Cristo), els diumenges a les 18:00 h. L’entrada és gratuïta.

El cicle comença diumenge 15 amb el llargmetratge “Nosaltres els vençuts. Testimonis de la guerra civil i postguerra a Mallorca (1936-1939)”, el primer documental sobre la Guerra civil i la postguerra a Mallorca i que obtingué el premi Rescat de l’Associació Catalana per a la recuperació del patrimoni cinematogràfic, entre d’altres. El director, Antoni Maria Thomàs, presentarà i comentarà el seu film que cerca restablir la dignitat d’uns homes i dones que, malgrat les terribles circumstàncies, van lluitar per la llibertat. Es podran veure imatges inèdites d’aquell període. També cal destacar la música original del compositor mallorquí Miquel Brunet.

El diumenge 22 d’abril, una selecció de curtmetratges de ficció. “Campo de Batalla”, dirigida per Fran Casanova, aprofita un escenari bèl·lic per mostrar el viatge interior d’un jove soldat republicà, amb una realització que recorda a títols com “El Sexto Sentido”. “Pelonas”, narra la trobada entre Lola, una dona represaliada durant la guerra civil per ser filla d’un roig, interpretada per Maria Galiana (Solas, Cuéntame) i Elena, una jove que decideix lliurament rapar-se i encén en Lola el record de la humiliació patida i com és pot capgirar en un gest de dignitat i resistència. Laly Zambrano i Ramón de Fontecha en són els directors. “La patrulla perdida”, un curt de gènere bèl•lic, amb una producció molt nord-americana, tal com ha comentat el seu director Guillermo Rojas, qui s’ha basat en els testimonis dels coneguts com a “niños de la noche”, del XIV Cos Guerriller de l’Exercit Popular de la República.

El cicle es tancarà el diumenge 29, amb la projecció de “Mujeres del 36”, d’Ana Martínez i Llum Quiñonero, qui afirmen “S’ha parlat molt de la guerra, però no s’ha analitzat el que van perdre les dones en ella, no ja només des del punt de vista del sofriment, sinó també des de la perspectiva de la llibertat. Durant la guerra, elles van ocupar els llocs de responsabilitat dels homes que estaven en el front, i van tocar amb els dits de la mà una sèrie de drets que després ha estat molt difícil tornar a conquistar. Ara, ens sembla que són nous assoliments, però aquelles dones ja havien gaudit d’aquestes llibertats”. Per a aquest documental van ser necessaris dos anys d’investigacions i es van recuperar imatges inèdites procedents d’arxius de tot el món.

Des de RecercaPruaga estan convençuts que “el cinema és una eina fonamental per la recuperació de la memòria històrica i per recuperar els valors ètics, polítics i socials de la república. Una experiència carregada de futur”.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.