Cuina: sopes

Com tots els menjars antics, les sopes són un plat d’aprofitar les coses, per això se’n fan de moltes maneres, fins i tot el pancuit està dins el gremi de les sopes.

Intentaré explicar un poc el que sé de les sopes. Bé, com molts dels grans plats d’ara, es començaren per omplir-se la panxa aprofitant les coses de  casa i del camp. Per exemple, al principi s’agafava la verdura que un tenia a mà. El més normal era tenir un poc de saïm, que es posava dins una olla de test, una cullerada de saïm. Per primavera, és tems de sopes per excel·lència, amb el saïm es sofregia una patateta, dos alls, una carxofa, dues favetes, i un bossí de colflore… Quant se li havia dat una estona de foc, s’hi afegia una tomàtiga de ramallet, la col i les bledes, una mica d’aigua, i els xítxeros.

Mentra sa verdura es covia, anaves fent les sopes d’un bossí de pa rostit. Feies un sostre de pa i un de verdura, i els més sortats hi podien possar un ou (uns, escaldat dins es brou de les sopes, uns altres remenat, i també dins el brou de les sopes), després, si en tenies, hi afegies una mica de pebre bo i un poc de julivert, i anaves afegint aquell brou a les sopes i a la verdura, procurant menjar-se-la humils, però seques.

Llavors tot va millorar i ja s’hi va afegir carn seca de porc… Jo, fins i tot, he llegit receptes de sopes del camp, on hi posaven caragoletes.

Bé, el germà pobre de les sopes és el pancuit. El pancuit consistia en un sofregit d’uns quants alls, un poc d’orenga, i el pa més rostit de tot, i un ou estrellat dins el brou, i llest.

Com és natural, hi ha moltes variants, per exemple, els pescadors ja es feien sopes de peix. Feien, i fan, un bon brou de peix, sofregeixen quatre alls, una tomàtiga de ramallet, una grapadeta de xítxeros dins es brou. Si has fet el brou de peix d’espina, treus el peix de l’olla, li lleves les espines el millor possible, es posa dins els plats, les sopes damunt i, com es solen menjar escaldades, et poses el brou que et pareixi dins el plat, i ala!, a menjar.

Com dic, de sopes, com l’arròs, es poden fer de mil maneres. Un dia seguirem amb elles, de moment ho deix així. Però no me oblit dels set plats: arròs amb fava parada; fava parada; croquetes casolanes; paella; peix torrat; conill; i truita.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.